Öğrenci Kariyeri Banner

Vasiyetnamede Teknoloji İmzası

Vasiyetnamede Teknoloji İmzası
Teknoloji geliştikçe yaşamımızda ki olaylarda onunla birlikte eviriliyor. Dijital ortamda ki bilgilerimiz biz öldükten sonra ne oluyor, hiç düşündünüz mü? Sosyal medya hesaplarımız, video ve fotoğraf arşivlerimiz, e-mail bilgilerimiz… Kavlak Avukatlık Bürosu’ndan Avukat Deniz Mina Küpana, kanunlarımızda yeterli düzenleme olmadığını ama Goldsmiths Üniversitesi’nin İngiltere’de yürüttüğü bir araştırmaya göre her 10 kişiden 1’i vasiyetine şifrelerini ekliyor.

Dijital miras diye bir kavram ile yeni tanıştık aslında. Dijital miras siz öldükten sonra dijital hesaplarınıza ne olacağına karar veren bir sistem. Buna sadece sosyal medya hesaplarınız ya da mailleriniz değil aktif olarak kullandığınız birçok uygulama da dâhil. WhatsApp gibi iletişim servisleri, banka hesapları, e-ticaret sitelerindeki hesaplar da bunların içindedir.

Kavlak Avukatlık Bürosu’ndan Avukat Deniz Mina Küpana, Almanya’da dijital mirasa yönelik görülen bir davada bir kaza sonucu hayatını kaybeden kişinin annesi, kızının Facebook hesabına erişim hakkı elde edebilmek için Facebook’a dava açtığından bahsediyor. Söz konusu ölümün cinayet mi yoksa intihar mı olduğunu öğrenebilmek adına Facebook’tan bilgi edinebileceği düşüncesi ile davayı açmış ve Berlin Eyalet Mahkemesi aile lehine karar vermişti. Facebook ise davayı temyize götürmüştü. Almanya Federal Mahkemesi ise nihai olarak varislerin bu hesaplara erişim hakkı olması gerektiğini karara bağlamıştı. Ayrıca geçtiğimiz yıl yayınlana Black Mirror dizisinin “Smithereens” adlı bölümünde yine buna benzer bir olay anlatılmakta idi.

2_790x445

Avukat Deniz Mina Küpana, “Dijitalleşen dünyada, artık konuşmaların, yazışmaların, tutulan notların, fotoğrafların dijital ortamda muhafaza edilmesi sebebi ile kişi öldükten sonra da bu bilgilere mirasçıları tarafından ulaşılması gerekmekte olup kişilerin dijital ortamdaki varlıklarını miras bırakabilmesi hususu gündeme geliyor.” diye açıklamada bulundu.

Facebook, kullanıcı hesaplarını mahkeme kararı olmadan yasal mirasçılar ile paylaşmaz. Yönetim olarak mirasçılara 3 seçenek sunmakta: Hesabınızın ölümünüzle birlikte anıt hesap hâline getirilmesi, Hesabınızın bütünüyle silinmesi, Hesabınızın olduğu gibi saklanması…

Instagram, bahsi geçen hesabı vefat eden kullanıcının 1. derecen akrabaları kapatma talebinde bulununca araştırıyor. Kullanıcılarının ölümü hakkında kanıtlar da talep ediyor.  Aynı işlem ile ölüm belgesinin de kanıtlandığı bir şekilde Instagram’a hesap kapatma yerine anıtlaştırma için başvuruda bulunabiliyor.

LinkedIn, vefat eden kişi adına varisçi bir form dolduruyor ve hesabı tamamen kapatıyor

Twitter, aile üyelerinden biri ile iletişime geçebiliyor. Ancak ölen kişinin direk ailesi hesap kapatma işlemi için başvurabilir. Bu işlem için açılan açıklama kısmına istenen talebin ayrıntıları ile yazılması bekleniyor.

Yahoo ve Flickr, aileden noter tasdikli ölüm belgesi istiyor ve ölen kişinin hesabına dair içerikleri kaldırıyor.

Gmail, ailenin hesaba erişebilmesi için mahkeme kararı ile istiyor. Hesabın tamamen kapatılması talebi ise ölüm belgesinin e-posta yolu ile gönderilmesi suretiyle yapılabiliyor.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.