Öğrenci Kariyeri Banner

Uzaydan Gelen Gizemli Radyo Dalgaları Tespit Edildi

Uzaydan Gelen Gizemli Radyo Dalgaları Tespit Edildi

Astronomlar, Kanada'da bir teleskop tarafından gözlemlenen uzak bir galaksiden yayılan gizemli dalgalarını tespit etti. Ancak bu radyo dalgalarının kesin kaynağı henüz bilinmiyor.


FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrar eden sinyaller yollaması son derece olağan dışı bir durum ve bu dalgalar 1,5 milyar ışık yılı uzaktan geliyor.

Buna benzer bir olay daha önce başka bir gözlemevi tarafından sadece bir kez tespit edilmişti.

British Columbia Üniversitesi'nden (UBC) gökbilimci Ingrid Stairs, "Yeni bir radyo dalgası kaynağını tespit etmemiz daha da fazlasının olabileceğini bize söylüyor. Üzerinde çalışma yapılabilen dalga kaynaklarıyla, kozmik bilmeceyi çözebiliriz ve bunların nereden geldiğini, kaynaklarının ne olduğunu anlayabiliriz" dedi.

Kanada McGill Üniversitesi'nden Shriharsh Tendulkar, "Dalgada ikinci tekrarı tespit ettik ve ikinci tekrar birincisine çok benziyordu" diye konuştu.

"Bu bize kitle olarak tekrar nitelikleri hakkında daha çok şey anlatıyor" diyen Shriharsh Tendulkar, FRB'lerin kısa ve parlak radyo sinyalleri yolladığını ve bunların evrenin yarısı uzaklığından geldiğini söyledi.

BBC, bu dalgalara neyin yol açtığında dair 5 teori derlemiş.

1) Süratle Dönen Nötron Yıldız

ıfıfıffııf_790x445

Süratle dönen nötron yıldızlar, yıldızların patlaması veya ölmesi sonucu meydana geliyor. Bu bölgelerde güçlü manyetik alan olduğu için dalgalara sebep olabileceği söyleniyor.

2) İki Nötron Yıldızın Birleşmesi

akakkaka_790x445

Bu teoride gizemli sinyalleri açıklayabilecek olasılıklar arasında. Bilim insanları ise konuda hemfikir değil. Bu teorinin sinyallerle uyumlu olduğunu söyleyenler gibi tekrar eden radyo sinyallerinin durumunu açıklamaya yeterli olmadığını söyleyenler de var.

3) Blitzar

Blitzar, süratle dönen bir nötron yıldız. Zaman içinde kendi ağırlığıyla yok olup kara deliğe dönüşüyor. Ancak bu durum tekrar eden sinyallere yol açacak bir olay değil. Yıldızın ortadan kaybolmasına sebep oluyor.

4) Kara Delik

yyyyyyyy_790x445

Kara delikler pek çok teoride belirtiliyor. Daha önce belirtildiği gibi nötron yıldız kara deliğe dönüşüyor ve sonrasında yok edici kara deliğe dönüşüyor.

5) Uzaylı Yaşam Formu

Çoğu kişi dalgaların doğal olaylar sonucu ortaya çıktığını söylerken bu durum hakkında spekülasyonlar yaratanlar da var. Sinyallerin işaretinin yeni bir yer küre oluşumuyla bağlantısı olduğunu savunan görüşler de ortaya çıktı. Ancak profesör Stairs bunun olanaklı olmadığını düşünüyor.

Stairs, bu konu hakkında "Bu dalgalar gökyüzünden çok farklı uzaklıklardan geliyor. Çok farklı galaksilerle ilişkilendirilmemeliler. Bu hiç de ikna edici değil. Çünkü farklı uzaylı medeniyetlerinin aynı sinyali üretmek için karar vermesi anlamına geliyor. Bu da pek olanaklı değil" dedi.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.