Öğrenci Kariyeri Banner

Uykusuzluk Sorunu ve Pratik Çözümler

Uykusuzluk Sorunu ve Pratik Çözümler

Uyku hem fizyolojik hem psikolojik olarak ihtiyacımızdır. Ancak günümüzde hemen hemen hepimizin değişken dönemlerde ortak problem olarak karşı karşıya kaldığı uykusuzluk, günlük hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Birçok nedeni olan uykusuzluğun temellerini şöyle sıralayabiliriz:
• Alkol, nikotin ve kafein kullanımı
• Kısa süreli uyku düzensizlikleri
• Aşırı stres
• İlaç kullanımı
• Biyolojik saat düzeninin bozulması
• Psikolojik rahatsızlıklar


uyksuuzluk
Yetişmeyen ve birbiri ardını izleyen işler yarattıkları stres ile yapılması gerekenleri etkiletip uykumuzu da geciktirebilmektedir. “Telefon çıktı uyku bozuldu.” diyebileceğimiz gibi bunu tıbbi verilerle de destekleyebiliriz. Akıllı telefonlar, televizyon, tablet, bilgisayar derken gün içinde kullandığımız birçok teknolojik alet sebebiyle mavi ışığa maruz kalıyoruz. Çağın gerektiği sorumluluk ve işlevlerden dolayı ise bu aletleri kullanmak zorunda kalıyoruz çoğu zaman. Her ne kadar hayati olarak düşünüp bazı bozuklukları görmezden gelebilsek de uyku düzeninin sık periyotlar dahilinde bozulması önüne geçilmesi gereken bir sorundur.
Amerika Georgia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada uykusuzluğa bir ilaç olarak yumurta öne sunulmuştur. Kayısı kıvamında haşlanmış yumurtanın uykusuzluk karşısında önemli bir önlem olarak görülüyor. Yumurta sarısında bulunan Karatenoid maddesinin sadece önemli bir antioksidan maddesi değil aynı zamanda göz sağlığımız için de hayati önem taşıyan A vitamini oldukça zengin olarak taşıdığı gözlenmiştir.


Sağlıklı bir uyku için diğer önerilerimiz şöyledir:


• Yatak odanız dağınık olmamalıdır.


4d7e0a77-b8a6-4577-8d37-10bc64a70c1f
Yatak odasının dağınık, gürültülü, çok eşyalı olması ve yatağın rahat olmaması uykunuzu olumsuz etkiler. O nedenle odanızı sadeleştirin ve gürültüden uzaklaştırmaya çalışın.


• Karanlıkta uyuyun.


sleep on the dark
Işıklar açıkken uyuma alışkanlığınız yoksa loş bir ışık bile sizi rahatsız etmeye yetecektir.


• Süt ve yasemin çayı tüketin.

p-458-jasmine-flower-whole
Uykudan birkaç saat önce yasemin çayı, ıhlamur tüketebilirsiniz. Yanında birkaç bisküvi de fena olmayacaktır. Zira açlık da uykuyu olumsuz etkileyebilir.

• Doğru yatak ve yastık seçin.

ned and pilllow
Yatağın kalitesi, konforu çok önemlidir. Kişi durumuna göre yatak ve yastık seçin.

• Nefes egzersizi yapın.

maxresdefault
4 saniye boyunda burnunuzdan nefes alın. 7 saniye boyunca nefesinizi tutun. 8 saniyede nefesinizi yavaşça geri verin. Bu yöntemi 3 kez tekrarlayın. Harvard Üniversitesi’nden Dr. Andrew Weil 4-7-8 yöntemi ile uyumakta zorlanan bir çok kişinin 60 saniye içinde uyksunu getirebileceğini söylüyor.

BOL UYKULU GÜNLER DİLEĞİ İLE :)

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.