Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversiteye Hazırlık: 10 Küçük Tüyo

Üniversiteye Hazırlık: 10 Küçük Tüyo
Neden bu denli korkulu rüyamız haline geldi bu üniversiteye hazırlık süreci, gerçekten bu kadar korkulu bir süreç mi, nedir bizi huzursuz eden? Sadece bunları düşünüp cevap aradığınız oldu mu? Pek çoğumuz bunu belki de yapmamıştır. Sınava hazırlanırken yine pek çoğumuz bir kaçış içinde olabiliyor. Bu soruları kendimize sormaktan çekinebiliyoruz. Belki de bir şeyleri yanlış yapıyoruz ya da oradan buradan duyduğumuz şeyler bizi bu korkuya itip huzursuz ediyor. Zaman zaman bu hazırlık sürecinde sınav tarihleri ya da sınavla ilgili başka konularda belirsizlikler, değişiklikler olabiliyor. Bu da psikolojimizin, motivasyonumuzun kötü etkilenmesine sebep olabiliyor. Hatta bazen kimsenin bizi anlamadığını, ne kadar zor bir süreç olduğunun farkında olmadıklarını düşünüyoruz. Bunları düşünmemiz normal aslında fakat süreç içinde olduğumuz için dışarıdan bazı şeyleri göremeyebiliyor büyük bir stres altında olabiliyoruz. Gerçekten çok farklı bir süreç fakat şunu unutmayın bu süreçte pek çok şey sizin kontrolünüz altında. Değişen şartlar elbette olacaktır. Bunlarla başa çıkabilirsiniz. Kendinize süreç için uygun bir düzen oluşturduğunuz sürece her şeyi kontrol edip istediğiniz gibi gitmesini sağlayabilirsiniz.

Şimdi sizlere bu süreçten geçerken uyguladığım 10 küçük tüyodan bahsedeceğim.

resim


1-Kendinize Mutlaka Şu Bölümü Şu Üniversiteyi Kazanacağım Diye Şart Koşmayın

Bir hedefiniz elbette olmalı fakat illaki şu bölümü, şu üniversiteyi kazanacağım diye kendinizi baskılamayın çünkü bu sizi strese sokar. Yapmanız gereken şey sadece çalışmak. Çalışmaya odaklanıp en iyisini yapmaya çalışmanız zaten sizi hedeflerinize götürecektir.

 

2- Ne İstediğinize Siz Karar Verin

Aileler illaki bu süreçte kendi isteklerini sizinle paylaşıp bu yönde bir şeyler yapmanızı isteyecektir.Ne yazık ki bu da sizi büyük bir strese sürükleyecektir.Burada yapmanız gereken kendi isteğinizi güzel bir şekilde ifade etmek.Kabul etmeyip ısrarlarına devam edebilirler.Bu da sizi kötü etkileyebilir fakat yine de kendi isteğinizden vazgeçmeyin tercih zamanı geldiğinde ne de olsa buna siz karar vereceksiniz.

 

3-Gerçek Anlamda Eksik Olduğunuz Konuları Belirleyin

Az çok eksik olduğunuz konuların farkındasınızdır. Değilseniz kendinize bir deneme yapın. Yapamadığınız soruları inceleyin. Yapamadığınız soruların hangi konulara ait olduğunu belirleyin ve çalışmalarınızı bu yönde arttırın.

 

4- Sadece Konu Çalışıp ya da Sadece Test Çözmeyin

Eksik olduğunuz konuya çalışıp bir kenara koymayın. Mutlaka o konuyla ilgili en az 5 - 10 soru çözün. Bu konuyu pekiştirmenizi sağlayacaktır. Eksik olduğum konuyu sadece test çözerek hallederim diye düşünmeyin konunun özünü kavrayamazsanız testten gereken verimi alamazsınız. İkisini bir arada götürmeye çalışın.

hizli-okuma-yontemleri


5-Soruları Dikkatli Okumaya Büyük Önem Verin

Soru çözerken yanlış okuduğunuz, yanlış anladığınız sorular illaki olacaktır. Bunu için yapmanız gereken şey soru köküne odaklanmak. Mutlaka sorunun son kelimesinin altını çizin bu sorunun sizden ne istediğini daha net görmenizi sağlayacak ve dikkatinizi vermenizi sağlayacaktır.

 

6- Sorulara Sadece Soruymuş Gibi Bakmayın

Her sorunun bize vermek istediği bir mesaj, anlatmak istediği bir olay vardır. Buna kulak verin, eğer bunu yaparsanız soruyu anlamanız daha kolay olacaktır.

 

7- Mutlaka Süre Tutarak Soru Çözün

Sınavda en büyük sıkıntılardan birisi de süre. Soru çözerken mutlaka süre tutup çözün ve bunu alışkanlık haline getirin. Sadece deneme çözerken süre tutmayın, test çözerken de bunu yapın. Bu ne kadar sürede kaç soru çözebildiğinizi gösterecek ve pratiğinizin gelişmesini sağlayacaktır.

 

8- Soru Sınırı Belirlemeyin

Günde şu kadar soru çözmeliyim diye kendinizi koşullandırmayın. Önemli olan ne kadar soru çözdüğünüz değil ne kadar verim aldığınız. Bu yüzden günde 100 soru çözüp hiçbir şey anlamadığınızda soru sayısı size bir fayda sağlamaz. 5 soru çözmüş olup hepsini anlamak emin olun daha fazla fayda sağlayacaktır.

 

9- Olmuyor Deyip Pes Etmeyin

Bazı durumlarda pes edip, olmuyor yapamıyorum dediğiniz zamanlar olacaktır ama şunu unutmayın kendinize olmuyor derseniz ne yazık ki bir şey başaramazsınız. Olmayacağına inanmayın. Gereken emeği, çabayı verdikten sonra her şeyin olabileceğine inanın. Gerçekten de emekle, çabayla her şeyi başarabilirsiniz.

 

10-Kendinizi Ödüllendirin

Kendinizi mutlaka ödüllendirin.Haftanın bir günü çok sevdiğiniz aktiviteleri yapın. Kendinizi sadece sorulardan iyi sonuç elde ettiğinizde ödüllendirmeyin. Zor bir süreçten geçiyorsunuz kendinizi sevdiğiniz şeylerle motive edip moralinizi yükseltin.

 

Şunu da unutmayın ki gerçekten hiçbir şey sizden önemli değil. Belki şu an böyle düşünmüyorsunuz fakat bu süreci atlattıktan sonra “bu muymuş, gerçekten de benden önemli değilmiş” diyeceksiniz. Kendinize çok yüklenmeyin. Gerçekten emek verirseniz pek çok şeyi başarabilirsiniz. Kendinize hep, ilk önce siz güvenin.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazar ekibinden Hülya YAVUZ tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.