Öğrenci Kariyeri Banner

ÜNİVERSİTELİ SPORCULARA YENİ AYRICALIKLAR GELİYOR

ÜNİVERSİTELİ SPORCULARA YENİ AYRICALIKLAR GELİYOR
Üniversitelerde öğrenim gören sporcular için yeni ayrıcalıklar geliyor.  Bir sporcu, Türkiye'nin herhangi bir kulübüne transfer olduğunda, bulunduğu ildeki üniversitede var olan kaydı, transfer olduğu kulübün bulunduğu kentteki üniversitenin aynı bölümüne aktarılacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) arasında "Gençlik, Spor Faaliyetlerinde İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Bakanlık binasında yapılan protokol imza töreninde konuşan Bakan Kılıç, Türk sporunda bilinçli ve sistemik adımlar atmaya devam edildiğini belirterek, bu adımlar arasında Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM), Türkiye genelinde sporcu yetenek tarama testleri, dopingle mücadele ve kurulacak Olimpiyat Enstitüsü'nün bulundugunu ifade etti.

YÖK ile atılacak imzalarla Türkiye'de milli ve olimpik sporcuların eğitim süreçlerinde yepyeni bir aşamaya geçileceğini ifade eden Kılıç, ''Antrenman ve eğitimin bağdaştırılamamasına yönelik eleştiriler, bu adımla ortadan kalkacak. Sporcular, Türkiye'nin tüm üniversitelerinde eğitim haklarına kavuşacak. Bir sporcu, Türkiye'nin herhangi bir kulübüne transfer olduğunda, bulunduğu ildeki üniversitede var olan kaydı, transfer olduğu kulübün bulunduğu kentteki üniversitenin aynı bölümüne aktarılacak. Bu, çok önemli bir hamle. Türk sporuna yeni bir yüz, yeni bir vizyon kazandıracak. Milli eğitim okullarında da benzer adımlarla takviye edilecek. Türkiye'de spor mu, eğitim mi paradoksu tümden ortadan kalkacak'' diye konuştu.

Kılıç, bir milli sporcunun, 12 ilde oluşturulan TOHM'lardan birine seçildiğinde, tayin edileceği ildeki üniversitenin aynı bölümünde eğitimine devam edebileceğini de ifade ederek, TOHM'ların YÖK destekli eğitim takviyesine kavuşacağını söyledi.

Bu protokolle Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa kurulacak Olimpiyat Enstitüsü'nün, YÖK tarafından destekleneceğini belirten Kılıç, ikinci yılına giren Üniversiteler Spor Ligi'nin de (ÜNİLİG) yasal bir zemine kavuştuğunu kaydetti.

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fikri takibi çok önemsiyoruz. Çalışma arkadaşlarıma, 'Hiçbir zaman göstermelik, günü birlik gündem yaratacak adımlar atmayın' diyorum. Bu protokol, boş bir protokol olsaydı 2 yıl önce de imzalayabilirdik. Arka planının dolu olması ve YÖK'ün bu projeyi sahiplenmesi önemlidir. On iki kentte TOHM'larının kurulması, bu protokol öncesinde gerçekleşmemiş olmasaydı bu protokol kağıt üstünde yalan protokol olarak kalırdı. Arkası dolu olmayan ve yarınının ne olacağı belli olmayan protokole imza koymak, benim fıtratıma aykırı.''

Bu arada Bakan Kılıç, dopingle mücadelede siyasi zeminde gürültülü, sportif zeminde ise sessiz bir şekilde devam ettiğini ve tarihi bir mücadeleye imza atıldığını söyledi. Kılıç, ''Doping bu ülkede sıfırlanacak, yazın bunu bir kenara ve daha sonra bunu bana sorun. Şu ana kadar ülkede sistematik olarak bir göz yumma vardı. İnsan vücuduna zehir veriliyor. Böyle bir cehalette olimpik bir performans düzeyine erişebilir mi, mümkün değil. Bunun bir ayağı da YÖK. Protokolde, gerek görüldüğünde eğitici personelin, YÖK tarafından temin edilmesi hükümleri var. Bunun yapılması, bilimsel çalışmaya katkı sağlayacak'' ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Çetinsaya da bakanlıkla sürekli işbirliği halinde olduklarını ve bunu bir protokolle çerçeve içine alıp, daha da hızlı hareket etmelerini sağlayacağını söyleyerek, ''Bütün başarılar odaklanma, koordinasyon gerektiriyor. Ülkemizin yarınları için takım çalışmaları yapılacaksa, mutlaka bu deyimleri bir araya getirip onları tek bir odak etrafında buluşturmak gerekiyor. Sporcuların eğitimlerini aksatmadan bu sporlarına devam etmelerini sağlamaları bu protokolle gerçekleşmiş olacak'' diye konuştu.

Kılıç, protokolün ardından dün İzmir Alaybey Askeri Tersanesi'nde yaşanan römorkör kazasında şehit olan 10 personele Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.