Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitelere 3 Baraj Daha

Üniversitelere 3 Baraj Daha
universite_baraj

Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuktan sonra önümüzdeki yıl eğitim, eczacılık ve diş hekimliğine de baraj getirilmesi gündemde. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “Bu ülkede diplomanın pul olmamasını istiyoruz” dedi.




 

Üniversite öğrencilerin merak sardığı yurtdışı furyası üzerine bir etkinlik organize ettik. Etkinliğin ana konseptlerinden biri de öğrencilerin sürekli ürettiği ”Yurtdışına çıkmam için para lazım!” bahanesini çürütmek. Cebinizde hiç para olmadan nasıl yurtdışına çıkabilirsiniz? Hatta çıkıp üzerine nasıl para alabilirsiniz? ve çok daha fazla sorunuzun cevabı bu etkinliğimizde olacaktır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın









YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), eğitim kalitesini artırmak için tıp fakültelerine 40 bin, hukuka 150 bin, mühendisliklere 240 bin ve mimarlığa 200 bin barajı getirmişti. Ayrıca YGS baraj puanını 140’tan 150’ye çıkarmıştı. Hem akademi camiasından hem STK’lardan ve fakülte dekanlarından gelen talep üzerine YÖK önümüzdeki yıl da eğitim, eczacılık ve diş hekimliğine başarı sıralaması getirmek için çalışma yapmayı planlıyor.


[ad name="Google Adsense"]

TABAN BAŞARI SIRASI ŞARTI
Yükseköğretim Program Atlası’nın tanıtımında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretimde girdi kalitesinin yükseltilmesi amacıyla son bir yıl içinde önemli kararlar aldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuka  girişte taban başarı sırası getirdik. YGS barajını 140’tan 150’ye çıkardık. Başka programlar için de aynı istikamette karar almak için çalışmalarımız sürüyor. Bu yılki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık ve diş hekimliği fakültelerine başarı sırası şartı getirmeyi düşünüyoruz. Zira bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasın istiyoruz. Elbette bu tedbirler girdi esaslı; süreç ve çıktı esaslı düzenlemeler de gerekli. Bu yolda da adımlar atıyoruz.”

YÖK, adayların puanlarını girip hangi bölümlere yerleşebileceğini görebilmesi ve bilinçli tercih yapması için YGS öncesi ‘Yükseköğretim Program Atlası’nı da devreye soktu. Saraç, Atlas ile ilgili şöyle konuştu:“2015’te tercih yapan 1 milyon 239 bin 800 kişinin 784 bin 950’si örgün programlara yerleşmiş. Bunların 100 bin 732’si kesin kayıt yaptırmamış. Bunda bilinçli yapılmayan tercihlerin etkisi var. Atlas bir ‘tercih robotu’ değil. Üniversiteleri, mezun izleme birimi kurmaları için teşvik ediyoruz. KPSS ve TUS’a girenlerin merkezi sınavlardaki başarılarını da açıklamak istiyoruz. Sisteme ilerleyen zamanlarda üniversite mezunlarının işe yerleşme oranı ve merkezi sınavlardan aldıkları puanlar da eklenecek. SGK ile imzaladığımız protokolle de mezunların hangi alanlarda çalıştıkları bilgisine de ulaşılabilecek.”

ATLAS'TA NELER VAR?
SİSTEM Lisans Atlası, Önlisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden oluşuyor.

- "yokatlas.yok.gov.tr” adresinden puanlar sisteme girilerek hangi üniversitede kaç kontenjan bulunduğu, en son öğrencinin kaç puanla girdiği, hangi liselerden öğrencilerin üniversiteli olduğu gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

- Öğrenciler hedeflerindeki lisans/ön lisans programlarının detaylarını inceleyebiliyor.
[ad name="Google Adsense"]


Kaynak




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.