Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitelerde 5G ve Yapay Zeka Dönemi Başlıyor!

Üniversitelerde 5G ve Yapay Zeka Dönemi Başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından meclise sunulan 12'nci Kalkınma Planı'nda yükseköğretimle ilgili başlıklar da yer aldı. Bu başlıklar arasında 5G ve yapay zeka ayrıntıları dikkat çekti.

2024-2028 dönemi için hazırlanan 12'nci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından TBMM'ye sunuldu. Kalkınma Planı içerisinde yer alan yükseköğretimle ilgili planlara göre; gelecek dönemde 5G ve ötesi yeni nesil iletişim teknolojileri, yazılım, donanım ve altyapı alanları, nesnelerin interneti, yapay zeka, büyük veri, kuantum, siber güvenlik, akıllı ulaşım, artırılmış gerçeklik gibi gelişmekte olan teknoloji alanlarında nitelikli insan gücü yetiştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek. 

Pilot Üniversiteler Seçilecek

Kalkınma Planı çerçevesinde, yükseköğretimde yapılacak olan politika değişikliği ile bilişim ve yapay zeka temelli geliştirme süreçleriyle büyük veri kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Üniversitelerin performans değerlendirmelerinde de güncel veriler kullanılacak ve bu şekilde performans değerlendirmelerinin daha düzenli ve etkili olması sağlanacak. Aynı zamanda yükseköğretimde dijital dönüşüm de hızlandırılacak ve dijital olgunluk modelinin geliştirilmesi desteklenecek. 

Kalkınma Planı kapsamında, yeni nesil iletişim teknolojileri, yapay zeka, büyük veri, kuantum teknolojisi, siber güvenlik ve daha birçoğunda nitelikli işgücü yetiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Teknoloji Transfer Ofisleri de desteklenecek ve bu ofisler, bölgesel önceliklere göre yapılandırılacak. Bu teşvikler ile, üniversitelerin teknolojik yenilikleri daha etkili bir şekilde ticarileştirmesinin yolu açılacak. 

Kalkınma Planı'nda yer alan bir başka nokta da, üniversite kampüslerinin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslere dönüştürülmesi oldu. Pilot olarak seçilecek üniversitelerin sıfır atık, temiz çevre, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki durumları belirlenecek ve bu şekilde sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslere dönüşüm projeleri hazırlanacak. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.