Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversiteler İçin Kalite Ajansı

Üniversiteler İçin Kalite Ajansı
kalite

[ad#HTML-2]

Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversiteler için kalite ajansı kurmak gerektiğini belirterek, "Bu kalite ajansının üniversitelerin performansını ölçmesi ve ona göre de bazı üniversitelere mükafat, bazılarına ceza vermesi gerek" dedi.

Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ), ’Yükseköğretimin Fırtınalı Sularında’ konulu konferans düzenlendi. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’ndeki konferansta konuşan Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü ve siyaset bilimci Prof. Dr. Üstün Ergüder, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü döneminde yaptıkları çalışmalar ve son dönemde yükseköğretim konusunda yapılan değişikliklere değindi. Prof. Dr. Ergüder, Türkiye’de üniversiteden önceki eğitimde sorun olduğunu söyledi. Avrupa’da birçok üniversiteyi değerlendirme fırsatının olduğunu ve Türkiye’deki yükseköğretim sektörünün oldukça ileride olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ergüder, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin en önemli sorunu yükseköğretim değil. Bana sorarsanız Türkiye’deki en önemli sorun üniversite kapısına kadar gelen eğitim. Burada çok önemli sorunumuz var. Çok heterojen bir yapı bulunuyor. Kalite eşit dağıtılmış değil. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptım. Orada çok kolaydı öğretim üyeliği yapmak. Onun için herkes kolayı istiyor. Öğrenciye ‘oku’ diyorsun okuyor. İyi öğrenci geliyor oraya ama mesele o kadar hazırlıklı gelmeyen öğrenciyi de motive edebilmek. O da başka bir olay. Benim temel eğitim dediğim erken çocukluktan başlayıp üniversite kapısına kadar olan eğitimde bir sorun var. Bunun giderilmesi lazım."


[ad name="Google Adsense"]


KALİTE AJANSI 


Türkiye’de çok sayıda üniversite olduğunu ve bunun uzun vadede sağlıklı gördüğünü belirten Prof. Dr. Ergüder, ancak üniversitelerin kuruluş sırasında bir akreditasyon sürecinden geçmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ergüder, "Yani ’Şu kadar hocan olsa, şunlar olsa iyi olur’ demek, kuruluş akreditasyonu vermek lazım. Ondan sonra elini ayağını çekip sürekli kalite değerlendirmesi yapmak ve YÖK’ten ayrı kalite ajansı kurmak gerekiyor. Bu kalite ajansının üniversitelerin performansını ölçmesi ve ona göre de bazı üniversitelere mükafat, bazılarına da ceza vermesi gerek" dedi.


Kaynak: Hürriyet




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.