uni-g

 

[ad name=”HTML”]

Kız öğrenciler, erkek arkadaşlarının ‘Gece çevrim içi olmuşsun’, ‘Yanında ben olmadan dışarı çıkma tamam mı?’ gibi uyarılarının aslında  şiddet olduğunu bilmiyorlar.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM) Müdürü Doç. Dr. İnci Parlaktuna, gençlerin şiddete karşı bilinçli olmadığını ve üniversitelerde öğrenim gören kız öğrencilerin daha çok “flört şiddeti”ne maruz kaldığını söyledi.

Ankara Üniversitesi öncülüğünde cinsel taciz ve saldırı (CTS-ESKAM) adlı alt çalışma grubu kurduklarını belirten Parlaktuna, kadına şiddetle ilgili şunları anlattı:

“Başta kızlar olmak üzere öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz. Üniversitede öğrenim gören kız öğrenciler daha çok ‘flört şiddeti’ne maruz kalıyor. Flört şiddeti, evli olmayan çiftlerden birinin ya da çiftlerin birbirlerine karşı fiziksel, sözel, cinsel ve duygusal şiddet içeren davranışlar uygulaması, sosyal kısıtlamalar getirmesidir. Gençler en çok bununla karşılaşıyor ve bu şiddete karşı bilinçli değiller. ‘Seviyor ki kıskanıyor’ deyip, bunun şiddet olduğunu algılayamıyorlar. Bunun gibi ‘Başlarda böyle değildi’, ‘Evlenince aldatmaz’, ‘Çok sinirli ama evlenince değişir’ gibi sözlerle kendilerini kandırıyorlar.

ÇEVRİM İÇİ OLMUŞSUN

Erkek arkadaşlarından ‘Gece çevrim içi olmuşsun’ gibi takip sözleri, ‘Yanında ben olmadan dışarı çıkma tamam mı?’ gibi uyarı sözlerini işitip bunun şiddet olduğunu bilmiyorlar. Bunlar gençlerin çok fazla karşılaştıkları sözler. Bunlar aslında şiddettir. Bu konuda farkındalığı artırmak  için el broşürleri hazırladık. Çocuklar büyürken onlara toplumsal roller biçiliyor. Erkek çocukları, ‘Sen güçlüsün, kadının namusu senden sorulur’ diye eğitiliyor. Toplum kendi kararlarını, kendi tercihlerini yapabilen bireylerden oluşmalı. Sorunun çözümü, kadının birey olması ve toplumun kadını birey olarak görmesinde yatıyor.”

[ad name=”Google Adsense”]

Kaynak: Hürriyet
Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.