Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitede ÇAPsız ÇAPsız Konuşup Hayatını Zehir Etme

Üniversitede ÇAPsız ÇAPsız Konuşup Hayatını Zehir Etme
cap-m


 

“Affedersiniz ÇAP (çift anadal programı) yapabilmek için kaç ortalama gerekiyor?”
“3,5 not ortalaması yapsam ÇAP yapabilir miyim?”
“Hazırlık sınıfında ortalama yapsam ÇAP yapabilir miyim?”
Ve benzeri bir çok soru…

Bulunduğum pozisyon ve tecrübelerimden dolayı (profesyonel üniversite öğrenciliği) bu ve buna benzer soruları her üniversite dönem başlarında alıyorum veya duyuyorum. Evet ÇAP yapmak başarılı ve güzel bir durum. Yaptığında katkısı illaki olacaktır. Veya istediğin bölüme puan yetmediği için ÇAP yapma umuduyla yakın bir bölümü kazanmış olabilirsin. Ama ÇAP yapacağım diye kendini yoğun bir temponun içerisine sokup 4-5 yılını zehir etme arkadaş!

Etrafta üniversite mezunu çok, daha da çok olacak. Bu yarışta öne çıkmanın yollarından biri sana göre ÇAP olabilir ama emin ol bundan daha değerli olanları var.

Sosyalleş (sürekli gezme, tozma, eğlenme olarak algılanmasın)

Üniversite bitiyor. İyi dereceler var, güzel sertifikalar var. Fakat aday İK uzmanının karşısına çıktığında iki kelimeyi bir araya getiremiyor. Doğal o kadar başarılı şeyleri yaparken insanlarla iletişim kurmaktan çoğu zaman uzaklaşıyor öğrenciler. Derslerin önemli ama iletişim gücünün yüksek olması çok daha önemli.  Sosyal aktivitelerde görev al, öğrenci kulüplerine takıl, insanlarla konuş – beyin fırtınası yap.

Araştırmacı ol

Araştırmacı olmak, merak ettiğin bir şeyi google’a yazarak sonuçlara tıklamak değildir. Bir çok kaynağı inceleyip kafanda şekillendirmek, amacın doğrultusunda onları harmanlayıp sade ve net bir şekilde sunabilecek duruma getirmektir. Bunun için okumayı ve farklı şeyler keşfetmeyi biraz da olsa sevmen gerek J

İş kur zirveye tırman veya batır

Üniversite hayatındaki özgürlüğü ve rahatlığı belki de hayatın boyunca yakalayamayacaksın. Ama bunlardan çok daha önemlisi riskin belki de en az olduğu dönemler bunlar olacak. O yüzden güzel bir fikrin varsa / yoksa bulJ iş kurmaya çalış kaybedeceğin en fazla sermayen olur. Sermayeyi nereden bulacağım diyecek olursan; Güzel bir fikrin olduğunda emin ol sermaye seni bulacaktır.

Bu liste uzayıp gider ve uzadıkça da okuyucular ana fikirden uzaklaşır. Olayın özü şu; Kendinizi çok fazla derslere odaklamayın. Elbette bu dersler önemli ileride yüksek lisans ve daha fazlasını yapmak istediğinizde karşınıza çıkacak. Ama gereğinden fazla yüklenme hayatını yaşamayı, tadını çıkarmayı bil. Unutma ÖZGÜRSÜN!

Bunlarda yetmediyse şunu hatırlatayım;

Yeni dönemlerde şirketlerin becerilerden daha çok potansiyele önem verdiklerini bil. Bunu ben değil HBR (harvard business review) söylüyor. Buyur ilgili makaleyi incele ;)

 

YAZAR: Olcay AKSOY | kimdir?
olcayaksoy@istanbul.com | facebook.com/olcayaksoy | twitter.com/olcayaksoy

kisi-kartı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.