Dün sabah YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih maratonu da resmen başlamış oldu. Binlerce öğrenci adayı hayallerine kavuşmak ve doğru karar verebilmek için tatlı bir telaş içerisine girdi.
Biz de, öğrenci adaylarımıza karar aşamasında yardımcı olacak ve yol gösterecek bazı başlıkları derledik. Tercih listelerini hazırlarken bu konular üzerinde biraz durmanız, öğrenim ve kariyer yolculuğunuzu şekillendirmenizde sizlere yardımcı olacaktır.
1- Ben kimim ve ne istiyorum?
Tercih yaparken asıl üzerinde durmanız gereken konu; kendinizi tanımanız ve ne istediğinize karar vermeniz. Bu bölümde okuyacak, emek ve zamanını verecek olan sizlersiniz. Bu yüzden yalnızca kendinizi dinlemeli ve ne istediğinize tek başınıza karar vermelisiniz.
Elbette güvendiğiniz kişilerden danışmanlık alabilirsiniz. Ancak ailenizin ya da başka yakınlarınızın sizin yerinize karar vermesine müsaade etmeyin.
2- En çok istediğiniz bölümü ön sıralara yazın.
Liste yaparken sıralamayı kesinlikle göz ardı etmeyin. İlk sırlara yazdığınız bölümler, tutma olasılığı en yüksek olan bölümlerdir. Bu sebeple en çok istediğiniz bölümleri ön sıralara yazmanız oldukça önemli.
3- Ülkenin ve dünyanın şartları.
Tercih edilebilecek yüzlerce bölüm var. Ancak bazı bölümlerin gerek ülkemizde gerekse de dünya genelinde iş bulma olanağı düşük olabilir. Hepimiz mezun olur olmaz iş hayatına atılmak için çırpınıyoruz ancak bazı bölümlerde bu pek de kolay olmayabiliyor.
Bu yüzden bir bölümü tercih etmeden önce, o bölümün geleceği olup olmadığını ve iş bulma olasılıklarını iyice araştırmanız gerekiyor.
4- Yeni açılan bölümleri dikkatle araştırın.
Her yıl birçok yeni bölüm üniversitelerin programları arasına ekleniyor. Ancak henüz yeni açıldıkları için puan ve sıralamaları olmuyor. Bu bölümler genellikle kılavuzların en sonlarında yer aldığı için tercih kılavuzlarını dikkatle incelemeyi unutmayın. Bir önceki maddede söylediğimiz durum bu bölümler için de geçerli; bölümlerin geleceğini iyice araştırdığınızdan emin olun.
5- Puanı değil sıralamayı göz önünde bulundurun.
Öğrenci adaylarının büyük çoğunluğu sıralamayı değil puanı dikkate alıyor. Ancak bu büyük bir yanlıştır. Üniversite yerleştirmeleri puana değil sırlamaya göre yapılır. Tercih yaparken bölümlerin puanlarını değil sırlama aralıklarını dikkate alın.
6- Mezuna kalmak.
Eğer bu sene hedeflediğiniz başarıyı elde edemediyseniz hiç risk almadan mezuna kalmak doğru bir tercih olabilir. Çünkü; olur da pek istemediğiniz bir bölüme kayıt yaptırır, sonradan karar değiştirip kaydınızı sildirirseniz okul puanınızı da kaybetmiş olursunuz. Bu ayrıntıyı mutlaka göz önünde bulundurun, sonradan bu puana fazlasıyla ihtiyaç duyabilirsiniz.