Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Kayıt Sonrası Rehberi

Üniversite Kayıt Sonrası Rehberi
Merhaba yeni üniversiteli!

Evet çokça çalıştın, yoruldun, birçok fedakarlık yaptın. Sisteme günlerce sitem ettin, sınava girdin çıktın ve sonunda emeklerinin karşılığı sınav sonucunu eline aldın. Şöyle bir sırtımı koltuğa yaslayıp ben neler yapmışım diye bakamadan yeni bir tercih stresi aldı gitti seni. Okulları araştırdın, bir bakıma aynı zamanda kendini de araştırmaya bölümler hakkında yazılar okurken kendini de yavaş yavaş bulmaya başladın. Tercih dönemine kadar kendinde fark etmediğin bir sürü yönünü keşfettin belki de. Bu sayede doğru tercihe adım adım ilerledin.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tercih sonuçları geldi çattı için kıpır kıpır bekledin. "Hadi artık açıklayın!" cümleleri tüm Türkiye'yi sardı. Derin bir oh çekenler, gözü yaşlı ekran başında kalanlar...

Yazımın sonraki kısmına geçmeden gelecek sene için yeniden çalışmaya başlamayı düşünen arkadaşlarıma, kardeşlerime başarılar diliyorum.

Gelelim kayıt telaşı içine giren yeni üniversitelilerimize.

Heyecanın buraya kadar geliyor :)

Bu hafta içerisinde kaydını tamamlayacaksın ve artık resmen üniversiteli olacaksın. Etraftan bir sürü klişe duymaya başladın, biliyorum.

Yurt arayanlar, ben yurtta yapamam ev bakıyorum diyenler, evinden ailesinden ayrılacak olmanın iç burkan hüznünü yaşayanlar ve daha niceleriniz...

klişe cümleler ile ilgili görsel sonucu

Hepiniz istisnasız şu cümleleri duyacaksınız:

-Aman kimseye güvenme evladım bu devirde kimseye güven olmaz.

-Yurduna geç saatte girme aklım sende kalmasın.

-Kendi notunu kendin tut sınav zamanı not peşinde koşma.

-(Eğer evde kalacaksan) Bak öyle herkesi evine alma, alıştırma.

-Aman ha sakın yalnız yaşadığını da söyleme.

-Sık sık gel.

Daha birçoğunu ekleyip üzerlerinden yenilerini türetebileceğimiz klişeler... Kulaklarınızı tıkayın demiyorum. Bir kulağınızdan girip öbür kulağınızdan da çıkmasınlar fakat şu da bilinmeli ki her şeyi kendiniz deneyimleyeceksiniz.

Pekii tüm bu stres üzerine kazanma mutluluğu ve kayıt/yerleşme telaşı bittikten sonra ne mi yapacaksın? Okumaya devam et :)

Öncelikle okuyacağın okulun eğitim dışı imkanlarını araştırmaya koyulmalısın.

üniversite tiyatro kulübü ile ilgili görsel sonucu

Üniversiteler sadece akademik anlamda kendimizi geliştirdiğimiz kurumlar değiller. Aynı zamanda yapmak isteyip uygun koşulları bulamadığımız spor dallarını ve farklı aktiviteleri bizim ayağımıza getiren kurumlardır. Okulun bunlar için elverişli olmasa bile okuyacağın şehirde muhakkak kendine farklı bir hobi edinmeli ve bunu en iyi yapabileceğin yerleri araştırmaya koyulmalısın.

Okuyacağın şehir demişken, tabii ki şehrin altını üstüne getirmelisin.

gezmek ile ilgili görsel sonucu

Eğer bilmediğin bir şehirdeysen okula ve konaklayacağın yere en kısa ulaşım imkanlarından tut, bütçene uygun yemek yerlerine kadar öğrenmelisin ve şehirde gezilecekler listeni yapmaya başlamalısın. Okul başladığında hazır bir şekilde kenarda duruyor olsun :)

Sene içerisinde mutlaka ve mutlaka bir kulübe üye olmalısın.

okul kulüpleri ile ilgili görsel sonucu

Okul içinde ya da dışında bir kulübe üye olmanın kişiye kazandıracağı olumları yönler say say bitmez. Farklı kültürler tanımana yardımcı olacak bu kulüpler sayesinde çevreni genişletebilir ve farklı açılardan bakmayı öğrenebilirsin. Aynı zamanda takım çalışmasının getirdiği sorumluluğu tadıp problem çözme yeteneklerini de bu sayede gözden geçirirsin.

Ee son seneler her şeyi bir kenara bırakıp harıl harıl çalışanlarınız oldu. Çok sevdiği kitaplarını ellerine alamayanlar, film/dizi izlemeyi bir kenara bırakanlar...

Kağıdı kalemi elinize alıp okunacak kitaplar, izlenecek dizi ve filmler listeni oluşturmalısın.

kitap dizi film üçlüsü tumblr ile ilgili görsel sonucu

Tüm bu listeleri hazırlarken her zamankinden farklı türler de eklemelisin. Gelişime en açık olduğunuz dönemde belki gözden kaçırdığın farklı zevklerin vardır. Ne dersin?

Eğer gerçekten hayır demeyi bilmeyen bir insansan hayır demeyi kesinlikle ve kesinlikle öğrenmelisin.

zaman yönetim ile ilgili görsel sonucu

Aslında yapmak istemediğin şeylere evet dediğin her durumda elinden giden zamanını ve enerjini geri getirmek inan çok zor.

Her şey bu zamana kadar iyi hoş. Bir bakıma kendini bulmak için çıktığın bu yolda iyi kötü deneyimlerin olacak. Yalnız olduğunu düşündüğün zamanları, verimli olduğun zamanları ve kendi kendini geliştirirken içindeki mutluluğun aslında ne kadar önemli olduğunu fark edeceksin.

Bunların yanında hevesle başladığın işleri kursağında bırakanlar olacak. Ben nereye düştüm diyeceksin. Hırslarının peşinden yürüdüğü yolda etrafındakilerin ne yaptığını umursamayıp kırıp dökerek yanında geçip gidenler de olacak. Ne mi yapacaksın? Uçan kuştan kendini motive etmeyi öğreneceksin.

Kariyer, başarı, aşk, para, yeni insanlar, dostluk... Her neye ulaşmak için çıktıysan bu yola düşüp kalkacaksın.

Okulun ilk gününden son gününe her yeni gün daha farklı geçecek hazırlıklı olmalısın.

He bir de eğer ben ders kaçırmam diyenlerden değilsen okulun ilk günlerinden iyi not tutanları, dersi iyi dinleyenleri gözüne kestirmelisin :)

üniversite capsleri ile ilgili görsel sonucu

Çıktığın bu yeni yolda umarım hep güzelliklerle karşılaşırsın. Hatırlanmaya değer anların, ağız dolusu gülüşlerin, kaçamakların, mutluluk gözyaşların olsun. Düştüğün gibi kalk ve arka arkaya başarılar biriktir.

Sevgiyle.

Özgün İçerik İrem Önen

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.