Öğrenci Kariyeri Banner

Ufak Bir Gezi: Büyükada!

Ufak Bir Gezi: Büyükada!
Prens Adaları olarak da adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların incisi, Bizans imparator ve imparatoriçelerinin sürgün mekanı, bahar aylarının vazgeçilmez kaçamak yerlerinden birisi Büyükada. "İzolasyon günlerinin ardından, bir nefes alalım!" demek adına İstanbullular için birkaç saatliğine bile olsa gidilebilecek bir gezi rotası.

Büyükada’ya gitmek için vapura adımınızı attığınız andan itibaren farklı bir macera karşılar sizi, martılar, canlı müzik yapan müzisyenler, kalabalığın oluşturduğu o yoğun gürültü…

Büyükada’ya ulaşmak için Avrupa Yakası’ndan Bostancı ve Kadıköy Avrupa Yakası’ndan Beşiktaş ve Kabataş iskelelerinden kalkan vapurları kullanabilirsiniz.

Mihran Azaryan Büyükada vapur iskelesi (1914-1915)

Büyükada’ya vardığınızda sizi ilk Büyükada Vapur İskelesi karşılar, estetik bir güzelliğe sahip olan iskelede gezinizin ilk fotoğrafını çekebilirsiniz.

Büyükada doğal güzellikleri ve tarihi eserlerinin yanı sıra, özel tatlarıyla da sizi çekecek ve bahar/yaz aylarında planlanan bir gezi için oldukça tatmin edici tatlar sunacaktır size. Bunlardan birisi, Tarihi Prinkipo Dondurmacısı! Adanın güzelliklerini görmeden önce, hemen uğranılıp farklı sunumunun ve yılların değiştiremediği tadının keyfini çıkartmalısınız. Dondurma sevmeyenler için sahili gören küçük ama güzide ada kafelerinde çayınızı, kahvenizi yudumlamak ve güzel havanın tadını çıkartmak gibi seçenekler de sunuyor Büyükada.

Peki, Büyükada’ya geldik nereleri görelim?

Aya Yorgi Manastırı

aya

Büyükada gezisinin en önemli ve en popüler noktalarından birisi olan Aya Yorgi Manastırı, aynı zamanda en yorucu yola sahip olan noktalardan birisidir. Bir kilometreden daha uzun bir Arnavut kaldırımından oluşan yokuşu çıkmanız gerekir. Yolda ağaçlara asılmış dilek notları, çaputlar da görmeniz mümkündür. Hristiyanlar tarafından Türkiye’deki iki haç noktasından birisi olarak kabul edilen Aya Yorgi’ye çıkan yolda birçok ip parçası da görürsünüz çünkü rivayete göre hiç konuşmadan ve çıplak ayak yürüyerek veyahut ipi hiç kopartmadan kiliseye ulaşmanız durumunda dilekleriniz gerçek olur. Manastıra ulaştıktan sonra ister mumunuzu dikip dileğinizi dileyebilir isterseniz de bu güzel yapıyı inceleyebilirsiniz.

Hazır buraya kadar gelmişken, adanın en panoramik yerine gitmeden olmaz!

Adakule Gözlem Evi

adaaa

Büyükada’nın çok da gözde mekanlarından birisi olmayan Adakule de hazır adaya gelmişken görülmesi gereken yerlerden. Yangın kulesi olarak da kullanılan Adakule, Büyükada’nın diğer yerlerine nispeten bir beklentiniz olmadan gitmeniz ve sadece size sunacağı o büyüleyici manzarası için yolunu çekmeniz gereken bir yer, bu sebeple de diğer mekanlara göre ziyaretçisi oldukça az hatta çoğunluk çıkmanın yasak olduğunu bile düşünüyor ancak değil. Panoramik fotoğraf meraklılarını ve manzaraya bir de sessizliğin içerisinden bakayım diyenleri cezbedecektir.

     Büyükada’da görülebilecek birkaç alternatif daha;

  • Büyükada Hamidiye Camii

  • Ayios Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi

  • Saat Kulesi

  • Panayia Kilisesi


 Büyükada’da ne yiyelim? 

gn

Büyükada’ya gelmişken, sahilde tepsi midyenin tadına bakmadan olmaz diyebilir, sahil boyu satılan midye dolmaların tadına bakabilirsiniz. Küçük ada restoranlarında ada lezzetleri olan midye tava, patates ve kokoreç yiyebilir sokak lezzetlerini de deneyelim derseniz de, seyyar olarak satış yapan turşucuları ve dondurmacıları tercih edebilirsiniz.

Büyükada’nın Tadılması Gerekenleri ve Güzide Mekanları

  • Turşucu Ali Abi’nin bardak turşuları

  • Yücetepe Kır Gazinosu

  • Ada Kahvaltı

  • Balık türleri


Ufak bir not: Ada gezisi yürüyerek bitmez diyenler için Büyükada'nın bisiklet kiralama gibi seçenekleri de mevcut. Bisiklet turunuzda Büyükada Köşkleri'ni görebilir, Aşıklar Yolu'ndan geçebilirsiniz.

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Didem AYRANCI tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.