Öğrenci Kariyeri Banner

Twitter'a Genç Rakip:Mastodon!

Twitter'a Genç Rakip:Mastodon!
Kimileri Twitter klonu diyor, kimileri Twitter’ın ciddi bir rakibi! Eylül 2016’dan bu yana gündemde; ama bugünlerde kullanıcı sayısında büyük artış söz konusu… Mikro blog uygulaması Mastodon’u duydunuz mu? Eğer duymadıysanız, siz de kayıtsız kalamayacaksınız!

Eugen Rochko, kurucusu olduğu mikro blog’un ismini Mastodon adlı ünlü heavy metal grubundan esinlenerek seçtiğini söylüyor.

Kurucusu 24 yaşında, hedefinin para kazanmak olmadığını söyleyen Alman bir genç: Eugen Rochko… Ücretsiz ve açık kaynaklı mikro blog uygulaması Mastodon’u hayata geçirdi. Şimdi ise Mastodon, Twitter’a alternatif arayanların tercihi olarak gündemde.

Peki nedir Mastodon?

Twitter’ın meşhur kuş logosuna karşı Mastodon’un logosunda da bir hayvandan esinlendiği görülüyor. Mastodon, tarih öncesi çağlarda yaşayan nesli tükenmiş bir hayvan. Yalnız kurucusu Eugen Rochko’ya göre ilham alınan bir hayvan değil; Mastodon adlı ünlü ABD’li heavy metal grubu...

mastodon-social-network-screenshot-700px-100717390-large

Tweet Yerine ‘Toot’

Öncelikle bağımsız olduğunu söyleyelim. Kar amacı gütmüyor. Kullanıcıların bağışlarıyla ayakta. Reklam veya herhangi bir ücret yok. Twitter’da bilindiği üzere 140 karakter sınırı varken bu platformda sınır 500 karakter. Twitter’da ‘Tweet’ atıyorsunuz, Mastodon’da ‘Toot’… Bu içerikler ise tamamen takipçileriniz tarafından görülebiliyor, bir başka deyişle genel zaman çizelgesinde görünmüyor. Profilinizi görüntüleyenler de paylaşımlarınızı görebiliyor, Twitter’ın aksine… (Bilindiği üzere Twitter, paylaşımlarınızı gizleyebiliyor). mesajlarda GIF desteği sunuluyor, temiz bir ara yüzü olduğunu söylemek mümkün.

Ayrımcılık ve ırkçılık kesinlikle yasak! Bunu belirleyip uyarmak da kullanıcılara bırakılıyor. Örneğin, Neo-Nazilerin bir paylaşımını gördünüz, diyelim. İçerik uyarısı şeklinde etiketleyip diğer kullanıcıların da görmemesini sağlıyorsunuz.

Twitter’dan Ayrılan En Önemli Özelliği Nedir?

Gelelim Twitter’dan ayrılan en önemli özelliğine… Kullanıcı, farklı amaçlarla açılmış sunucular arasından güvendiği bir sunucuyu seçebiliyor. Takip ettiklerinizi de farklı sunuculardan görebiliyorsunuz. Paylaştığınız içerikler doğrultusunda ise takipçilerinizle iletişim halinde oluyorsunuz. Farklı kullanıcı prensibi, ticari bir amaç gütmeyen bu mikro blogun işleyişini rahatlatıyor. Ayrıca herhangi biri, sunucuyu yönetmeyi bırakırsa, sistem bundan etkilenmiyor; yerine yenileri geliyor ve Mastodon hayatta kalabiliyor.

Sezar’ın hakkını Sezar’a vermeden olmaz! Her ne kadar Mastodon’un kullanıcı sayısı 120 bine erişmiş olsa da ve bu rakamlarda büyük bir artış gözlemlense de Twitter’ın aylık aktif kullanıcı sayısının 313 milyon olduğunu vurgulamakta yarar var. Mikro blogun ‘şimdilik’ Türkçe desteği yok. Eğer Türkiye’den bağış olmazsa, çok zor bir olasılık.

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.