Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Sınırına Kadar Gelen Korona Virüs Nedir? Virüse Dair Soruları Yanıtlıyoruz

Türkiye'nin Sınırına Kadar Gelen Korona Virüs Nedir? Virüse Dair Soruları Yanıtlıyoruz
1 –  Corona virüsü nedir?

Corona virüsleri üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Birçok çeşidi vardır. Evcil, yabani ve tarım hayvanlarında (kedi, yarasa ve deve gibi) hastalık yapabilen bir virüs topluluğudur. Coronavirus’lar tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir

Ekran Resmi 2020-03-10 12.39.25

2- Virüsün kaynağı nedir?

Henüz netlik kazanmamıştır. COVID-19'ların kökeni hala araştırılmaktadır. Bununla birlikte eldeki veriler, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmektedir.

3 – Nasıl bulaşır?
Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Tıpkı mevsimsel grip etkeni gibi yakın temas, öksürük ve aksırık gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir.
hh1

4 – Belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla hafif orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ortaya çıkar.

  • İştahsızlık ve kilo kaybı
    Ateş
    Halsizlik ve durgunluk
    Karın bölgesinin şişmesi
    Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
    Solunum sorunları ve nezle
    Denge sorunları


5 – Nelere yol açabilir?
Hastalığın en önemli komplikasyonu zatürre ve solunum yetersizliğine yol açabilmesidir. Ayrıca yine akut bronşit ortaya çıkabilir. Corona virüsü enfeksiyonu SARS'a (ciddi akut solunum yetersizliği sendromu) neden olabilir. Bu durumda hastanın yoğun bakımda tedavisi gerekir. Ayrıca bu virüs böbrek yetersizliğine de sebep olabilir.

6 – Kimlerde ağır seyreder?

Çocuk, yaşlı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozuk olanlarda hastalık daha ağır seyreder. Kış ve erken bahar aylarında sık olarak ortaya çıkar.

7 – Tedavisi mümkün mü?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalmak hastalığın kısa sürede geçmesinde etkilidir.

8 – Ülkemiz için tehlike yaratır mı?

Şu anda Çin'de salgın olarak ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Etkenin çeşitli ulaşım araçları yoluyla tüm dünyaya yayılması beklenebilir.

Ekran Resmi 2020-03-10 12.37.55

9 – Korunmak için neler yapılabilir?

Vücudun bağışıklık sisteminin üst düzeyde tutulması için dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı son derece önemlidir.

Düzenli uyku, stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkolden uzak durmak bu açıdan önemlidir.

Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi uygun olur.

Evcil ve yabani hayvanlardan uzak durulması, et ürünlerinin iyice pişirildikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir.

Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir.
el yıkamak corona ile ilgili görsel sonucu

Çin'in Wuhan kentinde geçen ay ortaya çıkan virüs can almaya devam ediyor. 2003'te 800 kişinin ölümüne neden olan SARS benzeri salgın Çin'in haricinde Japonya, Tayvan, Güney Kore, Tayland ve ABD olmak üzere birçok ülkede görüldü. John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre ise  son durum bu şekilde: Canlı verilerin olduğu haritayı incelemek için TIK!

Ekran Resmi 2020-03-10 12.27.05

Sağlık Bakanlığı'nın sitesinden ayrıntılı bilgi almak için TIKLAYINIZ!

Kaynak 2 3

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.