Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Mobil Karnesi Açıklandı

Türkiye'nin Mobil Karnesi Açıklandı
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi iş birliğiyle hazırladığı “Mobil İletişim Sektörü Raporunu açıkladı. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’nın ev sahipliğinde 03 Mart 2020, Salı günü Raffles Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısı ile açıklandı. Raporda teknoloji sektörünü en fazla etkileyen ekonomik faktörler ve mobil iletişim sektörünün sorunlarına yönelik çözüm önerileri de sıralandı.

Kemal Turnacı, “Türkiye’de iletişim teknolojileri sektörünün pazar büyüklüğü 2017 itibari ile yaklaşık 75.6 milyar TL (51.1 milyar TL elektronik haberleşme, 24.5 milyar TL donanım) iken bilişim teknolojilerinin payı 41.3 milyar TL olduğunu görüyoruz. Böyle bir pazar büyüklüğüne sahip ekosistem içerisindeki işletmelerin kamu bütçesine katkısı yadsınamaz bir boyuttadır. Ayrıca yine sektörde önemli bir paya sahip olan internet servis sağlayıcı gelirleri, BTK verilerine göre, 2017’de yaklaşık 7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2019 birinci çeyrek itibarıyla yaklaşık 125 dolayında işletmecinin aktif olarak hizmet verdiği görülüyor. İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti sunan işletmelerin 2018 gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 14,1’lik artışla 8 milyar TL seviyesine ulaştı. Hızla büyüyen bir sektör olan mobil iletişimin önemi her geçen gün artıyor. Nüfusumuzun yüzde 77’sinin akıllı telefona sahip olduğu bir zamanda mobil iletişim sektörünün önemi ve ekonomiye katkıları göz ardı edilemez bir noktaya ulaştı. Sektörümüz 170 bin doğrudan, 800 bin dolaylı istihdam sağlıyor” diye açıklamada bulundu.

MOBİSAD’ın açıkladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu’na göre;

  • Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 98’i cep telefonu kullanırken, bunların yüzde 77’si akıllı telefon kullanıyor.

  • Masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullananların oranı yüzde 48 iken, tablet kullananların oranı ise yüzde 25 olarak verilmiş.

  • Giyilebilir teknoloji ürünleri kullananların oranı ise yüzde 9.

  • Türkiye’de internet kullanıcısının yüzde 36’sı masaüstü bilgisayar veya laptoplarından, yüzde 62’si cep telefonundan, 3‘ü ise tabletlerinden internete bağlanıyor.


2_790x445

Verilere göre Türkiye mobil raporu şöyle,

  • Toplam internet kullanıcısı 54.3 milyon

  • Sosyal medya kullanıcısı 51 milyon

  • Mobil sosyal medya kullanıcısı 44 milyon

  • Nüfusun %98’i cep telefonu kullanıcısı

  • Bunların %77’si akıllı cep telefonu kullanıcısı

  • Mobil kullanıcı sayısı 59.05 milyon

  • Sosyal medya kullanım süresi 2 saat 48 dakika

  • İnternete bağlantı süresi 7 saat 9 dakika

  • TV izleme süresi 2 saat 44 dakika


Rapora göre ayrıca; 2018’de Türkiye’nin cep telefonu ithalatı 1 milyar 966 milyon dolarla son 4 yılın en düşük seviyesini gördü. 2018’de toplamda 9 milyon 820 bin 192 cep telefonunun Türkiye’ye getirildiği ve bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında ise 2018’deki cep telefonu ithalatının yüzde 30 oranında düşüş yaşadığı görülüyor. Yine rapora göre; ikinci el cep telefonu piyasasına yönelik özellikle KDV noktasındaki düzenlenmeler talebi canlandırabilir ve sektöre yeniden ivme kazandırabilir. Özellikle ikinci el cep telefonu pazarı noktasında Türkiye’de herhangi bir düzenlenmenin yapılmamasının yıllık 20 milyon adedi (12-15 milyar TL) bulan bir hacme sahip olan bu pazarda vergi kayıplarına yol açtığı görülüyor. Bu pazar içerisinde alım-satım işlemlerinin KDV oranından dolayı kayıt dışı yapılması hem ekonomiye hem de sektöre büyük zarar veriyor.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.