Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Gururu 3 Kadın Mühendisimiz: Canan, Ece ve Kıvılcım

Türkiye'nin Gururu 3 Kadın Mühendisimiz: Canan, Ece ve Kıvılcım
Hepsi farklı üniversitelerden mezun üç mühendis, Canan Dağdeviren, Ece Kamar ve Kıvılcım Ayşe Coşkun ABD Ulusal Mühendislik Akademisi tarafından düzenlenen Mühendisliğin Yeni Ufukları sempozyumuna katılan 87 yenilikçi mühendis arasında yer aldı.

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programı 2009 Yüksek Lisans mezunu Canan Dağdeviren, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Programı 2005 mezunu Ece Kamar ile Mikroelektronik Mühendisliği Programı 2003 mezunu Kıvılcım Ayşe Coşkun, ABD Ulusal Mühendislik Akademisi (National Academy of Engineering - NAE) tarafından düzenlenen Frontiers of Engineering (Mühendisliğin Yeni Ufukları) sempozyumuna katılan 87 yenilikçi mühendis arasında yer aldı.

Frontiers of Engineering sempozyumu katılımcıları, mühendisliğin farklı disiplinlerinde olağanüstü araştırmalar ve teknik çalışmalar yapan en başarılı adaylar arasından seçildi.

Üçü de önemli çalışmalara imza attı

25-27 Eylül 2019 tarihleri arasında Güney Karolina'da gerçekleşen sempozyumda Dijital Dönüşüm Çağında İleri Üretim; Genom Mühendisliği; Otonom Araçlar: Teknoloji ve Etik; Blockchain Teknolojisi alanlarındaki son gelişmeler paylaşıldı.

ABD Ulusal Mühendislik Akademisi tarafından 87 yenilikçi mühendis arasında seçilen Sabancı Üniversitesi mezunlarından Canan Dağdeviren şu anda Massachusetts Institute of Technology - MIT’de Öğretim Üyesi.

Ece Kamar Microsoft’ta Kıdemli Araştırmacı. Kıvılcım Ayşe Coşkun ise Boston Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görevlerini sürdürüyor.

Canan Dağdeviren hakkında

fff

Fizik mühendisi. Giyilebilir kalp pilinin mucidi.

Forbes dergisinin '30 yaşından küçük 30 bilim insanı' listesine girdi.
5 yaşındayken babasının hediye ettiği Marie Curie ile ilgili bir kitap okumayla fiziğe karşı ilgisi oluştu. Büyüdüğünde de Marie Curie'nin eşi Pierre Curie'nin keşfi piezoelektrikten ilhamla aletler üretti.

İlkokulu ve ortaokulu okuduktan sonra liseyi Kocaeli'e okurken 1999 depreminde okulu hasar gördüğü için, Adana Seyhan ÇEAŞ Anadolu Lisesi'ne misafir öğrenci olarak gönderildi. Ardından Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği'nden 2007 yılında mezun oldu. İstanbul'da Sabancı Üniversitesinde tam burslu olarak Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da bitirdi.

2009'da Fulbright bursu kazanarak (UIUC)'da ABD'de Illinois'te bir devlet üniversitesi olan University of Illinois at Urbana-Champaign'de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Doktora süresince fizik, elektronik, kimya alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir/giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı.

Türkiye'nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden biridir. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi'nde ise genç akademi üyeliği var.

Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı.
Aile fertlerinin geçirdiği hastalıklardan esinlenerek kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlar yaptı. 28 yaşında kalp yetmezliği sonucu hayata veda eden dedesinin ölümünü öğrendiğinde kendisi 28 yaşına gelene kadar kalp hastaları için bir şey yapmaya kendine söz verdi.

Ve Piezoelektrik aletleri kullanarak kalbin üzerine yapıştırılabilen ve kalbin atış enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen giyilebilir bir kalp pili icat etti.
Tasarladığı aletlerin temelinde fizikçi Pierre Curie'nin keşfi piezoelektrikten yararlanmıştır. Önce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti.

12 makalesi, 2 patenti ve 25'in üstünde ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır

Ece Kamar hakkında

ggg

Microsoft'ta Kıdemli Araştırmacı.

Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi'ndeki eğitiminin ardından üniversite eğitimini Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı.
Sabancı Üniversitesi'nden 2009 yılında mezun olan Ece Kamar, Harvard Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri'nde doktorasını yaptı.
Harvard'da Robert L. Wallace Ödül Bursuna ve Microsoft Araştırma Lisansüstü Araştırma Bursu ödülüne layık görüldü.
Harvard'daki tez çalışmasında etkili insan-bilgisayar takım çalışması için modeller ve algoritmalar üzerine odaklananan Ece Kamar, şu sıralarda Redmond'taki Microsoft Araştırmaları bünyesinde Uyarlamalı Sistemler ve Etkileşim grubunda kıdemli araştırmacı olarak görev yapıyor.
Makaleleri en saygın yapay zekâ yayınlarında, 40'tan fazla hakemli dergide yayınlandı.
Araştırmalarından bazıları patent alarak Microsoft ürünlerinde kullanıldı.

Kıvılcım Ayşe Coşkun hakkında

kksksksks

Şu anda Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde doçent.

Kaliforniya Üniversitesi-San Diego'daki Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden Sistem Enerji Verimliliği Laboratuvarı üyesi olarak doktorasını aldı. 2006 ve 2009 yılları arasında San Diego'daki Sun Microsystems'ta (şu anda Oracle şirketine dahil) çalıştı.

Araştırma alanları, bilgisayar ve mikroçip tasarım otomasyonu, bilgisayar mimarisi, ve gömülü sistemleri içeriyor. Özellikle enerji verimliliği ve sistemlerin ısınmasından kaynaklanan zorluklar üzerine odaklanıyor ve akıllı sistemler geliştiriyor. Mevcut projeleri, 3 boyutlu çip mimarilerinin modellenmesini ve yönetilmesini, sistem düzeyinde güç ve kaynak yönetimini, ve çok sayıda bilgisayardan oluşan veri merkezlerinin verimli şekilde yönetimini içeriyor.

Boston Üniversitesi'nde Bilgi ve Sistem Mühendisliği Merkezi (Center of Information Science and Engineering) üyesi. 2012-13 yıllarında Boston Üniversitesi'nde Hariri Bilgisayar Enstitüsü'nün Junior Üyesi (Junior Fellow) olarak seçildi. IEEE Transactions on Computer Aided Design (Bilgisayar Destekli Tasarım) bilimsel dergisinde yardımcı editörlük ve IEEE Tasarım Otomasyon Konseyinin (Council on Electronic Design Automation - CEDA) Yönetim Kurulu'nda görev yapıyor. 2017 yılında CEDA'nın genç araştırmacılara verdiği Ernest S. Kuh kariyer ödülüne layık görüldü.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.