Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Güneş, kumaşa işlenen güneş piliyle led lambaları çalıştırmayı ve bir bataryayı şarj etmeyi başarmıştı.
Güneş ve ekibinin şimdiki hedefleri arasında güneş pillerini suda eriyerek kaybolan tek kullanımlık biyoplastiklere işleme var. Bununla birlikte giyilebilir ve organik güneş pilleriyle cep telefonlarını şarj etmeyi amaçlıyorlar.
Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni kapsamında "Akademi 2022" ödülünü kazanan Güneş'e ödül getiren çalışma Yıldız Teknik Üniversitesi Organik Elektronik Laboratuvarında, 7 kişilik ekibiyle geliştirdiği güneş enerjisi projesi oldu.
'Günlük kullanımda telefonların şarj edilmesine biraz daha zaman var'
Kendisine ödül getiren teknolojiyi anlatan Güneş, "Giyilebilir teknolojilerde sıkıntı şu: Hazırladığınız ince filmler kumaşın tüm yüzeyine yayılıyor, kontrollü bir şekilde yayamıyorsunuz. Biz de cırtlı bir kumaş olarak; yapıştıralım, çıkaralım, yıkanma gibi bir problemimiz de olmasın diye düşündük." şeklinde konuştu.
Giyilebilir teknolojiyi işledikleri biyoplastik malzemelerin suda eriyerek kaybolduklarını ve doğada hemen çözünebildiğini söyleyen Güneş, "Elektriğinizi ürettiniz, işiniz bitti, yıkayın gitsin, doğaya karışsın. Tek kullanımlık güneş pili gibi. Şu anda bu noktaya doğru gidiyoruz. Biz burada bir bataryayı şarj ettik, bazen telefonu şarj etmek yerine bataryanızı şarj ederek onu telefonunuzu şarj etmek için kullanabilirsiniz. Günlük kullanımda telefonların şarj edilmesine biraz daha zaman var." dedi.
Led lambaları yakacak kadar elektrik üretildi!
AA'nın haberine göre, led lambaları yakabilecek kadar elektrik üretebildiklerini aktaran Güneş, "Bunu daha da geliştirmemiz gerekiyor, telefonu şarj etmek daha fazla enerji gerektirecektir. Şu anda çatılarda var olan teknolojinin yerine geçmek gibi bir çaba içerisinde değiliz, bunlar çok uzun zaman alacak şeylerdir. Daha günlük uygulamalar için olanaklı hale gelebilecek." açıklamasında bulundu.
0 Yorum
Yorum Yap