Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Edebiyatının En İyi 10 Kitabı

Türk Edebiyatının En İyi 10 Kitabı
Hürriyet Pazar, Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en iyi 100 romanını belirlemek için 100 kişiden oluşturduğu jüri ekibinde eleştirmenlerden akademisyenlere kadar farklı meslek gruplarına yer verdi. Jüri, eserlere 1’den 10’a kadar puan vererek ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’ listesini tamamladı. Türk edebiyatının en iyi 10 romanı;

10- Puslu Kıtalar Atlası-İhsan Oktay ANAR

1

Olaylar, M.S 1681’de İstanbul’da geçmektedir. Ama onun deyişiyle “ Konstantiniye” deyiz. Yazar bunu bile size pat diye söylemiyor. Lafı öyle evirip çeviriyor ki kitabın başında, cümle bitip siz anlamak için yeninden aynı cümleyi okuduğunuzda bu sonuca varıyorsunuz. Cümleleri oldukça uzun; ama hayır, sıkmıyor. Aksine, cümle ilerledikçe detaylarda boğulmak yerine her bir kelimeyle daha çok okuma isteğiyle doluyorsunuz. İstanbul’un her bir köşesine gidiyor okuyucu. Galata meyhanelerinde içip, sokaklarda naralar atıyor; saray avlularına şöyle bir uğruyor, Ermeni ve Rum semtlerinde esnafla alışveriş yapıyoruz. İstanbul’un her noktasına nüfuz ediyoruz kısaca.

9- Benim Adım Kırmızı-Orhan PAMUK

2

Benim Adım Kırmızı; Orhan PAMUK imzalı “Cevdet Bey ve Oğulları, Sessiz Ev, Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat” gibi eserlerden sonra farklı bir tarzda yazılmış. Orhan Pamuk da son kitabını “en renkli ve en iyimser romanım” olarak nitelendiriyor. 1591 senesi, kış ayları, İstanbul. İki erkek çocuğu annesi güzeller güzeli Şeküre’nin kocası dört yıldır savaştan dönmemiştir. Çocukluk aşkı, yeğeni Kara ise aşkını açıkladığı için evden kovulmuş ve ancak on iki sene sonra İstanbul’a dönebilmiştir. Döner dönmez de hala çok sevdiği Şeküre ile evlenmenin yollarını arar.

8-Aşk-ı Memnu-Halit Ziya UŞAKLIGİL

4

Aşk-ı Memnu romanı, Batılı romanlarla eşdeğer sayılabilecek teknikle kaleme alınmış bir olgunluk eseri olmasının yanı sıra, kadın keşfedildiği ilk roman olma özelliği taşır.

7-Aylak Adam-Yusuf ATILGAN

yusuf-atılgan

C.’nin bir yıl boyunca başından geçen olayları anlatan kitap, dörde ayrılmış olup her bölümde farklı mevsimlerde C.nin yaşantısını ele almıştır. C., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. Hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. Çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik. Zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir romandır.

6-Bereketli Topraklar Üzerinde- Orhan Kemal (Mehmet Raşit Öğütçü)

5

Bereketli Topraklar Üzerinde’de Orta Anadolu köylerinden, geçim derdi sebebiyle Çukurova tarlalarına ve fabrikalarına çalışmaya giden insanların ve onların şahsında bu iş kollarında çalışan işçi ve ırgatların öyküleri anlatılmaktadır.

5-Kara Kitap-Orhan PAMUK

557-Kara-Kitap0312 KARAKITAP(2).indd

Kitap Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk isimli eserinin çağımıza uyarlanmış şeklidir. Kitaptaki Milliyet yazarı “Celal Salik” Mevlana ; avukat Galip, Mevlana’dan beş yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik makamına ulaşmış Şeyh Galip’tir. Galip, Hüsn ü Aşk’taki erkek kahraman Aşk’ı; Rüya ise kadın kahraman Hüsn’ü temsil eder.

4- Huzur-Ahmet Hamdi TANPINAR

6

Tanpınar, Dr Tarık Temel'e ithaf ettiği 391 sayfalık romanını, 1939'da İstanbul'da Mümtaz karakteri çerçevesinde kurar. Romanda sevgilisi Nuran'a kavuşma - kavuşamama gelgitleri yaşayan, İkinci Dünya Savaşı'nın her an patlayacak olması korkusuyla tetikte bekleyen, Cumhuriyet sonrası kültürü red ya da kabul ikilemleri yaşayan, sorunlu bir kuşağın temsilcisi olan Mümtaz; ana hatlarıyla varoluş sorununa çare arayan bir İstanbulludur.

3-Saatleri Ayarlama Enstitüsü-Ahmet Hamdi TANPINAR

78

Roman “Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru ve Her Mevsimin Bir Sonu Vardır” adlı 4 bölümden oluşmaktadır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü Türk insanının doğu ve batı arasında bocalamasını irdeleyen bir başucu romanıdır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, içeriğini ve konusunu romanın karakterlerinden Nuri Efendi (Saat Ustası), Mübarek (Ayaklı ve yaşlı bir İngiliz yapımı duvar saati), Halit Ayarcı ve saat-zaman-insan ilişkilerinden almaktadır.

2-Tutunamayanlar-Oğuz ATAY

8

Selim ve Turgut arkadaştır. Selim’in intiharından sonra kendi benliğini sorgulayan ve Selim’in neden intihar ettiğini araştırmaya başlayan Turgut araştırmalarının sonunda Tutunamayanlardan biri olduğunu anlar ve hayatındaki her şeyi, herkesi bırakıp iç sesi olan Olric ile yalnız kalmayı tercih eder.

1-İnce Memed-Yaşar KEMAL

9

İnce Memed, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geçer. Anadolu halkının geri kalmışlığı, cahil bırakılmışlığı, köy hayatının sefaleti ve ağaların tüm yöreye tamamen hakim olması üzerine bu duruma karşı bir isyan öyküsüdür.

 Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.