Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Çocuklarının Hikaye Okuyucu Kahramanı, Kaan Çivici ile Röportaj!

Türk Çocuklarının Hikaye Okuyucu Kahramanı, Kaan Çivici ile Röportaj!
Bu seferki röportajımızda, size Türk çocuklarına İngilizce öğretmek amacıyla küçük kızıyla birlikte YouTube'ta İngilizce-Türkçe hikaye okuyan Kaan Çivici ile beraberiz! Kaan Çivici, ailesiyle birlikte Amerika'da yaşayan bir Türk; çok tatlı ve çok zeki bir kızı var. Kızıyla sürekli kitaplar okuyarak, ona kitap okuma alışkanlığını çok erken yaşta kazandırmış olan Kaan Çivici, bu alışkanlığın Türk çocuklarına da kazandırılması gerektiğini düşünüyor ve aynı zamanda kitap okuyarak İngilizce öğrenebileceklerini hayal ediyor. Bu hayalini gerçekleştirmek için de, mükemmel derecede İngilizce'ye sahip olan(doğal olarak), kızından ve eşi Carly'den yardım alıyor. Proje aynen şöyle gelişiyor, İngilizce-Türkçe şekilde yazılmış olan çocuklara yönelik hikaye kitaplarının Türkçe kısmını Kaan Bey okuyor; İngilizce kısmındaysa kızı veya eşi Carly devreye giriyor. Böylelikle, izleyici minikler gerçek Amerikan aksanıyla İngilizce öğrenme konusunda önemli bir adım atmış oluyor.Kısacası, İngilizce öğrenmeye ve kitap okumaya meraklı miniklere şiddetle önerilir! Kanalını mutlaka ziyaret etmelisiniz! Projen hakkında merak edebileceğiniz diğer sorular için de röportajımızı incelemeye lütfen devam edin!

Kanalın Linki

CİVİCİFAMİLY

1. Öncelikle başladığınız bu harika proje için sizi tebrik etmek istiyoruz. Videolarınızda, bu projenin kızınızın fikri olduğunu söylüyorsunuz. Bu, kızınızı çok donanımlı yetiştirdiğinizin bir göstergesi. Kızınızı bu denli donanımlı yetiştirirken nasıl metodlar izliyorsunuz?

Tüm ÖğrenciKariyeri ailesine sevgilerimi ve saygılarımı sunarak başlamak isterim. İlginiz için çok teşekkür ederim. Aslında özel olarak hiçbir şey yapmıyorum. Ailem zamanında beni nasıl yetiştirdiyse kızımı da o şekilde yetiştiriyorum. Onunla beraber film izliyorum, oyuncak bebeklerle oynuyoruz, futbol oynuyoruz, spor salonuna gidip ip atlıyoruz, saklambaç ve ebelemece oynuyoruz. Güreş gibi ata sporlarımızı yapıyoruz. Roman havası, Ankara havası gibi yöre danslarını oynuyoruz. Mikroskopla böceklere bakıyoruz, onlarla ilgili yorumlar yapıyoruz. Doktorculuk oynuyoruz ki genelde o doktor oluyor :) Kısacası kızımla beraber vakit geçirdiğim zaman sadece ona ve onun isteklerine odaklanıyorum. Başka hiç bir işle uğraşmıyorum. Her akşam yatmadan önce kitap okuyorum ona. Tekrar ediyorum, “her akşam” kitap okuyorum.

21768495_1374723935959348_7110880889267020088_n

2. Türk çocukları için yaptığınız bu iyilik için size çok teşekkür ederiz. Türk aileleri, yabancı dil konusunda çocuklarını geliştirmek için sizce neler yapmalılar?

Estağfurullah ben teşekkür ederim. Çocukların dinleyerek öğrenemeyeceği hiçbir şey yok. Ne kadar hızlı öğrendiklerine çok şaşırırsınız. Ailelerin bu durumu avantaja çevirmeleri lazım. Çocuklarının ellerine verdikleri telefonlarda veya tabletlerde çocuklarının hangi dili öğrenmelerini istiyorlarsa o dili içeren videolar izlediklerinden emin olmaları lazım. Çocukları bu aletlerden uzak tutmak zor. Birbirimizi kandırmayalım. Ben bir pedagog değilim fakat çocuğun dinleyerek öğrenemeyeceği hiçbir şey yoktur. Anne karnından itibaren İngilizce okunan kitaplar ve İngilizce müzikler çocuğa inanılmaz katkıda bulunacaktır.

kaanbeyekran2

3. Amerika’da yaşıyorsunuz ve kızınızın mükemmel bir İngilizcesi var(doğal olarak). Kızınıza Türkçe ya da yeni bir dil öğretirken siz nasıl uygulamalarda bulunuyorsunuz?

Ona sadece Türkçe konuşuyorum ve Türkçe şarkılar çalıyorum. Bazen nefret ediyor fakat ertesi gün bir bakmışsın 1’den 10’a kadar Türkçe sayıyor :)

kaanbey4

4. Videolarınızda kendinizi “hikaye okuyucu” olarak tanımlıyorsunuz. Yurt dışında “story teller”, “story reader” gibi meslekler gerçekten var ve aslında bizim kültürümüzde de masal anlatıcılığı bulunmasına rağmen Türkiye’de henüz meslek olarak kabul edilmiyor. Sizce ileride ülkemizde bu meslek olarak görülebilir mi?

Türkiye’de makam ve sıfatlar önemli. Neden bilmiyorum ama önemli :) Ama şöyle de bir durum var, bundan 5 yıl önce “YouTuber” diye bir kavram yoktu ama şu an var. Bundan 5 yıl sonra da makamın ve mevkiinin çok önemi kalmayacak. İnşallah böyle bir meslek çıkar da çocuklar daha fazla kitap okumaya teşvik edilir. Tabi bu sıfatları annelerine ve babalarına anlatmaya çalışmasınlar :)

kaanLOGO-02

5. Bu kadar küçük yaştaki kızınıza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırdınız?

Evde her yerde kitap var. Kahvaltı yapıyor yanında kitap var, arabada kitap, okulda kitap, odada kitap, tuvalet ve banyoda bile kitap var :) Ben her akşam ona kitap okuyorum. Doğum gününde, özel günlerde, bir iş başardığı zaman ödülü her zaman kitap oluyor. Tabiki kendi kitabını kendisi seçiyor.

kaanbeyekran3

6. Kanalınızı tanıttığınız videonuzda, kitap okumaya 21 yaşınızda başladığınızı söylüyorsunuz. 21 yaşında sizi değiştiren ne oldu ve kitap okumaya başladınız?

O zamana kadar sürekli büyük işler başaranların nasıl bu kadar başarılı olduklarını izledim ve araştırdım. Tek ortak noktaları çok kitap okumaları. En son da yaşadığımız ülkeyi bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belgeselini izliyordum o gün. Çok okumuş. Tahmin edemeyeceğimizden çok fazla okumuş. Sonra kendime sordum "Biz neden okumuyoruz?" diye. Elime bir kitap aldım okumaya başladım. Daha sonra başka kitap, daha sonra başka..

Processed with VSCO with f2 preset

7. Küçük çocukların hayal güçlerini geliştirmeleri amacıyla tavsiye edeceğiniz kitapları bizimle paylaşabilir misiniz?

Küçük çocukların hayal güçleri sınırsızdır. Bir kalem verin onlara, o kalemle dünyaları kurtarır. Onlar için kitap fark etmez. Herhangi bir çocuk kitabı onların hayallerini canlı tutmaya yeter.

Processed with VSCO with b1 preset

8. Aynı soruyu büyükler için de soralım. Bizim hayal gücümüzü geliştirmemiz amacıyla tavsiye edeceğiniz kitaplar neler?

İşte bu konu ile ilgili konuşurum :) Ben hayal gücünün geliştirebilir bir şey olduğuna inanan birisi değilim. Herkesin bir hayali var. Bana göre hayali canlı tutmak var. Ümidi yitirmemek var. İnancımızı bırakmamak, pes etmemek var. Benim çok sevdiğim bir kitabı başkası sevmeyebilir. O yüzden bence kimin hangi hayali varsa o hayali doğrultusunda kitaplar okumasını öneririm. İnsanın okuduğu kitabı zevkle okuması çok önemli bana göre. Yeter ki okusun.

kkk

9. Projenizin ilerleyen zamanlarında sadece kitap odaklı mı çalışacaksınız yoksa İngilizce çocuk şarkılarına, İngilizce çocuk oyunlarına da yoğunlaşacak mısınız?

Ben seslendirme yapmayı çok seviyorum. Bence sosyal mecrada yeterince İngilizce şarkı ve oyun var. Benim işim çocukların Türkçe - İngilizce masallar dinlemesini sağlamak olacak. Onlara bir faydam dokunduğunu bildiğim sürece bu işi yapacağım.

kaanbey5

10.Projenizin geleceği için planlarınız nedir? Sadece YouTube’ta mı kalacaksınız, yoksa başka mecralarda da size rastlayabilecek miyiz?

Hali hazırda Facebook, İnstagram, Twitter, Tumblr, LinkedIn ve Pinterest hesaplarım var. Fakat seslendirdiğim kitapları izlemek için sadece YouTube’da kalmayı düşünüyorum. Diğer mecralarda bu işin kamera arkasını izleyebilirsiniz. Özellikle çok sıkı bir İnstagram kullanıcısıyım.

kaanbeyekran

11.Hikaye okuyuculuğunuzla birlikte aynı zamanda da bir YouTuber’sınız, YouTube’a başlamak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler olacaktır?

Bence “YouTuber” olmak için çok yolum var. Bu işi şu an için hobi olarak yapıyorum. Aynı soruyu belki de 1-2 sene sonra çok farklı cevaplıyor olacağım :) Sosyal medya yaşı 6 aylık bebeğe kadar düştü artık. Şuan 3 yaşında bir çocuğa sorun o bile YouTuber olmak istiyor. Çok normal. Yıl 2018, bankacı mı olmak istesin çocuk ? :) Gençlerimiz çok heyecanlılar, her gün Youtube'ta fenomen olan arkadaşları görüp yaptıkları işlerin çok zor olmadıklarını düşünüp bu işe başlıyorlar. Tek amaçları ünlü olup AVM'lerde boy göstermek maalesef. Bazılarını kesinlikle ayırıyorum çünkü çok faydalı içerik üreten kanallarımız da var. Youtube'ta iki tür içerik vardır; Bilgilendirmek veya Eğlendirmek. Hem bilgilendirip hem de eğlendirebilirler de. Kendilerine şu soruları sorsunlar; “Ben her gün ne yapıyorum, ne yapmayı seviyorum ve benim en iyi yaptığım şey ne?" Bu üçünün cevabı Youtube konuları olacaktır. Eğer bu işten para kazanmak için bu işi yapacaklarsa hiç vakitlerini boşa harcamasınlar gitsinler “Game of Thrones” izlesinler. Eğer insanlara bir değer katmıyorlarsa sonuçları hüsranla biter. “Bakın vücuduma 1000 iğne” batırdım gibi başlıklar bugün çok ilgi çekebilir fakat kalıcı değildir. Türkiye’nin geleceğine bir faydası yoktur. Olmayacaktır da. Tabiki emek verilen her işe saygım var ve en önemli konu “SABIR”. Eğer sabırlı olmazlarsa, şimdiden kaybettiler. O yüzden benim en büyük dileğim, Allah hepsine önce “SABIR” versin.

Türk çocuklarına yaptığı bu iyilik için ve bizimle röportaj yaptığı için Kaan Bey'e çok teşekkür ediyoruz, önce Türkiye sonra dünya sizin sayenizde güzelleşecek, iyileşecek. İyi ki varsınız!

Özgün İçerik: Özge ÖZIŞIKLIOĞLU

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.