Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Bilim İnsanı, Genetik Hastalıkların Test Sürecini 30 Günden 3 Saate İndirdi

Türk Bilim İnsanı, Genetik Hastalıkların Test Sürecini 30 Günden 3 Saate İndirdi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onay, genetik hastalıkların tespitinde çığır açabilecek çok önemli bir buluşa imza attı.
Doç. Dr. Hüseyin Onay, yeni doğan bebeklerdeki genetik hastalıkların tespiti için normalde 30 gün alan süreci 3 saate indirecek muhteşem bir buluşa imza attı. Normal şartlarda laboratuvar ortamında yapılan bu test, Onay'ın geliştirdiği cihaz sayesinde bir bilgisayarla gerçekleştirilebiliyor.

Bu icadın en önemli yanı, tıbbi olasılıksızlıklarla boğuşan birçok ülkede hastalık tespitinde kullanılabilecek olması. Kısacası genetik hastalıkların tespitini 30 günde bile yapamayan ülkeler dahi bu yöntemle kısa sürede sonuca ulaşabilecekler. Bu sayede TÜBİTAK tarafından da desteklenen projenin pazar payı oldukça yüksek olacak.
turk_bilim_01

Hem maliyet hem de sonuca ulaşma açısından önemli bir proje geliştirdiklerini belirten Hüseyin Onay şunları söyledi: "Bu sistemin dünyada yenidoğan taramasında referans yöntemlerden biri haline geleceğini öngörüyoruz. Genetik testlerin maliyeti iş gücü yoğun olduğu için ülkelerden ülkelere farklılık gösterir. Maliyetinin ABD’de yapılan testin 10’da biri olmasını bekliyoruz.”

Geliştirilen cihazın ilk etapta 10 farklı genetik hastalığın tespitinde kullanılması planlanıyor. Son olarak cihazın yazılımsal olarak da 'yerli ve milli' olduğunu belirten Hüseyin Onay sözlerine şu şekilde devam etti:
turk_bilim_02

"Sistem genetik olduğu kadar yazılımsal taraftan da desteklenen bir süreç. Dünyada hiç olmadığı kadar hızlı, normalde 30 gün civarında biten bir süreci 3 saate düşürdük. 3 saat içinde bir yenidoğanın en sık gözlenen hastalıklar için hasta olup olmadığını saptayabileceğimiz bir sistem geliştirdik. Bu gelişen bir süreç olacak. Süreyi daha da kısaltacağız, 2 saatlere kadar düşecek. Hastalık sayısını da 30’a, 50’ye ulaştıracağız. Böylece sadece ülkemizde değil dünyada da rahatlıkla kullanılacak bir sistem olacak."

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.