Öğrenci Kariyeri Banner

Toprağa Verdiğimiz Hasarlar Küresel Isınmayı Hızlandırıyor

Toprağa Verdiğimiz Hasarlar Küresel Isınmayı Hızlandırıyor
Yeni açıklanan bir rapora göre toprağa zarar vermeyi kesmezsek iklim değişikliğini durdurmamız mümkün değil.


İklim değişikliği ve küresel ısınmanın insanlığın kaçınılmaz, yavaş yavaş gelen felaketi olduğunun hemen hemen herkes farkında. Karbon salınımını kontrol altına almak için şirketler, devletler ve sıradan vatandaşlar çaba sarf ediyor. Yine de sorunla başa çıkabilmiş değiliz.

yyyyyyyyyy_790x445



Havadaki karbon miktarının artışı sorununun çeşitli sebepleri var. Bu sebeplerin belki de en çok gözden kaçanları arasında yanlış tarım uygulamaları ve donmuş toprağın çözünmesi yer alıyor.

Toprakta, havada bulunanın üç katı kadar karbon bulunur. Toprağın mineral dengesini bozmak, yanlış tarım uygulamaları yapmak ve toprağa kötü bakmak, iki sebepten dolayı küresel ısınmayı kötü yönde etkiliyor. Bunlardan ilki topraktaki karbonun gereksiz yere havaya saçılması şeklinde oluyor. Diğeri ise karbonu bağlayıp toprağa geri kazandırması gereken bitkiler, kalitesi düşmüş toprakta daha az sayıda ve daha uzun sürede yetişiyor.

Toprağa zarar veren uygulamalar arasında ise makinelerin hatalı kullanımı, yanlış ekim, aşırı sulama gibi uygulamalar bulunuyor. IPBES (Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerinde Hükümetlerarası Bili-Politikası Platformu) tarafından hazırlanan raporun resmi olarak yayımlanması 6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.


 IPBES’in başında bulunan Profesör Bob Watson, yaklaşık 3.2 milyar insanın toprağa iyi bakılmamasından zarar gördüğünü belirtiyor. Bu da yaklaşık olarak dünya nüfusunun yarısı demek.

aaaaaaaaaa_790x445

Yukarıdaki görselde renk koyulaştıkça toprak da o kadar zarar görmüş oluyor. Türkiye, görsele göre yüksek-çok yüksek aralığında yer alıyor. Daha önce IPCC’yi yöneten Profesör Watson, hükümetlerin iklim değişikliğine odaklandığını ancak biyoçeşitlilik ve toprak korunumu ile o kadar da ilgilenmediklerini söyledi. Profesör, bu üç konunun birbirlerinden ayrı ele alınamayacağını söyledi.

Gezegenin yalnızca yüzde 3’lük kısmının üretim için uygun olduğunu ve her yıl 75 milyar ton verimli toprağın bozulduğunu belirten profesör, 300 yıllık sürede 1 cm toprak oluştuğunu söyledi. Topraktaki karbonun salınması durumunda geri dönülemez iklim değişikliği gerçekleşecek.

jjjjjjjjjjj_790x445

Toprağı korumanın en kolay yolu ise daha çok orman olmasını sağlamak, var olan toprağı korumak ve toprak çeşitlerini dikkatli inceleyerek ona göre tarım yapmaktan geçiyor.




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.