Öğrenci Kariyeri Banner

Toplumsal Farkındalık ve Kazanımlar

Toplumsal Farkındalık ve Kazanımlar
Akıllara gelebilecek tüm yanlış anlaşılmaların aksine örgütlenmek; sevmektir ama karşılıksız sevmektir, aşık olmaktır, gönül vermektir, harekete geçmektir… Bunlara ek olarak daha pek çok açıklama getirilebilir. Gelin sivil toplum kuruluşları (STK) üzerinden örgütlenmenin bireylere ve topluma katkıları neler olabilir beraber inceleyelim.

Aslında sivil toplum kavramı Türkiye’nin penceresinden bakıldığında çok eskilere dayanmıyor. Özellikle 1980’li yıllardan sonra hayatımızın içine girmeye başlayan bu olgu son yıllarda tavan yapmış durumda. İstatistiklere göre, Türkiye’de 109 bin dolaylarında dernek ve 5200 kadar vakıf faaliyet gösteriyor. Bu kuruluşlar pek çok farklı alanda aktif olarak çalışsalar da genellikle yardımlaşma, spor, eğitim, sanat, insan hakları ve din hizmetleri gibi konular ön plana çıkıyor. Özellikle devletin “sosyal devlet” anlayışını yerine getirmekte eksik kaldığı noktalarda STK’lar bu tarz konuların dillendirilmesinde, kitlelerin harekete geçirilmesinde ve olumlu sonuçları elde edilmesinde bir adım daha öne çıkıyor. Aynı zamanda STK’lar toplumun bilinçlenmesinde, modernleşmesinde ve olumlu emeller uğruna örgütlenmesinde demokratik temeller atar.

Herhangi bir sivil toplum kuruluşunun çatısı altında gönüllü olarak çalışmak bireysel olarak da farkındalıklar yaratacaktır.

7

Deneyim Kazanmak

Gönüllü olarak faaliyetlerin, projelerin içerisinde yer almak ve her zaman farklı konularda cebelleşmek, bunların çözüme kavuşturulması ve ardından gelen gözlerinizdeki ışıltı size hiçbir yerde kazanamayacağınız kadar tecrübe kazandıracaktır. Bu yaşanmışlıkları hayatınızın diğer alanlarına indirgeyebildiğiniz müddetçe hep aranan, istenen, sevilen kişi olmamak da elde değil tabii ki.

Sorumluluk Sahibi Olmak

Etkinliklerde ve çalışmalarda etkin şekilde rol almak isteyenlere görev dağılımları sonucunda verilecek olan sorumluluklar, bireyin kendisini kuruluşun bir parçası gibi hissetmesini sağlayacak ve kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirmesine sebep olacaktır. İster istemez bir sorumluluk bilinci aşısına maruz kalınmış olacaktır.

Network Kurmak

STK’ların içerisinde yer almanın en güzel yanlarından birisi de belki de hiç tanışamayacağınız onlarca, yüzlerce insanla tanışma fırsatı yakalayabiliyor olmanız. Böylelikle pek çok kişiyle tanışabilir, çevre edinebilirsiniz. Aynı amaçlar uğruna ter dökmek unutulmaz ve kalıcı dostluklar edinmenin kapılarını aralayabilir.

Bu kadar sözün üzerine bazı öne çıkan STK’lardan bahsetmemek tabii ki olmazdı.

LÖSEV

11091951_losev_logo_503x307

Lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak gibi amaçları benimseyen LÖSEV, 1998 yılından beri hizmet veriyor. Ankara’da Lösante adında yeni bir hastane de açan LÖSEV, Türkiye’deki en önemli STK’lardan birisi. Buradan formu doldurarak siz de bir LÖSEV gönüllüsü olabilirsiniz.

WWF

wwf-logo_503x307

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), dünyada 100’den fazla ülkede çalışmalar yürüten uluslararası bir doğa koruma kuruluşudur. WWF, küresel ölçekte bir değişim yaratmaya, yeryüzünün en değerli yaşam alanlarını ve canlı türlerini korumayı hedeflemektedir. Biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik mücadelesinde ülkeler arasında işbirliklerinin gerçekleşmesine öncülük eder. Buraya tıklayarak siz de WWF’ye destek olabilirsiniz.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

501-2601_503x307

Kadınlara karşı şiddetin engellenmesi için çalışmalar yapan, aile içi şiddete uğramış kadınlara psikolojik ve hukuki destek veren ve barınak sağlayan bir sivil toplum örgütüdür. Siz de “kadına şiddete hayır” diyorsanız vakfın çalışmalarında bulunabilir, buradaki kişilere gerek psikolojik olarak gerekse şartlar el verdiği takdirde hukuki süreçte yardımcı olabilirsiniz. Buradan formu doldurarak siz de bir Mor Çatı Vakfı gönüllüsü olabilirsiniz.

Toplum Gönüllüleri (TOG)

tog_logo-600x450_503x307

 

Gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin rehberliğinde bireylerin sosyal sorumluluk projelerine katılarak kendilerini geliştirmelerini amaçlayan 2002 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. “Eleştirmek değil, değiştirmek için” sloganını kullanarak gençliğin enerjisini sosyal faydaya dönüştürmek hedeflenmektedir. Buraya tıklayarak siz de TOG ailesinin bir parçası olabilirsiniz.

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.