Öğrenci Kariyeri Banner

Tıp Tarihinde Bir İlke İmza Atıldı!

Tıp Tarihinde Bir İlke İmza Atıldı!

3D baskı yoluyla üretilen bir kulak, doğuştan küçük kulakla doğan bir hastaya nakledildi ve kadının normal boyutlarda bir kulağa sahip olmasını sağlandı. Operasyonda kullanılan organın, kadınının hücrelerinden üretildiği açıklandı.

Uzmanlar, hayatı boyunca kulağındaki bir sorunla mücadele eden Meksikalı bir kadına 3D baskıyla oluşturulan bir kulak yerleştirmeyi başardı ve kadının normal boyutlarda bir kulağa sahip olmasını sağladı.

Mikrotia (Kulak Yokluğu) İle Mücadele Ediyordu!

20 yaşında olduğu belirtilen Alexa ismindeki kadın, hayatı boyunca ‘kulak yokluğu’ olarak da bilinen ‘mikrotia’ isimli bir sorun ile dünyaya gelmişti. Ortalama olarak 10 bin doğumda bir görüldüğü; yani oldukça nadir olduğu belirtilen bu sorun, kulağın deforme olmasına ve anormal bir şekilde küçük görülmesine neden oluyor.

Gelen haberlerde kulağın, kadının kendi hücrelerinden 3D baskı yoluyla üretildiği ve doktorlar tarafından naklinin gerçekleştirildiği aktarıldı. Ayrıca bunun, ilk insanlı deneyler sırasında gerçekleştiği de açıklamalarda yer aldı.

İmplantın 3DBioTherapeutics isimli firma tarafından geliştirildiği belirtildi. Kadının kulağındaki kıkırdaktan alınan hücreler, milyarlarca hücreye bölündü ve sağlıklı kulağın 3 boyutlu taramasıyla birlikte 3DBio şirketine gönderildi.

Tarihte Bir İlk Gerçekleştirildi!

Şirket, hücreleri kolajen bazlı biyo-mürekkep ile birleştirdi ve bir biyoyazıcıya yerleştirerek toplamda 10 dakika sürdüğü belirtilen baskı işlemini gerçekleştirdi. Bunun ardından da elde edilen kulak, cerrahlara gönderildi.  

Bu teknolojinin oldukça yeni olması sebebiyle kulağın vücut tarafından kabul edilip edilmeyeceğinin kesin olmadığı aktarıldı. Ancak kulağın hastanın vücudundan alınan hücrelerle oluşturulmasının bu ihtimali güçlendirdiği de gelen açıklamalar arasında yer aldı.

Tarihte ilk kez canlı dokular yardımıyla yapılmış olduğu düşünülen 3D baskının gelecekte tıp dünyasına ışık tutması bekleniyor. Uzmanlar, bu tarz nakillerin birkaç saat içinde tamamlanabilir olacağını ve gelecekte çok daha yaygın olabileceğini düşünüyor. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.