Öğrenci Kariyeri Banner

Tercih Rehberinde Bugün: Tıp Mühendisliği

Tercih Rehberinde Bugün: Tıp Mühendisliği
Globalleşen dünyada ihtiyaçlar sürekli değiştiği için her alanda yenilik kaçınılmaz oluyor. Bilinen birkaç temel meslek dışında adaylar kimi zaman bu standartların dışına çıkmak isteyebilirler. Bizler de bugün adı yeni yeni duyulan mühendisliğin bir dalı olan tıp mühendisini sizlerle tanıştıracağız. Kafasında soru işareti olan arkadaşlarımıza yardımcı olmak için öncelikle bölümün ne olduğu, görevleri, istihdam alanları vb. gibi yönlerini aydınlatacağız.

medical engineering ile ilgili görsel sonucu

Tıp mühendisliği nedir?

 

Sürekli artan nüfus ve teknolojinin altın çağını yaşaması sağlık alanında birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Tıp sektörünün olmazsa olmazlarından biri de tıbbi cihazlardır. Bu tıbbi cihazlar hastaların teşhis ve tedavisinde önemli olup kişilerin yaşam kalitesini artırırken bunun yanında sağlık hizmet sunucularına da yardımcı olur. Cihazların üretimi ve gelişimi için tıp mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Kalp pilleri, diyaliz makinesi, ameliyathane ve yoğun bakımda kullanılan bu ve buna benzer cihazları tasarlama görevini üstlenirler. Bu bölümü daha basit bir ifadeyle anlatmak gerekirse tıp fakültesi ve makine mühendisliğinin kesiştiği noktada ortaya çıkmıştır. Bunun dışında bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, fizik ve kimyadan de yararlanarak multidisipliner bir anlayışla çalışır. Türkiye’de yeni yeni gelişse de dünya da bu bölüme çok fazla ilgi vardır.

Görevleri nelerdir?

Ä°lgili resim

Sağlık hizmetleri sunulurken ihtiyaç duyulan malzeme, alet, cihaz, sistem, yapay organ teknolojilerinin üretimi ve geliştirilmesini sağlamak,

Cihazların bakımını, işleyişini, koordinasyonunu takip etmek,

Ekipmanların kalibrasyonunu, hizmete sunulmasını sağlayarak doğru kullanımı hakkında bilgi vermek,

Hasta güvenliğini de göz önüne alarak bu konuda eski cihazları bertaraf etmek,

Cihazları belli testlerden geçirmek,

Cihazların risk yönetiminde ve yönetişimde rol oynayarak sağlık hizmetinin refah seviyesini artırmaktır.

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Ä°lgili resim

Disiplinli olan,

Araştırmacı,

Sabırlı,

Yeniliğe açık,

Sorumluluk bilincine sahip,

El becerisi ve göz hakimiyeti olan,

İşini dikkatle yapan,

Hem grup içi hem bireysel çalışmaya yatkınlık,

Detayları gözden kaçırmayan,

Çalışma ortamındaki ekipmanların kullanımına özen gösteren bireylerin olması istenir.

Eğitim süresi

Ä°lgili resim

Eğitim süresi 4 yıldır. Ancak adaylar İngilizce yeterlilik sınavına tabi tutulur, sınavı geçenler lisans eğitimine direkt olarak başlayabilmektedir.

İş imkanları nelerdir?

Ä°lgili resim

Bu bölümden mezun olan kişilerin kendi işini kurabilme imkanı vardır bunun yanında; sağlık kuruluşlarında, üniversitelerde, tıbbi görüntüleme ve tanı merkezlerinde, tıbbi cihaz üreten firmalarda, medikal endüstrilerde, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmektedir.

Yurt dışındaki üniversiteler

medical engineering ile ilgili görsel sonucu

Tıp Mühendisliğini yurt dışında okumak isteyen arkadaşlarımız için birkaç üniversite tavsiyesinde bulunabiliriz. Bunlar:

İngiltere: University of Cardiff, University of Hull, University of Leeds, University of Queen Mary, University of Surrey, University of Swansea

Almanya: Brenehaven University of Applied Sciences, Chemnitz University of Technology, Georg Simon Ohm University of Applied Sciences

Avusturya: University of Applied Sciences Upper Austria

Hollanda: Eindhoven University of Technology

Malezya: Universiti Teknologi Malaysia

 

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.