Öğrenci Kariyeri Banner

Temsil Sistemlerimizin Bize sağladığı Kolaylıklar

Temsil Sistemlerimizin Bize sağladığı Kolaylıklar
indir

Aslında hepimiz bunları biliyoruz ve günlük hayatımızda her alanda kullanmamıza karşın bilimde bir karşılığı var mı? bize sağladığı kolaylıkları var mıdır? çokta düşünme gereksinimi hissetmiyoruz.Lakin bunları hayatımızın küçük sırları gibi düşünebilirsiniz.Her daim aklınıza gelebilecek, evet bunu daha önce duymuştum diyebileceğiniz türden küçük bilgiler paylaşacağım.

[ad name="Google Adsense"]

NLP(Nöro Linguistic Programlama) peki nedir?

NLP kısaca yaptığımız hareketlerin ve istemsiz olarak yaptığımız tavırları, hareketleri inceleyen bir metod'tur.

Temsil Sistemleri; ise Bizim çevremizdeki bilgileri nasıl aldığımız, onları kendi beynimizde nasıl kodladığımız ve içimizdeki farklı kanalları kullanarak bilgilerimizi içimize sindirmemizdir.

Genel olarak etrafımızı, dış çevremizi beş duyu organımızla algıladığımızı hepimiz biliyoruz.Bu bizlerde bebeklik,çocuk,gençlik ve olgunlaşma dönemlerimize istek ve ihtiyaçlarımıza göre değişebilir.

Küçücükken bir şeyleri algılamak için, genellikle kendimizi dokunsal olarak temsil ederken şimdilerde yerine göre görsel,işitsel vedokunsal olarak temsil edebiliyoruz peki biz Görsel mi?, İşitsel mi?, yoksa Dokunsal olarak mı hareket ediyoruz.

Görsel 

nlp_dusunce-okuma

Görselliği ön planda olan insanların en belirgin özelliği hızlı konuşmalarıdır. Çok hızlı ve yukarıya bakarak yada etrafa bakarak konuşurlar. Çünkü onlar görüntülerle düşünür, görüntülerle hatırlar. Karşısındaki ile yüz yüze ve göz teması kurarak görüşmeyi tercih ederler.Hızlı konuştuğu için, çabuk heyecanlanır ve bir şeyler anlatırken seçtiği ifadelerde '' göze almak, farklı açıdan bakmak, bakışlarını beğenmemek '' gibi ifadelere yer verirler.Dışarıdan nasıl göründüğüne önem verir ve aynı şekilde güzel ortamlarda bulunmaktan hoşlanırlar.Bu nedenledir ki utandıklarında, sinirlendiklerinde, kızgın oldukları zaman, ya gözlerini kapatarak yada kızgın olduğu kişinin görsel alanından gitmesini isterler.

İşitsel

işitsel-entegrasyon-eğitimi

İşitsel insanların en büyük özellikleri düşünerek konuşmalarıdır.Buna en güzel örnek Mehmet Ali Birand'tır. Iı gibi sesler çıkararak ve gayet yavaş bir şekilde konuşurlar. Duyduklarını çok önemserler ve bunları asla unutmazlar.Konuşurken, ''sesini özledim, sesin sedan çıkmıyor, kulak tırmalayıcı, mızmızlanma'' gibi kelimelerden bahsederler ve ses algıları yüksektir.Şarkı sözlerini unutabilirler fakat asla müzik ritmini unutmazlar.Kızdıkları zaman, bunu genellikle annelerimiz yapar.Sus cevap verme!, sesini çıkarma, gibi ifadeleri kullanabilirler.Kadınlarda sıklıkla karşılaştığımız, barışmak istedikleri zaman konuşurlar çünkü onlar için barışmak istemek, kendini sözlü ifade etmekten geçer.Duymak istemedikleri şeylerde duyarsızdırlar.Bu nedenle soğuk ve anlayışsız biri olarak algılanma ihtimalleri yüksektir.

Dokunsal

Cok-ama-cok-guzel-bi-dokunsal-etkinlik-gormeden-nesneleri-dokunarak-tanima-gorsel-uzamsal-zekanin-ge

Dokunsal olarak ön planda olan insanlar için en belirgin özellik o an ne hissettikleridir. Çünkü onlar, daha duygusaldır ve yaşadıkları şeyleri hissettikleriyle algılayıp karar verirler. İnsanlarla iletişim kurarken fiziksel temasa önem verirler.Örneğin arkadaşına bir şeyler anlatırken koluna dokunmak gibi..Konuşurken yavaş ve hissettirerek konuşmaya çalışırlar.Konuşurken seçtiği ifadeler, ''içim ısındı, kanı kaynamak, içine işlemek'' gibi hissiyatı verebilen kelimeler kullanırlar.Duygusal olarak çok hassas oldukları için, herhangi bir olayda kendilerini çok yorgun, gergin ve suçlanmış hissedebilirler.

Temsil sistemleri bilgilerinin  öncelikle kendinizi tanımanıza yardımcı olacağını düşünüyorum.Eğer kendinizin nasıl bir temsil sistemini kullandığınızın farkında olursanız, karşınızdaki insanlarla bunlara yönelik iletişimi daha sağlam ve daha düzgün kurabilirsiniz.

images

Örneğin erkek\kız  arkadaşınızla bir sorun yaşadığınızda kendinizi affettirmek istiyorsunuz. ''Sana sıkıca sarılmamı mı istersin yoksa güzel bir çiçek almamı mı? '' diye sorabilirsiniz. Eğer, çiçek derse Görsele daha yatkın demektir.Eğer sarılmak derse Dokunsala daha yatkındır.İleride iş yerinizde bir arkadaşınızla ya da patronunuzla sorun yaşadığınızda Görsel bir insan varsa karşınızda sakinleşinceye kadar onun göz alanının içine girmemeye dikkat etmelisiniz.Annenizle tartıştığınızda eğer sesinize tahammülü yoksa, susmanız gerektiğini bilirsiniz. En sevdiğiniz arkadaşınız üzülüyor ve siz bunu hissediyorsanız gider sarılırsınız.Bunlar doğal olarak bizlerde var olan özellikler olmasına karşın Genellikle bir tanesi daha baskındır.Ve algılama şekillerimiz duruma göre her ne kadar değişebilse de Baskın temsilimiz kolay kolay değişme göstermez.

Bu bilgiler ışığında, kısa bir gözlem sonucunda kişi hakkında derinlemesine bir fikre sahip olabilirsiniz.Onu daha iyi anlamakla kalmaz onun tercih ettiği iletişim sistemine ağırlık vermeye başladığınızda, onun zihninde oluşturduğu içsel temsilleri daha kolay etkiler ve başarılı bir iletişim iki yönlü çalışır.

Bir topluluğa hitap ederken ise genel bir strateji izleyebilirsiniz.Anlatımda her 3 temsil sisteminden de yararlanmak etkili olacaktır.Görsel olarak şık giyinip, slaytlarınızla destekleyebilirsiniz.''Karşılaştırmalı anlatımlar yardımıyla konuyu daha iyi kavrayabiliriz'' diyebilirsiniz. Böylelikle görsel, işitsel ve kinestetik(dokunsal) olarak kitleye hitap etmekte güçlük çekmemiş olursunuz.

Görsel temsili bir insan olarak kendinizi tanımanız dileğimle :)

[ad name="HTML"]

[ad name="HTML-3"]

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.