Öğrenci Kariyeri Banner

Teknoloji Tehdidi Altında Olan Meslekler

Teknoloji Tehdidi Altında Olan Meslekler
Toplumun "Bu mesleği yaparsan işsiz kalmazsın" olarak baktığı birçok öngörülen meslek teknoloji tehditi altına girdi. Aralarında doktorluğun ve avukatlığında olduğu mesleklerin önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde tamamen bitmese de çalıştıkları alan daralacak. Bunu biz değil, BBC Mundo Servisi'ne konuşan ünlü mali danışman ve yazar John Pugliano söylüyor.

John Pugliano teknolojinin etkisi altına girecek 7 meslek vermiş. Şimdi onlara bir göz gezdirelim.

1) Doktorlar

jddkdkkd_790x445

Evet, ne kadar kulağa garip gelse de Pugliano doktorlara olan ihtiyacın azalacağını söylüyor. Bize göre, özellikle yüksek nüfus artışıyla en ihtiyaç duyulan meslek grubu olmasına rağmen. Fakat Pugliano, özellikle hastalıklara otomatik tanı koymayı mümkün kılan bazı gelişmelerin tıbbın bazı alanlarındaki insan bağımlılığını azaltabileceğini düşünüyor. Buna karşılık acil servislerde ve ihtisas alanlarında doktorlara ve cerrahlara duyulan ihtiyaç devam edecek yazara göre.

2) Avukatlar - Hukukçular 

law concept in business with gavel and scales of justice

Pugliano, önümüzdeki yıllarda evrak işleriyle uğraşılmaya gerek kalmayacağını ve bunların bilgisayar yazılımlarıyla yapılacağını söylüyor. Yani, avukatlığın tamamen bitmesinden değil de kağıt işleriyle uğraşanların tehdit altında olacağını öngörüyor.

3) Mimarlar

hhhhhh_790x445

John Publiano'ya göre basit tasarımlar her zaman bilgisayarla yapılabilir. Önümüzdeki gelecekte asıl önem kazanacak olan yaratıcı tasarımlar yapan donanımlı mimar olacak. İş olanakları onlar için artacak.

4) Muhasebeciler

uuuuuuuu_790x445

Önümüzdeki gelecekte rutin vergi işleri tamamen bilgisayarların kontrolünde, otomatik olarak yapılacak. Muhasebecilere ihtiyaç olacak noktanın ise sadece karmaşık verilerin çözümünde olacağını öngörüyor.

5) Savaş Uçağı Pilotları

Son dönemlerde iyice popüler olan dronelar ve insansız hava araçları şimdiden pilot yerini aldı. Amazon bile siparişleri götürmek için bile droneları kullanıyor. Publiano, bu tür insansız hava araçlarının artık savaşlarda da yer alacağını ve savaş uçağı pilotlarına ihtiyaç duyulmayacağını söylüyor.

6) Polis ve Müfettişler

Polisliğin tamamen ortadan kalkacağını tabii ki söyleyemeyiz. Gündelik izleme ve gözleme için polislik mesleği önemini sürdürmeye devam edecek. Publiano'nun bahsettiği biraz daha uzmanlık gerektiren işlerin artık otomatik olarak yapılması. Zaten bu işleri yapan insanlar işlerini kaybetmeye başlamışlar bile ve bunun artışı da devam edecek.

7) Emlakçılar 

eeeeee_790x445

Dijitalleşmenin artmasıyla artık ev sahipleri internete ilan vermeyi ve alıcı da internet ortamından aramayı çoğunlukla tercih ediyor. Bu yüzden büroların yaptığı satışlar çoktandır düşmeye başladı. Teknolojik gelişmenin artmasıyla orta kademe çalışanlarının işten çıkarılması daha da artacak.

Bütün bu teknolojik tehdit altında olan mesleklerin yanı sıra teknoloji birçok iş imkanı da beraberinde getiriyor. Gelecek dünyada teknolojiyi en iyi şekilde uygulayanlar kazanacak. Örneğin yapay zeka formları geliştirmekle uğraşanların ya da yazılımcıların ve bilgisayar işlemcilerinin geleceği parlak görülüyor. Aynı şekilde bilgisayar sistemlerinin onarımı, korunması ve güvenliği konusunda uzman teknisyenler de avantajlı olacak.

Pugliano, bunun tamamen dışında, gerçek hayatımızla ilgili günlük ihtiyaçlar üzerinde çalışan mesleklere, mesela muslukçular, elektrikçiler, sıvacılar gibi uzman ustalara ihtiyacın azalmayacağını söylüyor.

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.