Öğrenci Kariyeri Banner

Tehlike Sandığımızdan Büyük!

Tehlike Sandığımızdan Büyük!
Vaktimizi bir şeylerle geçiriyoruz fakat baktığımız şeyleri göremiyoruz. İşitiyoruz ama duyamıyoruz. Hayatlarımızı ziyan ediyoruz.

Gelişen teknoloji sayesinde iletişimimiz artması gerekirken aksine azalmaya başladı. İnsanlar artık ellerindeki teknoloji içinde kaybolmuşken aslında gerçek tehlikenin hiç farkında değiller.

1

Yakın zamanda vizyona giren 'Black Mirror' dizisinin 5. sezon 2. bölümünde aslında bu konu hakkında dikkatlerden kaçmaması gereken bir noktaya değinilmektedir. Bölümde Christopher, yani başkarakterimiz, Uber benzeri bir uygulama yardımıyla şoförlük yapıyorken hayali sosyal medya şirketi Smithereen’in önünden bir çalışanı alır ve başına bir çuval geçirerek silah zoruyla kaçırır. Yolda bu aracı görüp şüphelenen polisler tarafından takip edilir ve kısa bir kovalamaca başlar. İşte bu dakikadan sonra dikkat çekici bir olay olur. İngiliz polisi geleneksel ve eski yöntemlerle, Chris hakkında bilgi toplamaya çalışır. Daha sonra FBI da olaya dâhil olur. Ama onun hakkında en ayrıntılı bilgiye en hızlı şekilde ulaşanlar ne zannettiğimiz gibi süper güçlerinden biri olan İngiltere polisi ne de başka bir süper güç olan ABD İç İstihbaratı olur. Bu teknoloji şirketi Smithereen çalışanları Chris’in sosyal medya profiline girerek onun hakkındaki hemen her şeyi öğrenirler. Kendi üyelerinin tüm paylaşımlarını, tüm online davranışlarını yıllardır analiz ettikleri için hızlıca bir kişisel profil oluşturabilirler. Bu durum gerçekten korkutucu bir hal almaya başlamış bir çılgınlıktır.

Bir dizi ya da başka filmlerde de anlatılıyor olsa da aslında yakın zamanda sosyal medya şirketlerinin kişisel bilgilerimizi sattığı hakkında soruşturmalar iyice arttı.

 

Hakkında her şeyi öğrenelim.

2

Günümüz istihbarat teşkilatları artık eskisi gibi elden bilgi almakla pek uğraşmıyor. Biz aslında bu mecralarda karşımızdakini masumane bir arkadaş olarak görüyoruz belki, ya da arkadaşlarımızla güzel anılarımızı paylaşıyoruz fakat bu kurumlar ya da başkaları bizi bir etiket bulutuna indirgiyor. Binlerce veri ile tüm bilgilerimizi, yönelimlerimizi, alışkanlıklarımızı saptayıp bizi ailemizden ve çevremizden daha iyi tanır hale geliyorlar. Yıllarca insanlar hakkında bilgi toplamak isteyenler aslında sosyal medya sayesinde bu bilgilere çok kısa zamanda ulaşabiliyor ve işin enteresan olan kısmı ise insanların kendileri hakkında özel olan bilgileri, özel anları ve ilişkileri kendi istekleri ile açıklıyor olmasıdır. Günümüz teknoloji çağında gelişen yapay zekâ sayesinde toplanan bilgiler kısa zamanda dosyalanabilmektedir. Daha sonra bu algoritmalar, size uygun reklamları bile servis edebilmektedir. Televizyonda herkes için genele hitap eden reklamlar çıkarken şahsi sosyal medya hesaplarımızda kişiye özel reklamlar servis edilebilmektedir. Perdenin arkasına baktığımızda kişisel bilgilerimizin bilindiği ve ona göre hazırlıklar yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu tehlikeye daha basit manada örnek vermek gerekirse hırsızların bu gün en çok zorlandığı şey artık kilitleri kırmak değil, evde yaşayanların evde olmadığı zamanları saptamak olduğudur. Sosyal medyada bu gün birçok uygulama anlık konum paylaşımı sağlamaktadır. Evde olmadığınızı öğrenmeleri artık çok kolay bir hal aldı. Bu örnek sadece sıradan bir örnek olabilir. Varın, büyük resmi ve tehlikeyi siz düşünün.

 

Özgün İçerik: Enes Eren

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.