Öğrenci Kariyeri Banner

Tebrikler, Tekrar Deneyeceksiniz!

Tebrikler, Tekrar Deneyeceksiniz!

Her son; mutlu bitmez bu birçok kitapta, filmlerde olduğu gibi bazen de hayatımızın gerçeği olabiliyor. Genelde hayat hikayelerini ele alıp bu şekilde son bulduran filmlerin senaristleri buna ’’realist yaklaşım’’ diye kılıf dikiyor. Bu ayrım aslında oldukça önemlidir. Evet belki filmin kahramanı bir şeyler için çabaladı fakat başaramadı ve film bitti. Hayatımıza dönüp baktığımızda bu böyle bitecek anlamına gelmiyor.


2


Biz neler için çabalıyoruz? Neleri başaramıyoruz? Başaramazken nelerin arkasına sığınıyoruz? Bunları sorgulayarak hayatı yaşamaya bakalım, bitirme odaklı olmadan önce. Hatta gelin beraber bu sorgularımızı günlük hayata indirgeyelim:

Çoğumuzun ortak derdi sınavlarımızı ele alarak başlayalım. Sınav kötü geçti, sonuçlar geldi. Ne yazık ki emeğinizin karşılığını alamadınız ya da gereği kadar emek veremediniz diyelim. Ama aynı sınava tekrar girebilme gibi bir fırsata da sahip değilsiniz. Lakin bir de şöyle düşünün:

bad-exam-result

Her şeyin telafisi olduğu gibi o yapamadığınızı düşündüğünüz sınavların da var. İlk sınavı geçememiş olmak, sonraki sınavlardan kalacağınız anlamına gelmez. Tıpkı az önce sözünü ettiğimiz emek yeterliliği gibi. Bir miktar daha çabayla emek vermek daha iyi sonuçlara tekamül edebilir. Dolayısıyla hayatınız sadece sizin elinizde gelişiyor. Yani bir kere olmadı diye hep olmayacak diye bir şey yok.

IMG_20180131_222840

Okul hayatından bir örneği ele almışken matematiğin konusu olan limit üzerine biraz felsefe yapmamızda sakınca yok gibi görünüyor. Bilirsiniz ki limitin altın kuralları; sağdan yaklaşınca pozitif değerler, soldan yaklaşınca da negatif değerler elde ediyoruz. Sağdan da olsa, soldan da olsa; değerler her zaman sıfıra yaklaşıyor. Hayatımızın merkezine ’’limit’’ konusunu odaklayacak olursak sıfır noktası; bizim için ölüm oluyor. Hepimizin öleceği bu dünya için fazla negatif yaşamıyor muyuz?

Hayat zannettiğimiz kadar da bizi mutsuz sonlara hazırlamıyor, aksine mutsuzluklar karşısında duruşunuzu dikleştirip sizi karşılaştıracağı mutluluğa uygun duruma getiriyor. Melankoliden ve karamsarlıktan uzaklaştıkça mutluluğa yakınlaştığınızı hissedeceksiniz. Deneyin, kazanılacak şeyler var.

Özgün İçerik:  Duygu Çamurtaş

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.