Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihten Günümüze Kitle İletişim Araçları

Tarihten Günümüze Kitle İletişim Araçları
Bu yazımda sizlere en değerli parçalarımız olan kitle iletişim araçlarımızın, geçmişten günümüze kadarki siyasal gelişiminden bahsedeceğim. İletişim araçları önce savaş ve siyasette kullanılmıştır ve sonrasında günlük yaşam için kullanılabilir hale gelmiştir. Geçmişten günümüze siyasal iletişimin 3 evresi vardır:

  • Siyasi partilerin kitle iletişim araçlarıyla arasındaki ilişki.

  • Televizyonun devreye girmesi.

  • Bilgisayar ve internetin devreye girmesi.


1. Evre

Bu dönemde televizyon yoktu, en yaygın iletişim araçları radyo ve gazeteydi. Günün belli saatlerinde, radyoda hükümetten kişiler konuşma yapar ve sonrasında at arabasıyla gezerek halkı bilgilendirirdi. Dönemin şartları doğrultusunda radyo, bilgiyi yaymak için en etkili araçtı. Dönemin iletişim araçları radyo ve gazete olduğu için bu ikisi arasında sürekli bir karşılaştırma ve iyiyi seçme çabası vardı. Televizyonun icat edilmemiş olmasından dolayı bu dönemin adına televizyon öncesi dönem de denilebilir.1390555184_62_8048

2. Evre

İlk evrede olan radyo ve gazete karşılaştırması, ikinci evrede yerini radyo ve televizyon karşılaştırmasına bıraktı. Artık insanlar hep sesini duyduğu ama göremediği ve hayal dünyasında süslediği insanları 1960 itibariyle görüntü ile bağdaştırdı. Televizyon, televizyonsuzluğu bilenler için çok büyük bir devrim olmuştur. Televizyon 1960’larda ABD başkanlık seçimlerinde ortaya çıkmıştır. İlk defa Nixon ve Kennedy arasında yaşanan seçim sürecinde televizyon denenmiştir.turkiyede-radyo-ve-televizyon-kurumu-sayisi-bin-188c22c60e9557143874acd

3. Evre

Bu evre artık günümüze çok yakın olan iletişim araçlarına yerini bırakmıştır yani bilgisayar ve internete. Her türlü bilgiye erişim çok kolaydır ve insanların çabalamasına gerek kalmamıştır. Televizyonun yavaş yavaş devre dışı kaldığı bu evrede kitle iletişim araçları artık kitleselleşmiştir. İnsanların, dünya gündeminde yaşanan bir gelişmeyi öğrenmeleri ve haberdar olma süreleri çok kısalmıştır. Bu dönemde insanların bilgiye erişme özgürlüğü kimileri tarafından olumlu olarak değerlendirilse de kimileri tarafından da tembelliğe yol açtığı söylenmektedir. Araştırma arzusunun kaybolduğu bu dönemde insanlar hazır bilgiyi okumaya üşeniyor gibiler.

1

 

Şu bir gerçektir ki; artık sosyal medyayı reddetmek olanaksızdır. Bu durum iletişimin yeni bir şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapmamız gereken, tehlikeli yönlerini farkedip sosyal medyayı tehlikesiz bir hale getirmek olacaktır. Sosyal medya olmazsa olmazdır çünkü doğru kullanıldığı taktirde hayatımızı fazlasıyla kolaylaştıran bir iletişim ağıdır.

Özgün İçerik: Ulaş Özcan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.