Öğrenci Kariyeri Banner

Sunum Yaparken Yaptığımız Muhteşem Hatalar

Sunum Yaparken Yaptığımız Muhteşem Hatalar
Hepimizin korkulu rüyası, ilkokuldan beri karşılaştığımız, geceleri heyecanından uyutmayan deneyimlerden biri olan sunum yapma konusu biz gençler tarafından hep gerginlik yaratan bir eylem olarak kaldı. Her şeyin bir çözümü olduğu gibi sunum yapmanın da gerginliğini alacak çözümler elbette ki var. Artık sunum yapmak zorunda olduğumuzda elimizin ayağımızın yer değiştirmesini hafifletecek, azda olsa rahatlacak bazı noktalara değinmeye gerek duyarak konuya bodoslama girişimle hepinizi şaşırtıyorum.

Her zaman her olayda hatalar yapabildiğimiz gibi sunum yaparkende belli başlı hatalarımız oluyor. Bu hatalar sunumlarımızı yetersiz kılıyor veya bizi heyecana mahkum ediyor. İşin en garip tarafı da eğitim sistemimizde sunum yapmayı öğreten veya geliştiren derslerin olmaması ve biz gençlerden sanki doğuştan sunum yapmayı biliyormuşçasına mükemmel sunumlar bekleniyor olması. Ee bize de araştırmak, bilgilerimizi diğer insanlar paylaşmak düşüyor. Ne demişler.. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Engin gözlemlerim ve birazcık araştırmam sonucu sunum esnasında gerçekleşen bazı hatalardan söz etmekte fayda var. Eğer hataları görürsek tekrarlama oranımız yarı yarıya düşmüş olacaktır ve bize yol gösterici olacaklardır.

sunum yazi ici

Sırayla bakacak olursak:

1) Çok fazla içerik kullanmak: Hazırladığımız sunumda az ve öz bilgiler ve içerikler kullandığımız takdirde insanların sıkılma oranı azalıyor ve dinlenme oranımız artıyor. Düşünün ki aynı konuyu simgeleyen bir sürü görsel ve aynı sonuca çıkan bir sürü cümleyle bezenmiş slaytlar sizi de sıkacaktır.

2) Prova eksikliği: Prova yapmadan sunulan konu her zaman teklemelere, yanlış kurulmuş cümlelerin telafuzuna, karışıklığa ve sunum yapan kişinin konu hakimiyetinin sallamasına sebep olur. Sunum yapmadan bir kaç gün önce her hangi birisine veya tercihen odanızın duvarına karşı yapacağınız prova size son derece yardımcı olacaktır. Böylelikle hangi sayfanızda neler olduğunu, hangi görseli nerede açıklayacağınızı, hangi cümleyi daha çok açmanız gerektiğinizi biliyor olacaksınız ve hakimiyeti elinizden kaçırmamış olacaksınız.

3) Göz kontağı eksikliği: Göz kontağı kurmak hem iletişimde hem de sunumlarda en önemli unsur olarak önümüze çıkıyor. Eğer göz kontağı kurmuyorsanız karşınızdaki insanlar psikolojik olarak sizin onlarla ilgilenmediğinizi, aslında sunum yapmayı hiç istemediğinizi ve gerekli değeri vermediğinizi düşünebilir veya özgüven eksikliğiniz olduğu kanısına varıp size acıyor olabilir. Özgüven bir insanda en nacizane varlıktır. Eğer özgüveniniz yerinde değilse kimse sizi dinlemeye tenezzül bile etmez. Eğer böyle hissediyorsanız bazı olumlamalar yapıp kendinizi gaza getirebilirsiniz. Örneğin: ‘’ Bu sunumu yapacak güce sahibim. Herkes beni dinleyecek. Benim kendime güvenim sonsuz.’’ gibi cümleler yardımcı olacaktır tabii inanarak söylerseniz. Göz kontağı kurduğunuz zaman insanlar onları umursadığınızı farkedecek ve sizi dinleyecektir.

4) Slayt okumak: Çoğu zaman dinleyicilerin ilgisini kaybetmesine sebep olur, kendinizden hiç bir içerik katmazsanız insanlar sıkılır. Siz hazırladığınız slaytları okurken onlarda sizle beraber cümlelerini takip ederler. O zaman neden sunum yapıyoruz? İnsanlara slaytları mail atsanız aynı bilgiyi siz olmadan da edinebilecek durumda olacaklardı. Kendinizden eklediğiniz konuyla alakalı tecrübeleriniz işe yaracaktır veya cümleleri kısa halleriyle koyup sonradan açıklarsanız insanlar cümlelerinizi okuduğu zaman merak edecek ve açıklamanızı bekleyecek olurlar böylelikle dinlenme oranınız artar.

5) Uyuşuk bir vaziyette slayt sunmak: Ses tonunuz ve duruşunuz her zaman insanları etkiler. Eğer namıdiğer Ceza abimiz gibi rap yaparak konuşursanız da bir dert, zombi gibi davranırsanız da bir dert… Dengeyi ayarlayacak olan sizsiniz ve unutmayın ki sesinizi aynı tonda bir süre hiç değiştirmeden sunumuza devam ederseniz karşınızdaki insanların gözleriyle değil kapanmış göz kapaklarıyla iletişime geçersiniz çünkü uyuklarlar. Sesinizi öyle bir dans ettirmelisiniz ki insanların kafalarında ses tonunuz rengarenk bulutlar yaratmalı ve insanlar coşkuyla sizi dinlemeli.

6) Yanlış kıyafet seçimi: Kadınlar iyi bilir… Öğretmenlerimiz ders anlatırken bazen üzerindeki bluza, saçına, küpesine odaklanmış ve dersi kaçırmış oluruz. Sunum yaparkende eğer rengarenk bluzlar, cıvıl cıvıl küpeler gibi yanlış tercihler yaparsanız insanlar sizden çok üstünüze odaklanacaklardır. Daha sade renkler ve daha ciddi bir görünüm ilgiyi konunuza çekmeye yardımcı olacaktır.

7) Punto seçimi: Slayt hazırlarken sayfa düzeni ve punto seçimi de önemli bir yer taşır. Başlıkları farklı renklerde kullanmak ilgi çekebilir fakat bilgi veren yazıların hepsinin aynı kalınlıkta ve aynı boyutta olması sunumuzun daha düzenli gözükmesini ve daha çok ilgi çekmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak her satırın alt alta gelirken aynı çizgide olması yani aynı yerden başlaması da önemlidir. Sayfa düzeni karışık slaytlar insanların algısını rahatsız edecektir.

Bu hatalarımızı düzelttiğimiz zaman sunumlarımız daha gelişmiş bir hale ve kendimize güvenimiz daha yüksek bir şekle dönüşmüş olur bu yüzden bunları uygulamak bize yarar sağlayacaktır. Bu arada eğer sunum yapmadan önce aşırı heyecanla baş başa kalırsanız, içinizden ona kadar sayıp, küçük olumlu cümleler kurup kendinizi sakinleştirebilirsiniz. Sakız çiğnemek de sizi rahatlatacaktır tabii sunum yaparken sakızı atmanızda fayda var.

Herkese güzel sunumlar dilerim.

Özel İçerik: Begüm Çelebi

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.