Öğrenci Kariyeri Banner

StartUp Türkiye 2017 Kazananları ve İzlenimler

StartUp Türkiye 2017 Kazananları ve İzlenimler
24-27 Şubat tarihleri arasında Antalya’da StartUp Türkiye Challenge gerçekleşti ve finale kalan 15 girişim, ilk üçe girebilmek için yarıştı. Birincilik ödülünü Finlandiya orjinli TesPack alırken, ikincilik ödülünü  bir Türk girişimi olarak Taşeron Bankası, üçüncülük ödülünüyse yine bir Türk girişimi olan BuyBuddy Tech aldı.

Birincilik ödülünün sahibi olan TesPack, aslında güneş paneline sahip olan bir sırt çantası. Bu güneş paneli, içindeki powerbank’e bağlanıp powerbank’i şarj ediyor ve böylece fosil yakıt kullanmadan yani sabit bir güç kaynağına bağlı kalmadan enerji elde edebiliyorsunuz. Online satışa açık olan TesPack’in internet sitesinden, sırt çantasından farklı olarak powerbankleri, ara kabloları, güneş panellerini ve sırt çantalarını da ayrı ayrı satın alabiliyorsunuz. Bu girişimin birincilik ödülünü almasını dünyanın taşınabilir enerjiye çok ihtiyacı olduğunun bir başka kanıtı olarak yorumladım ben, kaldı ki artık bakkallarda bile powerbank satılması bunu destekliyor.

startup

İkincilik ödülüne sahip olan Taşeron Bankası, inşaat projelerine taşeron firma tedarik eden bir kuruluş. 2013 yılında faaliyete geçen Taşeron Bankası’nın 22 farklı ülkede gerçekleştirdiği projeleri var ve şu an hala internet sitelerinde taşeron firmaların teklif verebileceği aktif inşaat projeleri bulunuyor. Bu girişimin fikri ve uygulanışı başarılı ama ben diğer girişimlerden farklı olarak sunucuyu da çok başarılı bulmuştum performansını izlerken. İngilizce maalesef Türk toplumu için hala bir handikap, ama rakiplerinin aksine bu girişimin sunucusu çok akıcı bir İngilizce kullanıyordu, bu da jürinin değerlendirmesinde kendilerine bir artı olarak dönmüş olabilir.

startup222

Üçüncülük ödülünün sahibiyse, BuyBuddy Tech. Bu girişimin amacı, giyim mağazalarındaki kasa kuyruğuna son vermek. Geliştirilen uygulama ve “HiTag” adı verilen cihaz sayesinde, müşteri beğendiği ürünün QR kodunu cep telefonuna yüklemiş olduğu BuyBuddy uygulamasıyla okutuyor, kredi kartıyla ödüyor ve üründeki cihaz, kilidi açıyor. Böylece müşteri, kasaya hiç uğramadan ürünü satın almış oluyor. Bu girişimin Londra’da da bir ekibi bulunuyor, bu da girişimi rakiplerinden bir nebze farklı kılıyor.

startttttup3

Katılan yüzlerce ve finale kalan 15 girişim arasından kazanan bu üç girişimin ortak özellikleriyse: altyapı, eğitimli kadro, en az üç yıllık geçmiş ve güçlü İngilizce becerisi oluyor. İngilizce fikirden daha mı önemli diye soracak olursanız; asla değil ama sahnede jürilerin sorduğu soruları yetersiz anlama becerisinden ötürü tekrarlatmak ve doğru yerde uygun akademik kelimeleri kullanmamak, eksi puan olarak yansıyabilir.

Aslına bakarsanız, StartUp Türkiye organizasyonu da başlı başına bir girişim. E-Tohum kurucuları Burak Büyükdemir ve Aslı Büyükdemir tarafından büyük bir emekle yılda iki kez olarak düzenleniyor. Genellikle Ekim ayında İstanbul’da düzenlenen yarışma StartUp İstanbul, Şubat ayında Antalya’da düzenlenen yarışmaysa StartUp Türkiye adını alıyor.
etohum

Eğer girişimci ruhuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, ileride beyaz yakalı olmak bana göre değil, kendi işimin patronu olurum diyorsanız StartUp yarışmalarını izlemek, sizi de girişimcilik konusunda bilgi sahibi yapabilir. Jürilerin yorumlarıyla, girişimlerden tam olarak ne beklendiğini kavrayabilir, düşüncelerinizi geliştirebilirsiniz. StartUp organizasyonlarına canlı olarak katılmak da, girişimcilik ekosisteminden networking yapmak için çok değerli bir fırsat. Değerlendirmenizi öneririm, sevgiler!

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.