Öğretmenlik eğitim ve öğretim kurumlarında öğrencilere istenilen seviyede bilgi, beceri ya da bir sanatı, tekniği öğretme mesleğidir. Bu mesleği icra eden kimseye öğretmen, muallim veya hoca adı verilir.
Peki öğretmen teorik anlamının dışında nedir?
Öğretmen hayatını belirlemek için minik adımlarıyla yola koyulan çocukların geleceğine yön vermesi için onlara öncülük eden rehber olan insan demek. Bir bakıma gönül mesleğidir öğretmenlik, karşılık beklemeden yapılır. Amacı daha çok para kazanmak ya da hep ön pozisyonda olmak değildir. “Bireyi en iyi nasıl yetiştirip eğitebilirim? En önemlisi vatana ve millete faydalı bireyler olmaları için ne yapabilirim?” soruları üzerinde durmaktadır.
1)Sınıf Öğretmenliğini Neden Seçmeliyiz?
Her şeyden önce bunca karmaşanın ve insanların insanlığını unuttuğu bu dünyada çocuklara tekrar insani değerleri aktarmak gerektiği için; dünyayı daha yaşanılır kılabilmek, insan sevgisini, vatan sevgisini, okuma sevgisini, öğrenebilme aşkını aşılamak için yol göstermek için; en önemlisi ise insanların hayatına dokunabilmek için seçmeliyiz.
2) Sınıf Öğretmeni Olmak Neyi Gerektirir?
Sınıf öğretmenliği bütün dersleri kapsayan bir bölüm olduğu için her açıdan donanımlı olmayı gerektirir. Yeri geldiği zaman laboratuvarda deney yapabilen bir bilim adamını, ders materyali tasarlayan bir mimarı, müzik besteleyen bir müzisyeni, beden eğitimi dersinde profesyonel bir sporcu olmayı, en önemlisi ise çocukların mutluluğu için çabalayan anne ve baba sevgisine sahip olmayı gerektirir.
3)Sınıf Öğretmenliği Okumak İsteyenlere Tavsiyeler
Sevmek. Her şeyden önce sevmek gerekli. Her iş için gerekli olan sevgi öğretmenlik mesleğinde daha fazla bir öneme sahip. Sadece kendini hayatını değil birçok insanın hayatına etki edeceği için mesleğini sevmesi ve büyük bir önem vermesi gerekmektedir
4) Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Sınıf öğretmeninin hem alanı ile hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
Sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin;
Sözel ve sayısal düşünme yeteneği gelişmiş,
Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
Dikkatli, işine özen gösteren,
Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
5)Kullanılan Alet , Malzeme ve Eğitim Materyalleri
Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri, ders kitapları, ders araç ve gereçleri.
6) Ön Eğitimde Başarılı Olunması Gereken Dersler
Türkçe, matematik, müzik, beden eğitimi
Coğrafya, tarih gibi sosyal bilimlerle ilgili dersler,
Fen bilimleri ile ilgili dersler,
Psikoloji.
Özel İçerik Esma Çalışkan