Öğrenci Kariyeri Banner

Şehir Gürültüsü, Hayvanların Stres Hormonunu da Etkiliyor

Şehir Gürültüsü, Hayvanların Stres Hormonunu da Etkiliyor
Şehir yaşamında karşılaştığımız gürültü, artık hayatımızın normal bir parçası. Uzun senelerdir buna alışkın olduğumuz için artık geri planda ne kadar çok gürültü olduğunu fark etmez duruma geldik. Ancak bu gürültünün sesi kesildiğinde oluşan sessiz ortamda nasıl etkilediğini ayırt edebiliyoruz. Örneğin bir oda içinde klima açıkken çıkardığı gürültüyü anlamazken birisi kapattığı zaman oluşan sessizlik sonucu ne kadar etkilediğini anlar ve rahatlarız. Peki şehrin içinde daha da yoğun olan bu gürültü diğer canlıları nasıl etkiliyor?

sjgksdfjlgkldf_790x445

Araştırmacılar, kalabalık şehirlerde, özellikle otoyolların yakın yerlerinde yaşayan kurbağaların strese bağlı olarak değişim göstermeye başladığını fark etti. Bunun üzerine Penn State Üniversitesinde bir araştırma gerçekleştirildi. Normalde sessiz bölgelerde yaşayan kurbağalar alınıp, kalabalık şehirlerde çeşitli göllere bırakıldı. Araştırmacılar bu kurbağaları incelediklerinde değişmiş olduklarını gördüler. Gürültüden dolayı rahatsızlık yaşadıkları için antimikrobiyal peptit üretimlerinde sıkıntı yaşadıkları tespit edildi. Araştırma aynı zamanda şehirdeki kurbağalar ile gürültü olmayan ortamlardan alınan kurbağa yumurtası örneklerinin karşılaştırması yapıldı. Sonuç olarak, gürültü olmayan yerlerden, şehir gürültüsünün yoğun olduğu yerlere konulan kurbağalarda stres hormonu olan kortikosteron seviyelerinde artış olduğunu fark ettiler. Ayrıca, bu aşırı gürültü ortamı bağışıklık sistemlerinde monosit isimli beyaz kan hücrelerinin sayısında artış da sağladı.

llllklklklkl_790x445

Vücuda verdiği zararlar dışında bu gürültü hayvanların birbiriyle olan iletişimini de olumsuz yönde etkiliyor. İletişim sıkıntısı yaşadıkları için besin kaynaklarına erişmek konusunda zorluk yaşıyorlar.

Bütün bunlar gösteriyor ki trafik gürültüsü ve diğer şehir hayatının verdiği gürültüler sadece biz insanların yaşamını etkilemiyor, aynı zamanda hayvanların da vücut dengelerini ve doğal yaşam döngülerini bozuyor.

Yapılan çalışmalara göre ise Çin'in Guangzhou kentinden sonra Dünya'nın en gürültülü kentleri Delhi, Kahire, Mumbai ve 5. sırada da İstanbul bulunuyor.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.