Öğrenci Kariyeri Banner

Sanal Gözlü Otomobiller Geliyor

Sanal Gözlü Otomobiller Geliyor
Belirli bir yaşa gelmiş ama hala karşıdan karşıya geçerken sorun mu yaşıyorsunuz? Yoksa siz de benim gibi yol boş olsa bile yayalar için yeşil ışığın yanmasını mı bekliyorsunuz?O zaman "yol fobisi" yaşayanlar derneğinin üyesi olarak tam da bu yazıyı okumalısınız. Otonom araçlar durdurulmaksızın gün geçtikçe artıyor. Peki sürücüsü bir insan olan araçların bile yol açtığı trafik kazaları artarken, otonom bir araca, onun sensörlerine nasıl güvenebiliriz sorusu eminim sizi tedirgin ediyor.

yaya-gecidinde-blink-uygulamasi

Amerikan Otomobil Derneğinin son yıllarda yapmış olduğu araştırmalarda yayaların ve bisiklet sürücülerin, otonom araçlarla aynı yolu kullanmaktan çekindiklerini saptamışlar. Şirketler de psikologlarla birlikte, insanlar ve otonomlar arasındaki güven etkileşimini nasıl sağlayabiliriz doğrultusunda çalışmalara başlamışlar. Jaguar Land Rover, otonom araçlarına çizgi filmlerdeki gözleri aratmayacak türden sanal gözler koyarak bu çalışmalara el atmış durumda.

cockpit of autonomous car. a vehicle running self driving mode and a woman driver reading book.

Jaguar Land Roverin Future Mobility bölümündeki mühendisler tarafından tasarlanan gözler, yoldaki yayaları bulup onlarla doğrudan göz teması kurmaya ve onları tanımlayarak harekete geçerken  aynı zamanda onlarla  daha açık iletişim kuruyor ve aracın amacı hakkında işaretler verebiliyor. JLR'deki Future Mobility müdürü Pete Bennett, "İnsanlara bir aracın niyetleri hakkında bilgi vermenin faydalı olup olmadığını veya bir yaya tarafından tanındığını bildirmenin güvenini artırmak için yeterli olup olmadığını bilmek istiyoruz” açıklamalarında bu konuya da değindi.

virtualeyepod08

Sanal gözlü otomobil için test sürüşleri Coventry'da simüle edilen bir sokakta yapılıyor. İnsan davranışlarını incelemek ve otonom aracın  tepkilerini nasıl çoğaltabiliriz amaçları doğrultusunda yapılan çalışmalara Birleşik Krallık Autodrive ortağı Aurrigo tarafından tasarlanan otonom sürüş kapsülleri ile etkileşime giren 500'den fazla test çalışmaları da eklenmiş. Umarım başarıyla sonuçlanıp yakın zamanda piyasada yerini alır sanal gözlü aracımız.

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.