Öğrenci Kariyeri Banner

Sağlıksız Yiyecekler Gençleri Aptallaştırıyor Mu ?

Sağlıksız Yiyecekler Gençleri Aptallaştırıyor Mu ?
Herkesinde bildiği gibi yağlı yiyeceklerin sağlığa iyi gelmediğini biliyoruz. Doymuş yağlar şişmanlatıcı özelliğiyle hem damarlara zarar veriyor hem de astım ve egzama gibi hastalıklara yol açıyor.

Yeni yapılan araştırmaya göre hamburger, pizza ve benzeri yiyeceklerin taze yemeklere kıyasla çokça sağlıksız yumuşatıcılar içerdiğini belirtilmiştiZürih Üniversitesi’nden Urs Meyer ve ekibi yağlı yemenin diğer olumsuzluklarınıda keşfettiler. Yapılan deneylerde yetişmekte olan ve yetişkin farelere normal ve aşırı yağlı yemlerle beslediler. Düzenli aralıklarla farklı öğrenme ve davranış testleri yapıldı.

Sonuç olarak da, yağlı yemekle beslenen genç farelerde sadece dört hafta sonra bilişsel bozukluklar ortaya çıkmış. Bu bozukluklar fareler henüz şişmanlamadan kendini göstermeye başlamış. Fareler önceden öğrendiği labirentte yollarını bulamadıklarını ve yeni bilgileri öğrenmekte zorluk çektikleri belirtilmiş. Yetişkin farelerde ise bu belirtiler görülmemiş ama bu farelerinde metabolizmaları bozulmuş ve yağlanmaya başlamış.

photo-1466978913421-dad2ebd01d17

Peki ama bu yağlar beyine nasıl ve neden etki ediyor ? Araştırmaya göre bu deney farelerin beyni ve büyük ihtimallede insanların beyni de gençlik döneminde yağ tüketiminin olumsuz sonuçlara sebep olduğu açıklandı. Neden ise prefrontal korteksteki yavaş olgunlaşma. Alın arkasında yer alan bu bölge gelişimi yetişkinlik zamanında tamamlanır.

Prefrontal korteks ergenlikte stres, enfeksiyon veya tek tip sağlıksız beslenme gibi olumsuz çevresel faktörlerden çokça etkileniyor.

Buradaki sorun ise : Prefrontal korteks bizim kişiliğimizin önemli bir çalıştırma merkezi olduğu gibi beleğimizin, tepi kontrolünün, planlama yetimizin, ve sosyal davranışların da ana merkezidir. Yapılan diğer incelemelere göre ise uzun süre yağlı yemle beslenen genç farelerin beyininde metabolizmalarının değiştiği görülmüş.

RhFKZzHG6AoVZDDM-636942172612453007

 

Prefrontal korteksteki hücreler reelin olarak bilinen  proteini daha az üretiyorlar. Bu protein sinapsların işlevi ve esneklikleri, dolayısıyla da beynin öğrenme yetisi için çok önemlidir. Protein sinapsların işlevi ve esneklikleri, sebebiyle de beynin öğrenme yetisi için çok değerlidir. Bu deneyler sırasında reelin değerleri yapay olarak artırıldığında ise sinapsların esnekliği ve bilişsel işlevler düzelmiş durumda olduğu görülmüş.

Meyer ve grup arkadaşları bu sonuçların insanlar içinde geçerli olabileceğini düşünüyor. Çünkü bu durumun aynısı insanlarda olduğu gibi farelerde de prefrontal korteks ergenlikte oluşuyor. Aslında bu bölgenin sorumlu olduğu yetiler ve sinir yapıları da insan ve fareler de benzer olduğu belirtilmiş. Bilim insanları bu durum yüzünden ergenlik çağındaki çocukların daha kaliteli ve dengeli beslenmelerini öneriyorlar.

 

Kaynak: Nature , HBT

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.