Öğrenci Kariyeri Banner

Rahim Ağzı Kanserinin Riskini Azaltan Georgios Papanikolaou' yu Tanıyalım

Rahim Ağzı Kanserinin Riskini Azaltan Georgios Papanikolaou' yu Tanıyalım
Yunanlı bilim insanı Georgios Papanikolaou, Google'ın Doodle'ını (tema) yaparak onurlandırdığı kanser tarama yöntemi ile Pap smear testini geliştirerek dünyadaki binlerce kadının hayatını kurtardı. Eğer bugün Georgios Papanikolaou yaşasaydı 136 yaşında olacaktı. 

Papanikolaou, rahim ağzı kanseri vakalarını önlemek için geliştirdiği yöntemle, sitopatoloji (hastalıkları bulmak için hücrelerin incelenmesi) alanında yeniliklere yol açmıştı. Pap smear adlı yöntem sayesinde vajinadan alınan sıvıyı mikroskopla incelendikten sonra kansere dönüşebilecek hücresel değişiklikleri kolayca saptamak artık mümkün kılınmıştı.

Papanikolaou 13 Mayıs 1883'te Yunanistan'ın Eğriboz Adası'nda doğdu , tıp okuluna başladığında ise daha 15 yaşındaydı. Birinci Balkan Savaşı'nda orduya askeri doktor olarak yardım etti. Doktorasını 1910'da Münih Üniversitesi'nde bitirdi. 3 yıl sonrada eşi Andromahi Mavrogeni ile beraber ABD'ye göç ettiler. Ancak ikiside İngilizce bilmiyordu. Tahminlere göre ceplerindeki 250 dolarla ancak ülkeye girebilecek kadar paraları vardı.

images (1)_790x445

Önce halı dükkanında çalışmayı deneyen Kaşif, sonra eskiden beri  tutkusu olduğu enstrüman kemana geri döndü ve restoranlarda çalmaya başladı. Karısı ise düğme dikiyor haftada 5 dolar kazanıyordu ve zar zor geçiniyorlardı. Bir yıl süren zor süreçten sonra Papanikolaou, Cornell Üniversitesi'nde işe girerek tıp dünyasına geri döndü.

Üniversitede kadın üreme sistemindeki kanser vakaları üzerine araştırmalar yapmaya başladı ve bunu eşi Andromachi ile birlikte yaptı. Andromachi eşi için bazen araştırmalar için gönüllü , bazen de asistanı olarak Papanikolaou'ya destek oldu. Google'ın Doodle'ının altına değindiği nota göre biyografiye göre çift, kendi yakın arkadaşlarından denek olmalarını rica ederek Papanicolaou'ya yardım ettiler ve kaşif  testini geliştirmeye başladı. Bu deneyler sırasında ise karısının arkadaşının rahim ağzı kanseri olduğunu teşhis etti.

images (2)_790x445

Aslında 1928'de Papanikolaou rahim ağzından alınan sıvıyı mikroskopta incelettikten sonra kanserin teşhis edilebileceğini keşfetti. Ama bu bilim dünyası için kuşku uyandırıcıydı ve bu yüzden araştırması 1943 yılında yayımlandı. "Papanikolaou yöntemi" olarak da bilinen Pap smear, ucuz ve basit bir yöntem olarak gittikçe dünyada yayılmaya başladı. Bu buluş modern rahim ağzı kanseri taramalarının da temelini yapılandırdı. Smear testleri şu an günümüzde jinekolojik muayenelerin en temel aşamalarından biri halinde.

Ayrıca  1995-2001 yılları arasında Papanikolaou'nun yüzü  10 bin Yunan Drahmisi değerindeki banknotlarda, bir dönem ise ABD'nin posta pullarında boy göstermişti. 150'den fazla akademik yayının altında imzası olan Papanicolaou, artış yaşamı boyunca pek çok ödüle ve onur belgesine lâyık görülmüştür.

18 Şubat 1962'de Papanicolaou kalp yetmezliği ve akciğer ödemi nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Dünyadaki milyonlarca kadın  Pap testini yaptırıyor ve bu yaşanan tarihi olay sayesinde kanser vakalarının yaklaşık yarı yarıya düştüğü tahmin ediliyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.