Öğrenci Kariyeri Banner

Prezi, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisiyle PowerPoint’i Piyasadan Silebilir!

Prezi, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisiyle PowerPoint’i Piyasadan Silebilir!
Pek çoğumuzun bildiği gibi Prezi, PowerPoint’e alternatif olarak ortaya çıkan ve sunumlarınızı çok daha interaktif bir şekilde hazırlamanızı sağlayan bir uygulama. PowerPoint’teki sunumlarda, ağırlık metinlerde olduğu için izleyicinin dikkati sunucudan dağılıyor ve sunum etkili bir şekilde gerçekleşmiyor. Prezi’yse, ağırlığı tamamen sunucuya bırakarak sunum şemasına daha çok görsellik ve konu başlıkları ekleme olanağı tanıyor.

og_image_cover

Prezi’nin CEO’su, Peter Arvai, PowePoint’te hazırlanan sunumların yazılı metin içermesi nedeniyle konuyu çok fazla dağıttığını düşündüğü için, 2009’da PowerPoint’e alternatif bir sunum uygulaması geliştiriyor. Partnerleri Peter Halacsy ve Adam Somlai Fischer ile birlikte geliştirdikleri ve “üç boyutlu dijital sunum posteri” diye tanımladıkları Prezi’de odak noktaları konu başlıkları, görseller, animasyonlar ve anahtar kelimeler oluyor. PowerPoint’te var olan bilgi verici metinler ise tamamen sunucunun anlatışına bırakılıyor.

531465-636228573789526682-16x9

Bu alternatif çözümlerine rağmen, PowerPoint hala sektör lideri konumunda. Prezi’ye kıyasla çok daha fazla kullanıcıya sahip, her gün çok daha fazla sunum PowerPoint’ten yapılıyor; ama Arvai’nin tamamiyle birbirinin aynı ve sıkıcı bulduğu PowerPoint sunumlarını yok etme gibi bir yemini var! Arvai’ye göre, Prezi’nin gelişmesi ve sektör lideri haline gelmesi için büyük bir değişime ihtiyacı var. Peki; Arvai ve takımı, Prezi sunumlarını çok daha çekici hale getirmek için nasıl geliştirmeler yapabilir? CEVAP: Artırılmış gerçeklik teknolojisiyle, izleyicileri sunumun içine direkt olarak dahil ederek!

prezi-IL

Arvai ve takımı, artırılmış gerçeklik teknolojisinin yavaş yavaş bütün sektörlere yayıldığının farkında. Arvai’nin yakından takip ettiği Snapchat, Apple, Facebook ve Google bu teknolojileri oldukça etkili kullanan firmalar arasında. Şirketler, bu teknolojiyi araba tasarlamak için, mobilya satmak için ve kahvaltı masanızın yanında yüzen dijital köpek balıkları yaratmak için (snapchat) kullanıyorlar. Bu başarılı örneklerden sonraysa Prezi ekibinin aklına tek soru geliyor: “Bu teknolojiyi sunumlarımıza nasıl dahil edebiliriz?”

prezi-IL2

Güzel haber, “Prezi Business”’in Ar-Ge takımı, bu teknolojiyi sunumlara dahil edecek donanımı yakaladı. “PreziNext” diye adlandırdıkları, tamamen artırılmış gerçeklik üzerine odaklanan bir yazılım aracı geliştirdiler. Geçtiğimiz günlerde Arvai, Prezi’nin San Fransisco ofisinde, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip PreziNext’in lansmanını gerçekleştirdi. Lansmanda, PreziNext’in sunum hazırlama arayüzünün normal Prezi’den hiçbir farkı yoktu, aynı şekilde görsel efektler ekleme araçları, animasyon butonları yerli yerindeydi. En büyük ve en gösterişli kısım sona saklanmıştı. Arvai, sunum hazırlamasını bitirdikten sonra bilgisayarının kamerasına döndü ve hazırladığı bütün sunum tamamiyle yüzünün yanına yansımış oldu! “Sıradan sunumlarda, ya sunuma odaklanırız ya da sunucuya. Aynı anda ikisine odaklanmamız çok zor. Ama bizim geliştirdiğimiz sunum şekli, sunucuyu sunumun içine entegre etmemizi sağlıyor,” diye teknolojilerini yorumlayan Arvai, PreziNext’in özellikle internet üzerinden yapılan sunumlar için çok etkili olacağını söylüyor.

3571

Arvai; tanıttığı demo versiyonunda, sunacağı grafikleri kendi elleriyle tutuyor, yakınlaştırıyor ve uzaklaştırıyor, adeta sunumuna tamamıyla hükmediyordu! Çok fazla görsel efektin seyircinin dikkatini dağıtabileceğini düşündükleri için, Prezi’nin artırılmış gerçeklik teknolojisinde Snapchat filtrelerine dayanacak kadar renkli ve göz alıcı araçlar henüz bulunmuyor. Bu yüzden, sunum aracı için son derece basit ama oldukça etkili görsel hatlar seçilmiş. Sizce de, bir ekranın önünde sunum yapmak yerine sunumun içinde bulunmak çok daha dikkat çekici olmaz mı?

virtual-reality-AR-technology-creative-3D-glasses-360-video-prezi-next-template

Demosunun tanıtıldığı lansmanından sonra PreziNext kendini ilk olarak Robert Sapolsky’nin TED Konuşmasında gösterdi. Oldukça ilgi çekici bir sunum yapan Sapolsky, konuşmasında PreziNext aracılığıyla görsellerini sesiyle çağırdı ve izleyicilere unutamayacağı bir sunum deneyimi yaşattı. Fakat, PreziNext şu an için satışa açık değil. PreziNext ekibi, halka satışı başlatmadan önce bu programı sunumlarıyla tanınmış insanlara gönderecek ve bu insanlardan program hakkındaki yorumlarını alacak. Bu şekilde, beta versiyonuna farklı yetkinlikler ekleme şansları olacak.

ar_prezi_1_vrroom

Arvai, Prezi’nin artırılmış gerçeklik teknolojisi içinde diğer sektörlere kıyasla çok küçük bir yere sahip olduğunun farkında. Ama, iletişim araçlarının ve hikaye anlatıcılığının gücüne sonsuz derecede inanıyor ve ekliyor: “ Mars’a kadın bir astronot göndermiyoruz, kanseri tedavi etmiyoruz veya Suriye’ye barış getirmiyoruz; ama işlerimizi hakkıyla yaptığımızda aslında bütün bu iyiliklere katkı sağlamış oluyoruz.”

Özgün Çeviri: Özge Özışıklıoğlu

İNGİLİZCE İÇERİK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.