Öğrenci Kariyeri Banner

Özenmenin En Güzel Hali: Kitap Okumak

Özenmenin En Güzel Hali: Kitap Okumak
Kitaplar sayesinde uçan halıya binip, istediğimiz ülkeden hatta evrenden yeni arkadaşlıklar kuruyoruz. Kitaptaki karakterlere tanıdığımız kişilerden bile daha yakın oluyoruz. Olaylara tanıklık ettiğimiz için üzülenlerle birlikte kahrolup, sevinenlerle havalara uçuyoruz. Ne demişler: “Kitap okuyan insan ölmeden önce onlarca hayat yaşar, kitap okumayan ise sadece bir tane…”


Kitap okumaya özenmek nasıl oluyor, gelin bakalım!

herman-kompernas_790x445

  •  Herman Kompernas Plaj Kütüphanesi


Herman Kompernas Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki Sandy kumsalında bir kütüphane kurmuş. Kütüphanede 10 dilde 3 bini aşkın kitap bulunuyor. Yaz tatilini hem kitap okuyarak hem de denize girerek geçirmek güzel bir fikir, değil mi? Kitap kurdu olmayanların bile kitap okuma aşkıyla yanıp tutuşacağı bir ortam. İşte özenmek burada başlıyor.

 

kutuphane6png-728x728_790x445

  •  6–24 Saat Açık Mekanik Kütüphaneler / Pekin Çin


Çin’de bulunan bu kütüphaneler ise günün her saati hizmette. Makinalara belli bir miktar ücret yatırarak kitapları ödünç alabiliyorsunuz.

 

The-Literary-Man-2-600x387_790x445

  • The Literary Man Oteli


Portekiz'in Obidos bölgesindeki The Literary Man otelinde 50 bini aşkın kitapla iç içe oluyorsunuz. Kitaplar otelin hemen her yerinde kullanılıyor. Salon başta olmak üzere tüm odaların duvarlarını, 30 yatak odasının yataklık stantlarını, bar ve hatta eski şarap mahzenini kaplıyor. Farz edelim ki,  otelde kaldığınız süre zarfında kitabı bitiremediniz. Ne yapacaksınız? Bunu da düşünmüşler ve satın alıp evinize götürme imkanı sağlamışlar.

 

phipps-library.jpg.rend.hgtvcom.966.725_790x445

  •  Posta Kutusu Kütüphanesi


Kurucularından Rick Brooks göre 24 eyalet ve sekiz ülkede, toplam 300 veya 400 Minik Ücretsiz Kütüphane var. Bu tarz şeylerin dışının güzel olması da kitap okumaya özenmek için birebir.

 

tumblr_n20v3iq0D61svhavzo1_1280_790x445

  •  Telefon Kulübesi Kütüphanesi


Gelişen teknoloji ile birlikte telefon kulübelerini kaldıracak olan İngiltere’nin güneyindeki Wetsbury yetkilileri bu karardan halk sayesinde vazgeçtiler. Adeta kulübeyi kitap değişim merkezi yaptılar. Yemek kitaplarından klasiklere, satış rekorları kıran kitaplardan çocuk kitaplarına pek çok farklı tür bulunuyor. Bugün kasabalılar da kasaba yöneticileri de bu uygulamadan oldukça memnun.

 

3_790x445

  •  ''Okunacak Bir Şarap mı, Tadılacak Bir Kitap mı?''


İtalyan şarap imalatçısı Matteo Correggia ve tasarım stüdyosu Reverse Innovation, şarap ve edebiyatı tek şişede birleştiren bir koleksiyona imza attı. Librottiglia isimli koleksiyonda, şişelerin etiketleri, şarap içerken okuyabileceğiniz birer kısa hikayeye dönüştü. Seride yer alan kısa hikayelerin, şişenin içindeki şarabın karakteristiğiyle uyumlu olmasına dikkat edildi. Böylece edebiyatı ve şarabı içinde barındıran, bütünlüklü bir deneyim sunmak amaçlanıyor. Şişenin büyüklüğü de hikayenin uzunluğuna göre konulmuş. Yani okumanız bittiğinde şarabınız da bitiyor.

Keşke bizim ülkemizde de böyle kütüphaneler, oteller olsa dediğinizi tahmin edebiliyorum. Bundan sonraki maddeler sizin için….

k1-6_790x445

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesi


Bu kütüphane üst üste dağınık halde duran kitaplar görünümüyle herkesin ilgisini çekiyor. Zaten kitap okumaya özenmek ya kütüphanenin ortamından ya da dış görünüşünden kaynaklanıyor. Bir süre sonra bakmışsınız ki bu özenmek dediğimiz şey sizde davranış biçimi olmuş.

 

collage_790x445

  •  Mini Fuar Otel- İzmir 


İzmir’de bulunan bu otelde her oda bir yazara özel tasarlanmış. Yazarın kitapları ve kitaplarından pek çok alıntılar da yer alıyor.

 

e5e81e04a253cba9889dbbf9c24c4f96483d9cbc_790x445

  •  Şiir Butik Otel- Denizli


Şiir ağacından tutun kitaptan yılbaşı ağacına kadar ince düşünülüp tasarlanmış bir otel. Otelin her tarafı adeta edebiyat kokuyor!

 

tumblr_p41xssNUzP1wryxrko1_500_790x445

Bu otellerin, kütüphanelerin hatta o şarabın bile asıl amacı insanların istediği şekilde, istediği ortamda kültür seviyelerini arttırabileceğini aşılamak. Bu yazı ''Kitap okumaya zaman ayıramıyorum'' diyenler için bir cevap niteliğinde. Alexander Pope boşuna ''Asıl iktidarın kitapta olduğunu gördükten sonra, hükümdarlar da kaleme sarılıp kitap yazmaya başladılar.'' dememiş.

 

Özgün İçerik: Fatma Kunt

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.