Öğrenci Kariyeri Banner

Önemli Türk Bilim İnsanları

Önemli Türk Bilim İnsanları
Bilime yatırım yapmak hiç kuşku yok ki tüketen bir toplum olmaktan çıkıp üreten bir topluma dönüşmedeki kilit taşlarından birisi. Ekonomik ve sosyal kalkınma ancak bilime yatırım yapılarak mümkün olabilir, onun dışındaki söylemler ise hayalden öteye gidemez. Bugünkü gelişmiş ülkelerin statüleri değerlendirildiğinde ve başarıları analiz edildiğinde görülecektir ki bu ülkelerinin çoğu bilime ciddi yatırımlar yapmış ve bilim insanlarına ciddi değer vermişler, ayrıcalıklar tanımışlardır.

Türk bilim tarihi incelendiğinde birçok başarılı ve tarihe adını altın harflerle yazdıran bilim insanı olduğunu görebiliriz. İşte o önemli bilim insanlarından bazıları:

1

Cahit Arf

Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’in Kayalar kazasında doğdu.1997 yılı Aralık ayında  vefat etti. Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin literatürde “Arf değişmezi” ve “Arf halkaları” gibi adıyla anılan çalışmaları  matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı.

2

 

Harezmi

Dokuzunca yüzyılda yetişen cebir alanında ilk defa eser yazan Müslüman-Türk matematik, coğrafya ve astronomi alimidir. İsmi Muhammed bin Musa el-Harezmi, künyesi Ebu Abdullah’tır. 780 senesinde Harezm’de doğduğu kabul edilir. 850 senesinde Bağdat’ta vefat etti. Batlemyüs’ün astronomik cetvellerini tashih etti. Onun hazırladığı astronomi tabloları asırlarca bilim dünyasına rehberlik etti. 14 adet eseri bulunmaktadır.,

3

 

Oktay Sinanoğlu

1935'te babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun Türkiye Başkonsolosluğunda görev yapmakta olduğu İtalya'nın Bari kentinde doğdu. Sinanoğlu, Türkiye’de kuramsal kimyanın gelişmesinde öncülük etti. 1963'de "dünyanın en genç profesörü" unvanını kazandı. 1973’de Almanya’nın en önemli ödüllerinden biri olan "Aleksander Von Humboldt Bilim Ödülünü" kazanan ilk kişi olarak tarihe geçen Sinanoğlu, 1975'te Japonya’nın Uluslararası Sekin Bilim Ödülünü kazandı ve aynı yıl özel kanunla kendisine "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verildi. Nobel kimya ödülüne iki kez aday gösterilen Sinanoğlu, canlılara biyolojik kimliğini veren DNA'ların şifresini çözerek, bilinmeyen türden canlılar yaratmanın teorisini kurdu.

4

 

Cezeri

Otomatik aletleri ilk defa yapan Müslüman Türk alimidir. Cizre bölgesinde doğmuştur.  1136-1206 seneleri arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Artuklu Türklerindendir. Altı bölümlük Kitab-ül-Hiyel adlı eseri meşhurdur.

 

5

Behram Kurşunoğlu

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu aslen Trabzon`un Çaykara ilçesindendir. “Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi" adıyla yeni bir teori ortaya atan ilim adamımızdır. ABD`de Florida Üniversitesinde Teorik Fizik merkezinde başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda "Küresel Vakıf" ın kurucusudur ve dünyanın en büyük fizikçileri arasında yer almaktadır.

6

 

Aziz Sancar

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 da Mardin-Savur'da doğmuştur. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerine çalışmalar yaptı. Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. 33 kitap yayınladı. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştur. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

7

 

Kaynak

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.