Öğrenci Kariyeri Banner

Önemli Kararlar Vermenizi Sağlayabilecek En İyi 7 TED Konuşması!

Önemli Kararlar Vermenizi Sağlayabilecek En İyi 7 TED Konuşması!

Karar vermede sorun yaşamanın başlıca nedeni sonuçlardan endişe etmemizdir. Kötü kararlar almaktan korkuyoruz. Uzmanların ve başarılı kişilerin konuyla ilgili görüşlerini paylaştıkları; karar verme konusuyla ilgili en çok izlenen TED görüşmelerinin bir listesini yaptım.


1. Ruth Chang

Ruth Chang, Rutgers Üniversitesi'nde hukuk fakültesi mezunu bir filozof. Karar vermek ve onun özgürlükle olan ilişkisi üzerinde çalışıyor. 

ChangRuth

"İş, zor kararlar vermeye gelince, akıl yürütme yargının ötesinde bir şey. Akılcı olmanın bir parçası kötü olan şey yerine daha iyi olanı yapmaktır. ... [Ama] sana verilen sebeplerin [kararların] dikte edildiğine inanmak çok zor. Çoğu zaman, büyük kararlar aldığımızda, seçeneklerimizi karşılaştırırken zorlanırız. Bunu zor buluyoruz; çünkü alternatifler birbirinden ne 'daha iyi' ne de 'daha kötü', en azından belli değil. Her biri farklı sebeplerden dolayı bizim için iyi veya kötüye gidebilir. 'İyi' ve 'kötü' dışında kendi nedenlerimizi nasıl kavrayacağımızın farkına varmak, kişiliklerimize sadık kalmak için bize güç katıyor."

2. Angela Lee Duckworth

Angela Duckworth, Pennsylvania Üniversitesi'nden Christopher H. Browne psikoloji profesörüdür. Ayrıca, kar amacı gütmeyen bir karakter kurumu olan Character Development'ın kurucusu ve CEO'su olan misyonu, karakter geliştirme bilim ve pratiği geliştirmektir.

ange

"Daima yükselmeye karar verin. İşler zorlaştığında hep vazgeçme kararı ile karşı karşıyayız; ancak bunun yerine devam etmeye karar verirsek, nihayetinde kazandığımız şey tek başına başarıdan daha fazlası olacaktır. Ayrıca zorlukları aşma becerisi aslında yetenekten daha önemlidir."

"Kum= Tutku ve Azim Gücü"

3. Barry Schwartz

Barry Schwartz, Amerikalı bir psikolog. Psikoloji ve ekonomi arasındaki kesişim ile ilgileniyor.

Barry-Schwartz

"Daha iyi kararlar almak için seçeneklerinizi sınırlayın. Yüzlerce farklı kot stili bulunduğunda hayal kırıklığı yaratan bir şey satın alırsanız ve nedenini sorarsanız kim sorumludur? Seçeneklere sahip olmak bizi mutlu eder; ancak çok fazla seçenek aslında bunun tam tersini yapabilir."

4. Dan Gilbert

Dan Gilbert, Harvard Üniversitesi'nde psikoloji profesörüdür. Onun araştırma ilgisi mutluluktur.

dan

"Kendi hedeflerinizi inceleyin ve sizin için gerçekten neyin en iyisi olduğuna karar verin. Size zaten bildiğiniz bir şey söylüyorum. Yani bu karşılaştırma şeylerin değerini değiştirir."

5. Sheena Iyengar

Sheena Iyengar, Columbia Business School'da bir işletme profesörüdür. O, seçimler hakkındaki bakış açımızın kararlarımızı nasıl etkilediğine bakıyor.

sheena

" İyi kararlar vermek için seçeneklere objektif bak."

"Eğer bir insana 10’dan fazla seçim verilirse, sağlık ve yatırım gibi konularda daha fakir kararlar vermeye başlar."

"Seçim yapma özgürlüğüne asla hayır deme. Başkalarının senin adına seçim yaptığı her an, sana ıstırap olarak dönecek. Buna izin verme. Kendi hayatınla ilgili seçimleri, sadece ve sadece kendin yap."

6. Dan Ariely

Ariely, Duke Üniversitesi'nde davranışsal bir ekonomisttir. İnsan davranışlarını belirleyen faktörleri araştırır.

Behavorial economist Dan Ariely speaks at TED.

"İnandığımız kadar mantıklı değiliz. Sezgilerimiz gerçekten bizi; tekrarlanabilir, öngörülebilir ve tutarlı bir şekilde kandırıyor. Karar verirken, bunu yapacak güce sahip olduğumuza inanıyoruz. Bununla birlikte, bu sadece bir illüzyon olabilir. Yaptığımız seçenekler mevcut seçeneklerden kolayca etkilenmektedir."

7. Adam Grant

Adam Grant, Pennsylvania Üniversitesi'nde örgütsel bir psikolog. Başkalarına yardım etmenin bizi daha üretken kılmaya nasıl motive ettiği ile ilgileniyor.

adam

"Bazen kasıtlı olarak erteleme kararı harika fikirlere götürür.  Fikir kuşku uyandırıyor. Test etmeye, denemeye, rafine etmeye motive ediyor. Daha yaratıcı olmak istiyorsanız, daha fazla denemek ve daha fazla ürün üretmek için istekli olmalıyız. Erteleme, üretkenliğin düşmanıdır; ancak ilginç bir şekilde, 'kasıtlı olarak' erteleme kararı bizi daha büyük fikirlere götürebilir."

Özel İçerik: Arzu Yıldırım

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.