Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrencisinin Gözünden: Endüstri Mühendisliği Bölümü

Öğrencisinin Gözünden: Endüstri Mühendisliği Bölümü
Endüstri mühendisliği okuyorum ya da endüstri mühendisiyim diyen her insanın hiç şaşmaz karşılaştığı sorular vardır:
-Mezun olunca ne iş yapacaksın? / Ne iş yapıyorsun?
-Ceo mu oluyorsunuz şimdi siz? (imalı bir gülüşle birlikte)
-Yönetici olacağını düşünerek mi bu bölümü seçtin? Kandırmışlar seni.
Hazır cevap bir şekilde çok fazla iş alanı var denir fakat o soru yağmuru asla bitmez. Bu tip durumlarda mühendis kişisi karşısındaki insana birkaç ezberlenmiş akademik cümleyle bitirici ya da beyin sulandıran bir cevap vererek işin içinden çıkabilir ya da diğer birçoğu gibi kaderine razı olup boynu bükük muhabbete devam eder.
Mühendisliği mekanik (makine. inşaat, kimya) ve devre (bilgisayar, elektrik, elektronik) olarak iki ana başlık altında sınırlandıran birçok mühendis endüstri mühendisliğini fasulyeden sayıyor. İşte bu soruların çıkış noktası tamamen buradan kaynaklı.

Öncelikle sorulması gereken soru endüstri mühendisliği ne değildir?

ındustrial engineering ile ilgili görsel sonucu

Endüstri Mühendisi adayları ve mezun mühendisleri ne iş olursa olsun yapabilecek, mezun olduğunda elinden her iş gelebilecek konumda olması gereken mühendis kişisi değildir. Sıklıkla karşılaşılan bir sorunu örneklendirirsek günlük hayattaki iş ilanlarında makine mühendisi ya da endüstri mühendisi aranıyor cümlesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Algıda endüstri mühendisliğini her mühendislik alanına girebilen bir bölüm olduğu sıkıntısı yaşanıyor. Örnek üzerinden devam edersek unutulmamalıdır ki makine mühendisi üreteceği makinenin planlamasını yaparken endüstri mühendisi zamandan ve ham maddeden kazancı planlayıp sistemin hangi şekilde daha kaliteli sonuçlanacağına kafa yoruyor.

Peki endüstri mühendisliği nedir?

engineering ile ilgili görsel sonucu

Talep arzı doğurur. Unutmayalım ki günümüzde gözle görülür şekilde sistemin ilerleyişinin bir sebebi varsa o da sisteme bütünsel yaklaşıp kuruluşun kaynaklarını yönetip verimliliği artıran endüstri mühendislerinin sayesindedir.
Her mühendis mezun olduğu gibi milyarlarla işe başlamayacağını ve yönetici koltuğunun altın tepsiyle sunulmayacağını bilir. Fakat analitik düşünme yetisine sahip, sistem hastası, optimizasyon delisi, verimlilik tutkunu bir endüstri mühendisi olarak yönetici koltuğuna birer birer siz tırmanacaksınız.
Bu noktada bir diğer sorun ise endüstri mühendisliği tercih etmiş birçok öğrencinin 3. Sınıftan önce mesleklerinden bihaber olmalarıdır. Çoğu ellerindeki yüksek puanları en iyi şekilde değerlendirmek için bölümü tercih etmiştir. Bu nedenle öğrenciler başta bahsettiğim tip sorulara maruz kalmamak için bölümlerinin işlevi üzerine yoğunlaşmalıdır.

Evet, çok fazla alan var fakat nedir bunlar?

engineering ile ilgili görsel sonucu

-Proje yönetimi, danışmanlık, üretim planlaması, simülasyon, fizibilite, optimasyon, yöneylem, iş etüdü ve daha birçoğu…
İşin başındayken ya da içinde olduğunuzda gelişimden uzak durmadan sürekli kendimizi yenileyerek her gün yeniden mesleğimizle ilgili bir şeyler öğrenerek toplumun endüstri mühendisi önyargısını kırabiliriz ve artık sık sık karşılaştığımız bu sorulardan kurtulabiliriz. Sizin elinizde.

Bu yolda hepimize kolaylıklar diliyorum :)

Özgün İçerik İrem Önen

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.