Merhaba gönül dostları 🙂 Konu Ios uygulamaları olunca çok geniş bir seçeneğe sahibiz. Bizim gibi üniversite öğrencileri için en önemli olanı hiç şüphesiz “beleş” olanları. Tabi her ücretsiz uygulama da işimize yaramıyor, bunu da deneme-yanılma yöntemiyle yapıyoruz çoğu zaman.
Burada size seçimlerinize bir nebze de olsa yardımcı olmak istiyoruz. Size bahsedeceğimiz uygulamaların bazıları uzun zamandır kullandığımız veya adını duyup artık IOS fanlarının kurulduğu uygulamalar olsa da bunların yanında duyuracağımız uygulamalar da az bilinen ve oldukça kullanışlı olanlar. Tabi ki bu uygulamaların en önemli özellikleri en başta da belirttiğim gibi hepsinin “beleş” olması :). Ayrıca birazdan göreceğiniz uygulamaların hepsi bizzat denendi ve zararlı olmadıklarına kanaat getirildi. Yani gözünüz kapalı çoluk çocuk güvenle kullanabilirsiniz.
İşte günlük yaşamda, okul ve iş hayatınızda kullanabileceğiniz uygulamalar.
1.) Yandex Navigasyon
Yol raporunu ve trafik bilgisini anlık olarak size verip, istediğiniz noktaya sesli olarak en kısa ve trafiğin az olduğu bölgeyi kullanarak sizi yönlendiriyor. Her ne kadar öğrenciler olarak otobüs, dolmuş kullanıyor olsak da bu bize gitmek istediğimiz yere farklı alternatifler bulmamıza yardımcı olabilir. Hee derseniz ki benim zaten arabam var yiea “şimdi sırası değil arkadaşım” diyerek atarlanabiliriz. Tekrar dönelim konumuza, aradığınız noktayı sesli arama yöntemiyle de rahatlıkla bulabiliyorsunuz, çok anlayışlı kendisi. Sesli yönlendirme işini bu sefer “ECE” hanım yapıyor ve yine mekanik sesiyle kulaklarımızın pasını mükemmel bir şekilde siliyor. İsteyen kullanıcıya “Can” beyin sesiyle de yön tarifi sağlıyor ancak “bayan sesinin narinliğini hiçbir erkek sesi bastıramaz” düşüncesiyle pek tavsiye etmiyoruz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/tr/app/yandex.navigasyon/id474500851?l=tr&mt=8
2.) iBooks
İşte öğrencinin can dostu. Artık istediğiniz dersi istediğinşz yerde çalışabileceksiniz. Apple’ın geliştirdiği bu mükemmel ötesi uygulamayla; ders notlarımızı ve hani olur ya yanımızda kitap olmadığı zaman kitap okuyasımız gelir işte o anda bu uygulamayı açıp bunları gerçekleştirebiliyoruz. Kitap okurken seçebileceğimiz gece modu sayesinde yatağınızda yatarken bile gözlerinizi yormadan rahatlıkla istediğinizi okuyabilirsiniz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/ibooks/id364709193?mt=8
3)Pages ( sadece yeni cihaz alanlara ücretsiz )
Şu ana kadar yapılmış en iyi sözcük işleme uygulaması olduğuna iddaya girebilirim. Aklınızdaki her yazıyı burada kolaylıkla tasarlayıp yazabilirsiniz benim şu an bu yazıyı yazarken yaptığım gibi. Üstelik artık Microsoft Office’e bağlı da değilsiniz, Pages ile istediğiniz Word dosyasını burada rahatlıkla açıp, düzenleyip istediğinizde tekrar Pcden Office ile de açabilirsiniz. Eğer iCloud kullanıyorsanız hem iPad,İPod, iPhone hem de Mac cihazınızdan direk açabilirsiniz, normal bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz iCloud uygulaması ile birlikte te rahatlıkla açıp düzenleyebilir veya başka bir yazı yazabilirsiniz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/tr/app/pages/id361309726?l=tr&mt=8
3.2) Keynote
Göz alıcı sunumlar yapmak artık daha da kolay. Hocanızı etkilemek mi istiyorsunuz? Dersten geçmeniz bu sunumunuza mı bağlı? Gerek hazır sunu taslaklarıyla gerekse sizin yapacağınız taslakla bu uygulama tam size göre. PowerPoint’in yüzüne bakmak istemeyeceksiniz o derece iddalı ya valla 🙂 Burada da iCloud’un yetenekleri aynı seviyede, iCloud’u bulduğunuz her yerden çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/tr/app/keynote/id361285480?l=tr&mt=8
Burada eğri oturup doğru konuşalım, madem bir Apple cihaz kullanıyorum neden bana da beleş değil diye atarlanmalar yapabilirsiniz bence de haklısınız. Ama malesef böyle a dostlar. Memnuniyet ve şikâyet için buyrun CEO Tim Cook’un mail adresi : tcook@apple.com
4.) EVERNOTE Penultimate
Defteri bir köşeye atın. Karşınızda canım-ciğerim Penultimate’im. İpad ile mükemmel bir verim alınan bu uygulamayla kalem artık parmaklarınızın ucunda. Farklı renk seçenekleriyle her nevi notu yazıp çizikleyebilirsiniz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/penultimate/id354098826?mt=8
5.) My Scans
Cnm ders notn var mı yhaa? Dedikten sonra ” hee var” cevabını aldığınız an hemen açın programı ve fotoğrafını çekip A4 boyutunda PDF formatında notunuzu hazırlamış olun. Yok fotokopi çektireyim, yok PDF’ini nasıl bulcam ben bunun, çok sayfa var abi nasıl yazıcam ben bunu demeye son.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/my-scans-free-scan-document/id521998748?mt=8
6.) Voice Record
“Hocam çok hızlı konuşuyorsunuz hiç birşeyi not edemedim” mi diyorsunuz ? İnşallah öyle hocaların elleri tebeşir tutamaz, diksiyonu kayar gibi beddular etmeyin ! Çünkü Voice Record sayesinde sesleri mükemmel bir kalitede kaydedip, dinleyip, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Uygunsuz kullanıma örnek : bu mükemmel uygulama sayesinde artık arkadaşlarınıza şantaj yapmak dert olmaktan çıkacak ( yapmayın bence )
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/voice-record-pro/id546983235?mt=8
7.) TeamVeiwer
Bilgisayarınızı her yerden kullanmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz. “Hocam valla ödev bilgisayarda kaldı” yalanına ket vurmuş bir uygulama olsa da bir o kadar da ” bugün ödevin son günü müydü? bilgisayarda kaldı kanka ya nasıl alcam” olayını ortadan kaldırabilcek. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızı açık tutup ID ve parolanızla bilgisayara bağlanmak.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/teamviewer-for-remote-control/id357069581?mt=8
8.) Bump
Ios cihazların önemli sıkıntısı fotoğraf, dosya aktarmak. Bu uygulama sayesinde iPad, iPhone ve yeni nesil İPod Touch arası alışverişi tokuşturarak rahatlıkla yapabilirsiniz.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/tr/app/bump/id305479724?mt=8
9.) Air Transfer +
Cihazınızı öyle uzaktan uzaktan hiç kablo takmadan wi-fi ağ ile bilgisayarınızdan istediğiniz her şeyi aktarabilirsiniz. Aktarım hızı kablo kadar güçlü olmasa da yine de kullanımının basitliği ve pratikliği uygulamanın kullanışlı olmasını sağlıyor.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/air-transfer+/id521594899?mt=8
10.) FileMaster
İnternetten dosya indirememe yaranıza derman olmaya geldik. Ders notlarınız .zip uzantılı olsa bile gönül rahatlığıyla cihazımıza indirebildiğimiz, çok sevdiğiniz bir video klibi HD kaliyesinde indirebildiğimiz bir uygulama. Yapmanız gereken uygulamayı açıp, uygulamanın borwserından istediğiniz yere girip indirmek istediğinşz dosyayı indirmek. Uygulamanın tek sorunu indirdiğiniz şeyleri sadece uygulama içinde açabiliyor olmamız.
İndirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/filemaster-file-manager-downloader/id582219355?mt=8
Evet gönül dostları, bir çok uygulama gördük bir çok beleş uygulama tanıdık. Artık gönül rahatlığıyla IOS cihazımızı verimli bir şekilde kullanabiliriz.
Ali Anıl MİRASOĞLU | Mobile Editor about IOS