Öğrencilik denince akla tabak tabak götürülen makarnalar, gece yarısı yenen ekmek araları, pizzalar geliyor olabilir. Ancak sağlık öğrenciye de lazım. İşte öğrenciyken de sağlıklı beslenmek için bir kaç öneri:
1)Sabah kahvaltısız olmaz tabii ki!
Sabah erken başlayan derslere biraz da üşengeçlik eklenince bir elde simit bir elde meyve suyu geçiştirilebiliyor kahvaltılar. Bu da hem ders performansımızı düşürebiliyor hem de daha çabuk acıkmamıza neden oluyor. Peki ne yapılabilir? Eğer imkanımız varsa en güzeli evde hızlıca bir yumurta kaynatarak yapılan ev kahvaltısı tabii ki. Ancak zamanımız yetişmiyorsa evde geceden hazırladığımız sandviç ya da yanımıza alacağımız fındık, fıstık, kuru üzüm, meyve de iyi bir alternatif olabilir.
2)Öğle yemeği denince akla gelen ilk seçenek fastfood olmasın!
Öğlen yemeği konusunda devlet üniversitesinde okuyanlar bu konuda daha şanslı. Uygun fiyata okulda çıkan yemekler iyi bir alternatif olabilir. Özel üniversitelerde yemekler biraz daha pahalı olduğu için dışarda yemek zorunda kalan arkadaşlar ızgara, balık, salata türü yiyecekleri tercih ederek daha sağlıklı beslenebilir.
Öğlenleri hafif geçirmek isteyenler için de kuruyemiş ve meyve uygun olabilir.
3)Akşam yemeği en tehlikelisi!
Akşam okuldan gelmişiz. Yorgun, bitkin... Karnımız aç. Hemen makarnaya yada en yakın pizzacıya sarılmak yerine önce derin bir nefes alalım ve başka alternatiflerimiz olduğunu unutmayalım.
Çok yorgun olduğumuz akşamlar kahvaltı tarzı beslenmek, yumurtalı melemen vs. kurtarıcı olabilir.
Ton balıklı salata da salatayla doyabilenler için bir başka seçenek.
Daha da pratik bir öneri ise: anne konservesi. Memleketteyken annemize yaptıracağımız yeşil fasulye, bamya, patlıcan, melemen... konserveleri hem anne yemeği lezzetinde hem de hazırlaması, açıp ısıtmak kadar basit.
Son çare illa dışarıdan söyleyeceksek gene ızgaralar en sağlıklı tercihlerden.
4)Ders çalışırken yenen abur cubura dikkat!
Ders çalışırken kaşıklanan Nutellalar, bisküviler, cipsler... Hiçbiri masum değil. En güzeli ders çalışırken hiç bir şey yememek. Bu daha kolay odaklanmamıza olanak sağlar. İlla bir şeyler atıştıracaksak kendi patlattığımız mısır, kestane, kuruyemiş, meyve sağlıklı tercihlerden olacaktır.Özellikle kış aylarında hasta olmamak için bitki çayları çok iyi bir alternatif.
Unutmamalıyız ki sağlık her yaşta şart.
Gene unutmamalıyız ki ilerdeki sağlığımız şimdi yediklerimizle çok yakından ilgili.
Sağlıkla kalın...
Özgün içerik:Afranur Şentürk
0 Yorum
Yorum Yap