Aslan gibi aslan kütüphane bekçilerini, ilk bakışta sadece estetik amaçlı orada bulunduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu yazıdan sonra estetiğin sadece çiçeklerle oluşturulduğunu ve aslında bu aslanların estetiksel açıdan çok, farklı anlamlar taşıdığını beraber öğreneceğiz.
Bir çoğumuz şu an aslan, ‘‘hmm gücü temsil eden aslanlar, kütüphanenin girişinde kitapların gücünü mü temsil ediyor’’ diye düz mantık yapabilir. Çünkü ben de ilk araştırmaya başladığımda bu şekilde düşünmüştüm 🙂
Köklü kütüphanelerin bir geleneği olan kütüphane bekçileri aslanlar, New York Kütüphanesinde de ‘ilim dünyasında tarihi devamlılığı’ anlamını taşımaktadır. Kütüphaneyi kuran mütevelli heyetinin ve kentin en önemli iki zengini, John Jacob Astor ve James Lenox’un isimleri verilmişti. Yani bu iki aslanın başlangıçtaki isimleri ‘Leo Astor’ ve ‘Leo Lenox’ şeklindeydi. Belediye başkanı Fiorello LaGuardia döneminde bu isimler, kentin motivasyonuna katkı yapmak ve güçleri bağımsızlaştırmak amacıyla ‘Patience’ ve ‘Fortitude’ şeklinde değiştirmiştir.
Patience yani ‘tahammül’ ve diğerinin adı Fortitude yani ‘sebat’tır.
İsimleri kendi lügatımızca değerlendirecek olursak; biraz sabır ve yerinde kararlılık bizi bilginin üstünlüğüyle güçlü kılıp, kötülükten ve bilgisizliğin cehaletinden koruyacaktır. Biz de aslan gibiyiz, yeter ki tahammül yeter ki sebat bir arada olsun 🙂
Heykeltraş Edward Clark Potter’ın (ki kendisi Madison Avenue’de Morgan Kütüphanesinin önündeki iki aslanın da heykeltraşıdır) maharetli ellerinden çıkan bu iki aslan, başlangıçta biraz tereddütle karşılansa da bugün kentin açık ara en sevilen iki heykeli konumunda.
Özel İçerik: Duygu Çamurtaş