Öğrenci Kariyeri Banner

Negatif İnsanlarla İletişim Kurmanın 7 Yolu

Negatif İnsanlarla İletişim Kurmanın 7 Yolu
negatif_insanlar

Onları tanıyorsunuz. Belki de onlarla çalışıyorsunuz, yaşıyorsunuz, takılıyorsunuz. Şikayetçi olurlar, eleştirirler, suçlarlar, yanardağı gibi dışa vururlar. Bu tarz insanlar dünyaya daima negatif açıdan bakarlar. Böyle insanlarla uğraşmaktan yoruldunuz mu?

Hayatımızın bir parçası olan negatif insanlarla yaşamayı ve bunun üstesinden gelmeyi  öğrenmeliyiz. Bu süreçte kibar ve sağlam kalmalısınız ki bu tarz insanlarla diyaloğunuzu sürdürebilesiniz.

Negatif insanlarla başa çıkmanın ve konudan sapmamanın 7 yolu:

Empatiyle yaklaşın

Bir kişi sizinle konuşurken direkt negatif bir tavır sergiliyorsa, onların rahatsız oldukları bir konu olduğunu düşünün ve acılarını depreştirmemek adına başka bir konuya geçin. Tüm kalbinizle üzgün olduğunuzu belirten cümleler kurup hemen sonrasında pozitif bir tutum sergileyip, hadi burdan kalkalım ve bir kahve içmeye gidelim tarzı bir sohbete dönüştürün diyaloğu.

[ad name="Google Adsense"]

İltifat edin

Negatif insanların negatif tutumları güç kazanmadan onların bu tür olumsuzluklularla ne kadar güzel başa çıktığını söyleyin ve kendilerini övün. Örneğin, bu sorun kontrolünden çıkmadan üstesinden gelmen harika! Gibi cümleler kullanabilirsiniz. Böylece diyalog çok daha pozitif bir yöne evrilmiş olur.

Derdini, acısını paylaşın

Negatif olan arkadaşınızı, dosunuzun neden bu kadar olumsuz olduğunu, hikayesini biliyorsunuzdur.  Sizin de yaşadığınız buna benzer bir hikayeyi ve buna nasıl çözüm getirdiğinizi anlatın ve acısını hafifletin, derdini paylaştığınızı gösterin.

Tekrarlatın

Karşınızdaki kişinin söylediklerini kendisine tekrar ettirdiğinizde yansıma etki ile neler söylediğini düşünmeye başlayabilir ve karşıda nasıl bir etki bırakabileceğinin farkına varabilir. Daha önce test edilmiş ve onaylanmış bir yöntem. Sen bunu mu diyorsun yoksa ben mi yanlış anladım gibi cevaplarla karşı tarafın kendini sorgulamasına yardımcı olabilirsiniz.

Yardım etmeyi teklif et

Hayatında bir şeylerden şikayetçi olan ve mızmızlanan insanların çoğu aslında mızmızlandıkları  insanlardan yardım talep ederler. Onları tek başına yardımsız bırakırsanız kendilerini o olumsuz tavırların içinde kaybedebilirler. Sizin yardımınız sayesinde en azından olumsuz fikirden olumlu bir fikre yönelebilirler.

Konuyu değiştirin

Karşınızda duran negatif arkadaşın sorununu öğrendikten sonra olumlu bir konu başlığına geçin ve karşıdaki arkadaşınızın olumsuzluklar içerisinde dolanmasına izin vermeyin. Bu hafta sinemaya bu film gelmiş, izlemeye gidelim mi? Hafta sonu ne yapalım? Gibi farklı konu başlıkları seçin.

Tartışmayı reddedin

Bu tarz insanların seslerinden ve aynı şikayetlerinden yorulduysanız aranıza bazı sınırlar koyun ve iletişimin belirli sınırlar çerçevesinde olgunlaşmasını sağlayın. Ses tonunuz tartışmaya kapalı ve sakin olsun. Diplomatik ve nötr olun. Beraber olduğunuz zamanların tümünü onların negatif söylemlerine harcamayın ve kesin söylemlerde bulunmayın. Fikirlerinizi daima soru yoluyla yöneltin. Öyle değil mi? İlgileniyor musun? Gibi. Sizin huzurunuzu ve üretkenliğinizi etkilemeyecek derecede olmalı iletişimin tonu. İşteyseniz, senin durumuna çok üzüldüm ama şimdi bitirmem gereken bir iş var gibi söylemlerde bulunup işinize dönün.

Umut verici söylemlerde bulunmak sizi o olumsuz ruh halinde olan insanın sorunlarının içine daha çok sokacak. Olumsuz davranışları cesaretlendirmeyin, konuyu pozitif bir çerçevede tutun. Böylece sohbeti olumlu bir duygu ile sonlandırabilirsiniz.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.