NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Mars’a gidip Mars’taki depremleri incelemek üzere yeni insansız uzay aracı InSight’ı uzaya gönderdi.
2012’den bu yana Mars’a ilk inişini başlatmaya hazırlandığı yeni insansız uzay aracı InSight, Mars’taki depremleri incelemek üzere yola çıktı. Thomas Zurbuchen’ın söylediğine göre Atlas V roketiyle fırlatılan InSight uzay aracı, yüksek teknoloji sismometre ile Mars’taki depremleri inceleyip Dünya, Mars gibi kayalık gezegenlerin nasıl oluştuğunu araştıracak.
JPL (Jet Yürütme Laboratuvarı) direktörü Michael Watkins, InSight’ın Mars’taki birçok gizemi çözeceğini ve sadece yüzeyde değil, daha derinlerdeki geçmişi ortaya çıkaracağını düşünüyor. InSight, Mars depremlerinin oluşturduğu sismik dalgaları kullanarak gezegenin iç yapısının bir haritasını oluşturacak.
Bu konuyla ilgili daha detaylı konuşacak olursak. Neden Mars?
Daha önceki görevlerde bu “Kızıl Gezegen” in hep yüzeyi incelendi. Volkanlar,kanyonlar,taş ve toprak… Fakat daha önce kimse bu gezegenin en eski tarihini, gelişimini araştırmaya yeltenilmemişti. Bu bilgilere sadece daha derine inerek ulaşabilirdik. Ayrıca gezegenler içerisinde araştırması en kolay ve basit yapıda (çekirdek,manto ve kabuktan oluştuğu için) bir gezegen olduğunu söyleyebiliriz. Jeolojik olarak Dünya’dan sadece biraz daha az aktif. Bu da onun boyutunu,kalınlığını, yoğunluğunu kısacası yapısını incelemeyi kolaylaştırıyor.
Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden bugün yerel saatle 07.05’te fırlatılan InSight’ın, planlandığı gibi giderse, 26 Kasım’da Kızıl Gezegen’e inmesi planlanıyor.