Öğrenci Kariyeri Banner

NASA Ay'a Fırlattığı Uzay Aracıyla İletişimi Kaybetti!

NASA Ay'a Fırlattığı Uzay Aracıyla İletişimi Kaybetti!

NASA, Artemis görevleri öncesinde kritik rol oynayacak olan CAPSTONE uydusuyla iletişim kuramıyor. Uzay aracının Dünya'dan 285 bin kilometre uzakta olduğu bildirildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), iki gün önce yeni bir fırlatma görevi gerçekleştirdi. Ajansın bu sefer uzaya fırlattığı araç, insanlığın Ay'a geri döneceği Artemis Ay görevlerinde kullanılmak üzere önemli veriler sağlamayı amaçlayan CAPSTONE aracıydı. Ay yörüngesine doğru ilerleyen küp şeklindeki uyduyla ilgili kötü bir haber geldi.

NASA, Ay Yörüngesinde Otonom Konumlandırma Sistemi Teknolojisi İşlemleri ve Navigasyon Deneyi (CAPSTONE) kapsamında gönderilen aynı isimli uyduyla iletişimi koptu. Uzay aracının seyahatine planlandığı gibi başladığı aktarılırken, iletişimin neden kesildiği henüz bilinmiyor.

İletişim Kopana Kadar Planlanan Şekilde Hareket Ediyordu

Uzay aracını NASA adına kontrol eden Advanced Space ajansı, ekibin araçla yeniden iletişim kurmak için çalıştığını açıkladı. Ajans tarafından yapılan açıklamada aracın, açıklama paylaşıldığı anda Dünya’dan 285 bin kilometre uzakta olduğu belirtildi. Aracın iletişim kopana kadar planlandığı şekilde hareket ettiği belirtildi.

Araçla olan iletişimin kesilmesiyle birlikte 5 Temmuz için planlanan ilk yörünge düzeltme manevrası da ertelendi. Söz konusu manevra, Ay’ın yörüngesine olan yolculuğun en yüksek doğrulukla yapılmasını sağlayan manevralar zincirinin ilkini oluşturuyordu.

Fakat uzay aracının yeniden iletişim sağlanana kadar ‘balistik Ay transferi’ rotasında kalacağı ifade edildi. Söz konusu rotayla uzay araçları, Dünya’nın yer çekiminden faydalanarak bir sapan etkisiyle Ay’a gidiyor.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.