Öğrenci Kariyeri Banner

Mutluluk Hormonunu Arttırmanın Yolları

Mutluluk Hormonunu Arttırmanın Yolları
Mutluluk hormonu yani serotonin duygu değişimlerini düzenleyen, sinir sitemini etkileyen hormondur. Eksiklğinde depresyon, kaygı bozuklukları, OKB gibi sorunların karşınıza çıkması muhtemeldir. Ruh hallerinin değişimleri ve davranışlar üzerinde oldukça büyük etkisi olan mutluluk hormonu günlük hayatı oldukça etkilemektedir. Peki serotonin hormonunu nasıl arttırılır? Genel olarak beyin bir aminoasit olan triptofan arttırarak seretonini güçlendirir. Bunun eksikliği ise şu yöntemler ile daha fazla arttırılabilir.

Triptofan içeren besinler tüketin.

İlk olarak, triptofan olan yiyecekleri tüketmek beyindeki serotonini arttırmaya yardımcı olacaktır. Bu yiyecekler en başta yumurta ve peynirdir. Bunların yanında yoğurt, ananas, somon, kuruyemişler tüketmek sinir sisteminiz için yararlı olacaktır.

NH_790x445

Yeterli miktarda B6 vitaminlerini aldığınızdan emin olun.

B6, B12 vitamini serotonin artmasında etkili olan diğer bir yöntemdir. Bu vitaminler ise tahıl ürünlerinde, kırmızı et ürünlerinde, yeşil yapraklı ürünler, bezelye, lahana gibi sebzelerde bu vitaminler yönünden faydalı besinlerdendir.

Güneş ışığından faydalanın.

D vitamini almak sinir sisteminizde mutluluk hormonu salgılamasını sağlayacaktır. Yeterli miktarda gün ışığından faydalanmak mutluluğun kapısını açacak, ruh halinizi güçlendirecektir. Dış mekanlarda dolaşmak, oksijeni vücudunuzda hissetmek, hem modunuzu yükseltecek, hem de gün ışığının mucizesine şahit olmanızı sağlayacaktır.

590134-girl-walking-pixabaypoıuytr_790x445

Egzersiz yapmaya önem verin.

Günde en az 15-20 dakika kendinize zaman ayırabilirsiniz. Bu ayırdığınız zaman da egzersiz yapmak serotonini arttıracaktır. Vücudunuzun çalıştığını, gevşediğini keşfedeceksiniz. Önceki maddede bahsedilen gün ışığından faydalanmayı, sabah ilk ışıklarda egzersiz ile tamamlayabilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirmeniz en büyük fayda olacaktır.

Stresi azaltmayı deneyin.

Stressiz yaşamak çok kolay olmasa da onu azaltmaya çalışmalıdır. Stres seviyenizin fazla olması gündelik yaşamınızı oldukça kötü yönde etkileyecek ve bununla beraber hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar yaşamanıza sebep olacaktır. Bu sebepten dolayı stres seviyenizi azaltmayı deneyin.

hasna-jaruri-hwerftg_790x445

Pozitif olun.

Pozitif düşünmek, öyle davranmak hayatınıza ekleyeceğiniz en güzel davranış şekli olacaktır. Yapılan araştırmalar da pozitif olmanın sinir sistemini etkilediğini ve serotonin seviyesinin arttırdığı yönünde görülmekte. Mutlu yaşamayı kendiniz için bir yaşam stili haline getirin.

Gülümseyin.

Gülümsemek güzel bir yaşama başlamanın, mutluluk hormonunuzu arttıracak en güzel adımdır. Beyniniz sizin mutlu olduğunuzu düşünecek ve hormonu çok salgılayacaktır.

Bol bol gülümseyin, gülün.

Özgün İçerik: Sevil Gödek

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.