Öğrenci Kariyeri Banner

Meta Toplu İşten Çıkarmalara Başladı!

Meta Toplu İşten Çıkarmalara Başladı!

Geçtiğimiz hafta Twitter'da yaşanan ve tüm dünyada gündem olan işten çıkarmaların ardından bu hafta da aynı olay Meta'da gerçekleşti. 28 Ekim’de resmen Elon Musk’ın şirketi haline gelen Twitter’da büyük bir işten çıkarma olayı yaşanmıştı. Binlerce Twitter çalışanı bir anda işinden olurken, bugün bir başka dev platformdan benzer bir işten çıkarma yaşandı.

Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi Meta Platforms Inc, 11 binden fazla çalışanını işten çıkardığını duyurdu. Duyuru, doğrudan şirketin CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg tarafından yapıldı.

Mark Zuckerberg Açıklama Yaptı!

"Bugün Meta'nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını paylaşıyorum. Ekibimizin boyutunu yaklaşık %13 oranında küçültmeye ve 11.000'den fazla yetenekli çalışanımızın gitmesine izin vermeye karar verdim. Ayrıca isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve işe alım süremizi ilk çeyreğe kadar uzatarak daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım atıyoruz.

Bu kararların ve buraya nasıl geldiğimizin hesabını vermek istiyorum. Bunun herkes için zor olduğunu biliyorum ve özellikle etkilenenler için üzgünüm."

Zuckerberg, paylaştığı uzun açıklamasında işten çıkarılan çalışanlara 16 hafta boyunca baz ücret ödemesi, üç ay kariyer desteği ve 6 ay boyunca çalışan ve ailesi için sağlık sigortası sağlayacağını da açıkladı. Zuckerberg, ABD dışındaki çalışanlara sağlanacak desteklerin daha sonra paylaşılacağını belirtti.

Çalışanlara seyahat etmemeleri söylenmişti:
Şirket, işten çıkarmalara hazırlık olması için çalışanlarına bu hafta ‘gereksiz’ yolculuk yapmamalarını söylemişti. 

Başka Nedenler Olabilir!

İşten çıkarmaların dile getirilmeyen bir diğer nedeni ise şirketin metaverse'e yaptığı yatırımın karşılığını henüz alamaması olabilir. Meta, sadece 2021 başından bu yana projeye 15 milyar dolar yatırmış fakat Horizon Worlds gibi günümüz girişimlerinde başarılı olamamıştı. Tabii bu süreç boyunca şirketin piyasa değeri de hisseleri %70 değer kaybına uğradı.

Tüm bu projeler ve para kaybı bir yandan devam ederken, şirket sadece bu yılın ilk 9 ayında toplam 15 binin üzerinde yeni çalışan işe aldı. Bu sayı, 2020 ve 2021 yılı toplamında 27 bin idi. Meta'nın para kaybı, kullanıcıları memnun edememesi ve projelerinin başarılı olamaması da hissedarların şikâyetlerine yol açtığı düşünülüyor.

Zuckerberg, işten çıkarmaların ardından şirketteki gidişatın ne olacağını önümüzdeki haftalarda açıklayacağını belirtti.

 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.